De eerste competitiehelft in vogelvlucht

We gaan u in de aanloop naar de tweede helft van de competitie even een ranglijst voorhouden. Gewoon een klassering aan de hand van gespeelde wedstrijden, de behaalde punten en de doelpunten voor en tegen. Het valt in ieder geval op dat het naar 5D gedegradeerde Corenos met een tevreden gevoel op de eerste helft van het seizoen terug kan kijken. Dat geldt ook voor SC Scheemda (5E), eersteklasser vv Winsum en bijvoorbeeld het naar 4C gepromoveerde Farmsum en de zaterdagvoetballers van het naar de standaardklasse teruggekeerde Siddeburen. Problemen zijn er voor SV Bedum (2J), de zondagtak van Siddeburen, Eenrum, Middelstum en De Heracliden om maar eens wat clubs te noemen. Binnen die verenigingen zal men zich nog wel eens achter de oren krabben als de bal straks weer gaat rollen. Het gas moet erop, anders dreigt onverbiddelijk degradatievoetbal.

Onderstaande lijst moet uiteraard wel in de juiste verhouding worden gezien. Voetballen in de eerste klasse is immers van een heel ander kaliber dan het beoefenen van het edele balspel in de vijfde klasse van het amateurvoetbal.

En dus pakken we eerst Winsum er uit, dat zelfs even koploper in 1E is geweest, maar nu op een zevende plaats bivakkeert. In deze knotsgekke klasse bedraagt het verschil met nummer één Blauw Wit ’34 slechts vier punten, dus kan het gaatje ook zomaar weer gedicht worden. De kloof die tweedeklasser NEC Delfzijl moet overbruggen om bij koploper Gramsbergen in 2J te geraken bedraagt inmiddels acht punten, maar de Delfzijlster brigade van scheidend trainer Kees Pranger heeft nacompetitievoetbal nog altijd binnen bereik.

Voor SV Bedum is het oppassen geblazen, anders daalt het team straks af naar de derde klasse. Met twaalf punten uit evenveel wedstrijden heb je bepaald geen rapportcijfer dat je met plezier aan je (voetbal)ouders zou overleggen. Het verschil met de nu op een degradatieplaats verkerende voetballers van FC Wolvega bedraagt slechts drie punten. In deze klasse lijkt SC Elim nu al het haasje te zijn.

In 3C deed SC Loppersum altijd wel mee om de prijzen, maar het team van trainer Henk Buikema vindt zich nu pas terug op de zevende plek, twee punten boven Holwierde dat van een redelijk goede eerste seizoenshelft mag spreken. Noordwolde en Omlandia zullen op hun tellen moeten passen. Zij voelen de adem van Aduard 2000, HFC ’15 en Glimmen waarschijnlijk wel in hun nek.

Degradant DVC Appingedam heeft in 4C weinig reden tot klagen. Mamio lijkt daar regelrecht op de titel af te stevenen, terwijl de Damsters plaats twee in handen hebben. SIOS, FC LEO, Poolster en RZ Baflo mogen zich nog tot de brede middenmoot rekenen. Daaronder zijn er zorgen voor GEO, De Heracliden en Middelstum.

Over Corenos kunnen we kort zijn. De Roodeschoolsters degradeerden uit de vierde klasse, maar hebben voor de winter al wel aangetoond dat ze daar eigenlijk thuis horen. Het team van trainer Marco Pesiwarissa leidt de dans in 5D, al moet het de koppositie wel met VVK delen. Voor De Fivel geldt eveneens dat het zich na de degradatie aardig heeft opgericht. Het staat nu op de vierde plaats met een achterstand van vier punten op het leidende duo. De middenmoot begint bij Ezinge en eindigt via SV TEO en Zeester bij Warffum als we het breed willen zien. Voor Noordpool UFC, Stedum en ZEC zal het sprokkelen geblazen worden.

SC Scheemda is in 5E hard op weg om een stap omhoog te maken. Het staat aan kop met twee punten voorsprong op GRC Groningen en het heeft een marge van vier punten op het Oostwolder VVS. Ook hier is de spanning voelbaar. De in de standaardklasse teruggekeerde zaterdagvoetballers van Siddeburen kenden een moeilijke start, maar lijken hun draai nu te hebben gevonden. Ze staan boven in de middenmoot, waartoe het op de elfde plaats bivakkerende Wagenborger Boys zich in ieder geval (nog) niet mag rekenen. Het seizoen is echter lang en wie weet welke verrassingen er na de winterstop uit de hoge hoed worden getoverd.

