Eemsdelta grote winnaar Noord-Groninger Sportgala

De nog nieuw te formeren gemeente Eemsdelta is de grote winnaar geworden van het zevende Noord-Groninger Sportgala. Alle te winnen prijzen gingen naar genomineerden uit het gebied van Loppersum, Appingedam en Delfzijl. De grootste verrassing was dat kickbokser Sarél de Jong uit Meedhuizen haar titel van Sportvrouw van het Jaar niet wist te prolongeren en dat Jasmijn van Zantwijk uit Delfzijl de prijs voor Sporttalent van het Jaar in de wacht wist te slepen. Het door enkele honderden belangstellenden bijgewoonde gala vond plaats in De Poort in Winsum, dat voor de gelegenheid in een waar sportpaleis was omgetoverd.

Het was voor de Stichting EemsmondSport Delfzijl even schrikken toen het bericht op vrijdagmorgen binnen kwam dat Miss EemsmondSport Anne Kamminga zich ziek moest afmelden. Er werd in allerijl een oproep op Twitter gezet die talloze reacties opleverde. Uiteindelijk werd Jo-Anne Bosk uit Groningen bereid gevonden om de taken over te nemen en dat deed ze, bijgestaan door presentator Theo Sikkema, met verve. ‘Dit was een prachtige ervaring. Mag ik alvast een optie op volgend jaar nemen?’, vroeg de  18-jarige studente international business studies zich af.

Het Noord-Groninger Sportgala leek op voorhand een aantal voor de hand liggende winnaars op te leveren. Zo had vrijwel iedereen, inclusief de vakjury, kickbokskampioene Sarél de Jong al als winnaar gezien van de titel Sportvrouw van het Jaar. Die ging echter, dankzij de grote steun vanuit de publieksjury, heel verrassend naar meervoudig kampioene westernriding Fleur Medema uit Appingedam. Zij was ook de eerste sportvrouw van het jaar van EemsmondSport.

Het verschil tussen de nummers een en twee bedroeg slechts 0,16 punten. In deze categorie ging de derde prijs naar atlete Danara Stoppels uit Holwierde. De dames ontvingen de prijzen uit handen van wethouder Harmannus Blok van de gemeente Het Hogeland, die als gastheer van het gala ook de overige prijzen zou uitreiken.

Een plaatsgenoot van Stoppels wist de hoofdprijs wel te bemachtigen. Ivo Kroes, lid van zwemvereniging Azuro wist hardloper Jan Venhuizen uit Wagenborgen en roeier Maarten Veninga uit Delfzijl te kloppen. Hij was daar zelf nog het meest verrast over, maar noemde het een grote eer dat hem de titel Sportman van het Jaar ten deel was gevallen.

De vakjury was behoorlijk verdeeld over de vraag wie de titel Sporttalent van het Jaar zou moeten krijgen. Uiteindelijk ging die naar de 15-jarige Jasmijn van Zantwijk, lid van boksvereniging Delfzijl. ‘Ik had dit totaal niet verwacht maar ben er enorm blij mee’, sprak ze verheugd. Het sporttalent versloeg darter Luke van der Kwast (Delfzijl) en voetballer Tim Hoff van eersteklasser vv Winsum die respectievelijk tweede en derde werden.

Bij de verkiezing van de Sportploeg van het Jaar kreeg Karateclub Kyocho uit Delfzijl de meeste punten van de vakjury, maar ook hier gaven de stemmen van het publiek de doorslag. FCC De Fivelcrossers uit Appingedam ontving de trofee uit handen van Miss EemsmondSport Jo-Anne Bosk. Op de derde plaats eindigde Turnvereniging VIOS uit Warffum, vierde werd het Menteam Lamein, eveneens uit Warffum en korfbalclub DWA/Argo uit Winsum en Bedum kreeg het bij de vijfde plaats behorende certificaat.

Een nieuw onderdeel van de Noord-Groninger Sportverkiezing was de Waarderingsprijs voor de G-Sport. Daarvoor waren twee genomineerden geselecteerd. Dat waren atlete Salima Rozema uit Appingedam en het G-voetbalteam Het Hogeland. Van de vakjury kreeg Salima Rozema een punt meer dan haar tegenstrevers en de publieksjury beloonde haar prestaties met iets meer dan vier punten verschil in haar voordeel. Rozema kon zelf niet aanwezig zijn om de prijs in ontvangst te nemen omdat ze in voorbereiding op een wedstrijd was.

Om een heel andere redenen (werk) was de winnares van de oeuvreprijs niet op het gala present. Zij liet zich overigens wel vertegenwoordigen en hoorde pas later dat ze had gewonnen. Sandra Mollema, bakkeniste van zijspancoureur William Matthijssen, was al meerdere keren genomineerd geweest voor de titel Sportvrouw van het Jaar. ‘Het is me nog steeds niet gelukt om die prijs te pakken, maar dat ik de oeuvreprijs heb gewonnen doet me goed. Hier spreekt ook waardering uit voor dat wat ik doe’, aldus de vrouw die in het dagelijks leven een bus bestuurt.

Tussen de sportieve onderdelen door was er voor Luc Veenstra van Reuma Nederland ruimte gemaakt om uit de doeken te doen hoeveel mensen met deze aandoening te maken hebben en welke impact dit op hun leven heeft. Zijn betoog maakte diepe indruk op de aanwezigen.

Ook de organisatie van de Bedumer Winterloop was present om een nieuwe tussenstand wereldkundig te maken van de tiende editie die onlangs is gehouden en waarvan de opbrengst naar het UMCG Kankerfonds gaat. Ex-bakker Klaes Hoekstra en zijn twee metgezellen toonden een cheque waarop een bedrag van 150.000 euro stond vermeld. ‘En dan te bedenken dat we alles nog niet binnen hebben. Het is echt onvoorstelbaar’, aldus Hoekstra.

Het sportgala werd overigens opgefleurd met een optreden van zanger Stevan Bloema uit Roodeschool, die er niet veel moeite voor hoefde te doen om de zaal in beweging te krijgen. En dus kon het bestuur van EemsmondSport na afloop van een geslaagde avond spreken. ‘We hebben ons best gedaan om er iets moois van te maken en ik denk dat dit aardig is gelukt. Voor ons is echter veel belangrijker dat de sporters de waardering krijgen die ze verdienen. We kunnen alleen maar hopen dat een evenement als dit hen bewust maakt van het feit dat EemsmondSport, en al die sportfans in Noord-Groningen, het in ieder geval wel waarderen wat zij doen’, besloot voorzitter Nanko Kiel.

No Replies to "Eemsdelta grote winnaar Noord-Groninger Sportgala"