Ook Jan van der Zweep terug naar NEC Delfzijl

Jan van der Zweep keert terug naar Delfzijl. Het maatje van oefenmeester Erwin Heerlijn bij het stad-Groninger Oranje Nassau, sinds twee jaar actief keeperstrainer van de Stadjers, gaat bij tweedeklasser NEC Delfzijl aan de slag. Na de eerdere aankondiging dat Jeroen de Groot naar vv Poolster zou vertrekken en assistent Marshall Pourier aan het einde van dit seizoen naar de club uit de havenplaats zou gaan, is Van der Zweep de derde uit de technische staf van ON die op het oude nest neerstrijkt.

Net als Heerlijn is ook Jan van der Zweep, in het bezit van het diploma keeperscoach II, een kind van het Delfzijlster voetbal. Groot geworden bij het toenmalige Neptunia, kwam hij verder uit voor Holwierde, Omlandia en de BV Veendam. Zijn eerste schreden op het vlak van keeperstrainer bij de senioren werden bij GRC Groningen gezet, maar uiteindelijk kwam het tweetal weer tot elkaar bij NEC Delfzijl.

Erg lang duurde het niet voordat Van der Zweep zich bij zijn voetbalvriend in de provinciale hoofdstad voegde. Volgens de kenners was het niet meer dan logische stap dat ze opnieuw zouden gaan samenwerken. Dat gebeurde dan ook. En het zijn volgens Van der Zweep mooie seizoenen geweest.

Daar komt nu een einde aan, want volgens Van der Zweep vallen zijn voetbalactiviteiten bij ON niet meer te rijmen met zijn baan, privéleven en de tijd die hij kwijt is aan het op en neer reizen vanuit zijn woonplaats Delfzijl. ‘Ik kan op dit moment niet datgene geven wat een club als Oranje Nassau op dit niveau verdiend en gevraagd wordt. Als dat zo is, moet je eerlijk naar jezelf zijn en de vraag aan jezelf stellen hoe hier mee verder te gaan. In die periode klopte NEC Delfzijl bij me aan met de vraag of ik als beoogd voorzitter wilde meehelpen met het vormgeven van een nieuwe technische commissie. Het is een zware beslissing geweest om afscheid te nemen van het veld, maar uiteindelijk heb ik toch de keuze gemaakt om de uitdaging bij NEC Delfzijl aan te gaan.

Van het actief op het veld bezig zijn, naar een functie die zich wat meer achter de schermen voltrekt. Van der Zweep weet dat het een hele verandering is, temeer omdat de genomen stap niet echt voor de hand ligt. ‘Ik ben me er van bewust dat mensen hier raar van op zullen kijken. Maar vergis je niet, een technische commissie verricht heel wat werk binnen een vereniging. Er ligt een prachtige uitdaging op de nieuwe TC te wachten.’

Het is overigens niet zo dat de huidige TC van de Havenkanter club niet functioneert, maar men vindt dat het tijd is om het stokje aan anderen over te dragen. Nieuwe inzichten moeten tot een verfrissend, verder geprofessionaliseerd beleid voeren waarmee de Delfzijlster vereniging jaren vooruit kan. Dit allemaal met een groep enthousiaste jongelingen en echte clubmensen.

Heerlijn: ‘Ik denk dat het voor NEC Delfzijl mooi is dat hij een rol binnen de vereniging wil vervullen. Hij kent de club, de staf en de spelers. Voor mij is het natuurlijk een beetje vreemd. Jan is al heel erg lang mijn vriend en daarnaast deelden we de laatste jaren ook ons voetballeven. En nu gaan we scheiden….. Maar zonder gekheid. Ik vind het jammer dat hij gaat, maar begrijp goed dat hij deze keuze maakt.’

Overigens speelde Oranje Nassau afgelopen week in Delfzijl een oefenwedstrijd tegen NEC Delfzijl, dat tot aan de rust stand wist te houden. Na de doelwisseling trof ON maar liefst zeven keer doel.

En dus rest er nog een gewetensvraag aan Jan van der Zweep. ‘Met wat voor gevoel stapte je na afloop eigenlijk van het veld. Tevredenheid over het behaalde resultaat van je huidige ploeg of toch ook een beetje pijn in het hart dat je nieuwe club zo’n oplawaai had gekregen?’

Absoluut tevreden met het resultaat en het voetbal van Oranje Nassau. Wij willen graag kampioen worden en hebben laten zien over een grote groep goede voetballers te beschikken. De jongens hebben getoond dat ze dit ook graag willen en bij de hervatting van de competitie bij de eerste elf te willen horen. Daarnaast natuurlijk stiekem met een schuin oog naar NEC gekeken en gezien dat daar een jonge groep staat met volop mogelijkheden. Ook dat gaat helemaal goed komen.’

No Replies to "Ook Jan van der Zweep terug naar NEC Delfzijl"