Voor de zondagvoetballers van Siddeburen dreigt het seizoen ook lang te gaan duren. De dertiende plaats die men nu inneemt voorspelt niet veel goeds voor de rest van de competitie. Dat kan ook van Eenrum (4C) wel gezegd worden. Zij zijn hekkensluiter in hun klasse en zullen uit het bekende ‘andere vaatje’ moeten tappen om aan degradatie te ontsnappen. Promovendus Farmsum daarentegen moest even aan het niveau wennen, maar sloot de eerste competitiehelft af nadat de zesde overwinning op rij was geboekt. Het team van de vertrekkende trainer Daniël Venhuizen heeft de zesde plaats in bezit.

Het is maar goed dat er niet meer uit de vijfde klasse gedegradeerd kan worden, of het moet al zijn dat verenigingen zelf de stekker uit het stopcontact trekken. Je zou het bijna gaan denken als je naar hekkensluiter Oldambtster Boys kijkt in 5D. De club staat troosteloos, en wat nog erger is, puntloos onderaan met zeven gespeelde wedstrijden. Dat zijn er overigens wel vier minder dan het op de twaalfde plaats vertoevende Froombosch. Kloosterburen heeft in tien wedstrijden ook nog maar vier punten weten te bemachtigen en staat er dus al net zo beroerd voor. SV Woltersum mag zich verblijden met het gaatje dat men naar onderen heeft geslagen, maar net als Usquert heeft men nog maar negen punten behaald. En dus zitten eerder genoemde ploegen echt in de kelder van deze klasse. Het Woldendorper WEO is een positieve uitschieter. Het team van trainer Bob Mulder staat op de vierde plaats en heeft, met een wedstrijd minder gespeeld, de nummers twee (Alteveer) en drie (THOS) nog nadrukkelijk in het vizier. Overigens ontmoeten Oldambtster Boys en WEO elkaar al op 19 januari.

Verenigingen zullen zich de komende maanden tot het uiterste inspannen om promotie of nacompetitie te halen, degradatie te ontlopen of het seizoen in ieder geval nog wat kleur te geven. Het wordt een kwestie van aanpakken en afwachten wat de inspanningen zullen brengen. Er zijn tot eind mei nog heel wat punten te verdelen voordat het eindoordeel over alle clubs geveld kan worden.

Vereniging         W   P     V   T         Vereniging          W   P     V   T
Corenos		  12 – 31   60 – 12        Zeester	      10 – 12   21 – 24 
DVC Appingedam	  12 – 29   30 –  6        SV  Bedum	      12 – 12	18 – 28 
SC Scheemda	  11 – 28   46 – 12        Noordwolde	      12 – 11	32 – 39 
De Fivel	  11 – 27   47 – 16        Warffum	      12 – 11   24 – 44 
VVS Oostwold	  11 – 24   36 – 10        Wagenb. Boys       11 – 10   16 – 29 
WEO		  10 – 21   34 – 16        Omlandia	      12 – 10   21 – 33 
Vv Winsum	  12 – 20   26 – 18        GEO		      12 – 10	16 – 34 
NEC Delfzijl	  12 – 20   25 – 19        Usquert	      10 –  9   16 – 39    
Farmsum		  11 – 19   27 – 22        Woltersum	      11 –  9	21 – 36  
SC Loppersum	  12 – 19   16 – 19        Siddeburen (zon)   12 –  9	23 – 32
Ezinge		  11 – 18   30 – 17        De Heracliden      12 –  9	16 – 37  
Holwierde	  12 – 17   26 – 34        Noordpool UFC      12 –  8	13 – 54
SIOS		  11 – 16   23 – 31        Middelstum	      11 –  5	14 – 33
Siddeburen (zat)  11 – 16   19 – 31        Eenrum	      12 –  5	15 – 36   
SV TEO		  12 – 16   24 – 32        Stedum	      12 –  5	18 – 48
FC LEO		  12 – 15   24 – 35        ZEC		       9 –  4	11 – 24 
Poolster	  12 – 13   26 – 29        Kloosterburen      10 –  4	12 – 44
RZ Baflo	  12 – 13   19 – 22        Oldambtster Boys    7 –  0    8 – 43

No Replies to "De eerste competitiehelft in vogelvlucht"