Bedumer Winterloop overtreft zichzelf opnieuw

Een stevige bries, een bleek zonnetje en temperaturen in de dubbele cijfers. Cijfers die in niets deden vermoeden dat Bedum en omstreken was uitgelopen voor een Winterloop. De tiende om precies te zijn. Koning Winter mocht dan ver te zoeken zijn, er waren andere cijfers die veel belangrijker waren. De organisatie van de Bedumer Winterloop had weer alle reden tot juichen. Het sportieve evenement met een hartverwarmende en intense boodschap heeft alle records opnieuw gebroken. Terwijl de laatste lopers nog over de finish moesten komen, kon er al prijsgegeven worden dat de tussenstand 98.000 euro bedroeg. Aan het einde van een lange dag stond de teller op bijna 140.000 euro staan.

Klaes Hoekstra, bakker in ruste. Aanjager van een evenement dat zijn evenknie niet kent en organisator van een run voor het UMCG Kankerfonds, kon alleen maar stamelend uitbrengen dat hij trots op zijn dorpsgenoten is. ‘De manier waarop iedereen de Winterloop omarmt is hartverwarmend. Dat doet je goed als mens. Hoe een verschrikkelijke ziekte iedereen dichter bijelkaar kan brengen. We hebben weer voorbeelden genoeg gezien deze dagen. Ik weet niet waar dit eindigt, maar dat het nog lang niet afgelopen is weet ik wel zeker.’

Kleinschalig begonnen met een toch niet gering bedrag van 13.000 euro en tien jaar later een heel dorp op zijn kop kunnen zetten. Je moet het maar in je hebben. En het is mooi om te zien hoe eensgezind een dorp kan zijn als iedereen het zelfde doel nastreeft. Geld ophalen voor het UMCG Kankerfonds. Omdat iedereen wel iemand heeft of kent die met deze verschrikkelijke ziekte worstelt. Vorig jaar was de opbrengst al gegroeid tot 118.000 euro.

Hoekstra vertelt over Anke Bijma. Haar nicht Nicole overleed na de jaarwisseling. Nog maar 24 jaar jong. Bijma moest iets doen en besloot de Winterloop aan te grijpen om het vaak onzichtbare verdriet een plekje te geven. Samen met haar zus Petra liep ze gesponsord van Uithuizen naar Bedum. En zo heeft de Bedumer Winterloop veel meer van die ontroerende verhalen.

En juist dat lijkt de Haarlemmer olie die de Bedumer loopmachine draaiende houdt. ‘We moeten er alles aan doen wat binnen onze macht ligt om deze ziekte een halt toe te roepen en de genezingskansen te vergroten. Alle euro’s die hier bij elkaar worden gesprokkeld gaan naar het Kankerfonds’, zegt Hoekstra.

En dat zijn er in de afgelopen jaren al meer dan een half miljoen geweest. Omgerekend hebben alle huishoudens in Bedum 32 euro bijgedragen. Hoekstra: ‘Je moet je eens voorstellen wat dat inhoudt als je een dergelijke actie op landelijk niveau organiseert. Dat zou echt gigantisch veel geld opleveren om kanker verder terug te dringen.’

En weg is Hoekstra, want hij wil op het Versplein zijn. Iedere loper desnoods de hand schudden, aanmoedigen waar het kan en een hart onder de riem steken. En hij niet alleen, want de club vrijwilligers die een helpende hand biedt is inmiddels de 180 gepasseerd. Waar maak je dat nog mee…

De Bedumer Winterloop is uitgegroeid tot een volksfeest met een intense boodschap. Een boodschap die niemand onberoerd laat en bijna vanzelf tot vrijgevigheid leidt. Op de vraag aan Hoekstra waar het plafond ligt, zegt hij: ‘Ik weet het niet. Eerlijk gezegd denk ik ieder jaar dat we de top wel bereikt hebben. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Natuurlijk is het mooi dat we het bedrag van vorig jaar zijn gepasseerd, maar als we 70.000 euro hadden opgehaald was ik net zo trots geweest als nu.’

No Replies to "Bedumer Winterloop overtreft zichzelf opnieuw"