KRC Genk wint achtste editie Eurocup Delfzijl

Het Belgische KRC Genk is er in geslaagd om de achtste editie van Eurocup Delfzijl te winnen. In de finale werden de jeugdige talenten van het Engelse Chelsea met 4-2 geklopt. De Belgen onttroonden FC Bayern Munchen, dat niet verder dan de kwartfinale wist te komen. Met de winst op Chelsea revancheerde KRC Genk zich voor de 3-2 nederlaag die men in de poulefase tegen Chelsea had geleden.

Het tot op de laatste plaats bezette Groningen Seaports Stadion genoot met volle teugen van het samba-voetbal dat niet alleen van de voeten van Fortaleza kwam. Er waren in iedere wedstrijd wel staaltjes van voetbalvernuft te zien die de liefhebbers likkebaardend aanschouwden.

Na de talrijke poulewedstrijden werd de druk flink opgevoerd, want inmiddels staat Eurocup wel zo hoog aangeschreven dat je dit toernooi niet alleen een keer meegemaakt moet hebben, maar als het even kan ook nog winnend wilt afsluiten.

In de troostfinale moesten Ajax en het Braziliaanse Fortaleza EC uitmaken wie er als derde en vierde zou eindigen. De Amsterdammers versloegen hun leeftijdsgenoten met 3-1. Fortaleza EC kwam op achterstand door een eigen goal en vervolgens was het Lucas Jetten die voor 2-0 wist te zorgen. Dankzij een voltreffer van Edson Luiz keerde de spanning nog even terug, maar uiteindelijk besliste Jinairo Johnson het duel in het voordeel van Ajax. En dat was op zich knap, want de Amsterdammers moesten de slotfase met een mannetje minder door zien te komen omdat Luca Messori na zijn tweede geel kon inpakken.

Zoals reeds gememoreerd had KRC Genk in de finale nog een appeltje met Chelsea te schillen. Daar leek al heel snel een dikke streep door getrokken te worden toen de Engelsen binnen een minuut dankzij Dovydas Sasnaukas op voorsprong wisten te komen: 1-0. Het duurde even voordat de Belgen deze tik hadden verwerkt, maar na acht minuten spelen lukte het toch om langszij te komen.

Lino Decresson zorgde voor de gelijkmaker en mocht na afloop van het toernooi de bokaal van de topschutter komen halen. Hij was met vijftien treffers de onbetwiste koning van de goals op Eurocup sinds het ontstaan van het toernooi in 2013. Toen was het overigens KV Mechelen dat als toernooiwinnaar van het veld wist te stappen.

Het leek er op alsof de 1-1 de Engelsen verlamde, want KRC Genk nam het voortouw en ging op jacht naar meer en de voorsprong zou er ook komen. Achilles Stevens zorgde voor 2-1 en na de doelwisseling was het Masanka Bungi die de marge op twee wist te brengen: 3-1. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor KRC Genk, dat het betere van het spel had, maar wel moest toestaan dat Dantay Robinson de spanning verhoogde: 3-2. Chelsea bleef de bal geduldig rondspelen in de hoop dat er ooit een gaatje zou vallen waar men in kon duiken, maar verder dan een gevaarlijke vrije trap kwamen ze niet. Doelman Jens Heylen pareerde de inzet en vervolgens sloeg KRC Genk in de omschakeling razendsnel toe. Achilles Stevens joeg het leer snoeihard tegen het nylon en bepaalde de eindstand op 4-2.

Uiteraard was iedereen benieuwd hoe Fortaleza EC het er in Delfzijl vanaf zou brengen. In de voorbereiding op het toernooi had Roberto Moreira, hoofd jeugdopleiding van de club, heel duidelijk gemaakt Eurocup te zien als ‘het grootste kampioenschap van het jaar.’ Nadat de vierde prijs was opgehaald was er eerst de teleurstelling, maar daarna ook de trots dat men aan dit toernooi had meegedaan. ‘We hadden graag de hoofdprijs gewonnen, maar kunnen desondanks op een prima toernooi terugkijken. Onze jongens hebben er van genoten’, klonk het vanuit het Braziliaanse kamp.

Net als in voorgaande jaren was het niveau weer bijzonder hoog en de vraag was dan ook of het plafond al bereikt was. ‘Ik denk wel dat dit toernooi een goeie editie is geweest. Individueel stak er eigenlijk niemand ver bovenuit. De teams waren gewoon erg sterk. En ja, het is natuurlijk een genot om te zien wat deze jonge talenten allemaal kunnen. Ik denk dat het publiek zich geen moment heeft verveeld. Ook achter de schermen liep het allemaal goed. Dan zie je toch dat de ervaring gaat meespreken’, sprak Roy Boxmeer na afloop namens de organisatie.

Ondertussen hadden de supporters beslag van het inmiddels met confetti en papieren slingers bezaaide kunstgrasveld genomen. Eurocup Delfzijl was weer een spektakelstuk, kende een prima verloop met een knallend einde. Een groot compliment voor organisatie en alle vrijwilligers. Ze hadden het weer geflikt…

Eindstand Eurocup 2020
1.KRC Genk      7. FC Bayern Munchen
2.Chelsea      8. Sparta
3.AFC Ajax      9. Feyenoord
4.Fortaleza     10. FC Groningen
5.PSV        11. Arsenal
6.Valencia     12. Regioteam
Topschutters
1. Lino Decresson  (KRC Genk) 15
2. Nick de Koning  (AFC Ajax) 8
3. Sami Bouhoudane (PSV)    7
  Jinairo Johnson (AFC Ajax) 7
5. Benjamin Khaderi (PSV)    5

No Replies to "KRC Genk wint achtste editie Eurocup Delfzijl"