Winsum bekert door na winst op derdeklasser Heeg

Eersteklasser Winsum heeft zich op het sportpark Schilligeham ten koste van derdeklasser vv Heeg voor de achtste finale van het toernooi om de districtsbeker weten te plaatsen. Na een uiterst moeizame eerste helft, die met een 1-1 tussenstand werd afgesloten, wisten de mannen van trainer Bert Vos uiteindelijk met 6-1 te zegevieren.

Op papier zou Winsum niet veel moeite moeten hebben met de nummer dertien van 3A, maar de Friezen hadden al eens voor een stunt gezorgd, door in de eerste knockout-ronde eersteklasser Balk na strafschoppen uit het toernooi te wippen. Winsum zorgde in de aanloop naar de tweestrijd eveneens voor een surprise door hoofdklasser Be Quick uit Groningen de weg te versperren.

In het programmaboekje van Winsum werd verwezen naar de stunt van vorig seizoen toen de Vos-brigade pas in de halve finale van het bekertoernooi werd afgestopt. En uiteraard zouden de groenzwarten als favoriet van start gaan. De laatste weken werden competitieduels van Blauw Wit ’34 en Pelikaan S. echter verloren en dus zou een bekersucces meer dan welkom zijn.

De omstandigheden waren allesbehalve ideaal. Het eigen veld van de Winsumers aan de Schouwerzijlsterweg was onbespeelbaar en dus werd er uitgeweken naar het nabijgelegen sportpark Schilligeham. Ook dat veld had al het nodige te lijden gehad van het winterse herfstweer. Gedurende het duel bleef het echter droog en dat was misschien maar goed ook, want anders was een fatsoenlijk potje voetbal al helemaal onmogelijk geweest. Nu moest er alleen afgerekend worden met een harde wind die dwars over het speelveld stond.

Winsum begon vrij aardig aan het duel en wist zichzelf ook wel wat mogelijkheden te scheppen. Toch oogde het spel allesbehalve verfrissend. Er was sprake van te weinig diepgang, te weinig voorwaartse druk en er heerste teveel twijfel in de passing. Er werd meestal voor de meest voorzichtige en bovenal veilige weg gekozen om in ieder geval het balbezit te houden. De bal werd oeverloos breed en teruggelegd. Qua kijkspel was het eerste kwart van de wedstrijd dan ook amper de moeite waard. ‘Te passief’ was het etiket dat trainer Bert Vos zijn ploeg naderhand zou opplakken.

En ja, dan hoeft er maar het minste of geringste fout te gaan of de tegenstander maakt er gebruik van. Heeg stond achterin vrij compact en probeerde Winsum zo ver mogelijk van het doel te houden. Bij een van de schaarse uitvallen riep Winsum het onheil over zichzelf af. Te gemakzuchtig handelen van José Bello leidde na een klein half uur tot de eerste kans van de gasten en ook meteen tot de eerste treffer van de middag. En die was van Friese makelij. Jelmer Kiestra pikte de bal aan de rechterkant van het Winsumer strafschopgebied op, omzeilde doelman Germen Bouwman en mikte in de verste hoek raak: 0-1.

Dat was even slikken voor de thuisclub die weliswaar een groot veldoverwicht had, maar allesbehalve imponeerde. Dat er een aantal spelers ontbrak mocht geen excuus zijn, dat was bij Heeg immers ook het geval. ‘Met alle respect voor wat er nu in het veld staat, eigenlijk ben ik hier met een campingelftal gekomen’, liet trainer Arjen Hoekstra zich na de tweestrijd ontvallen. De voetballende ‘vakantiegangers’ weerden zich echter dapper en kregen via de ontsnapte Rick de Boer een mogelijkheid om de marge te verdubbelen. Het resultaat bleef echter uit en dat was maar goed ook, want anders had men Winsum voor nog grotere problemen geplaatst.

In de 36e minuut viel de gelijkmaker. Wouter Bloem mocht op links een vrije trap nemen die door Sven Rosevink in de uiterste hoek werd gedeponeerd. De defensie van Heeg probeerde het onheil nog te voorkomen, maar kwam overal een teenlengte te kort om doelman Wijnja te beschermen: 1-1. Als het voetballend allemaal niet wil, dan is het wel lekker dat een door de wind gedragen bal zomaar in het mandje getikt kan worden. Niet veel later sloeg doelman Wijnja aan het knoeien na een schot van Rogier Krohne. Hij wist de bal echter in twee pogingen te pakken te krijgen. En dat was maar goed ook, want Rosevink was al opgedoken om een nieuwe misser af te straffen.

De gastheren zouden gedurende het tweede bedrijf een ander gezicht moeten laten zien, wilden ze geen averij oplopen. Dat zou dan met David Albert Villalta en Reinder Haaksema moeten gebeuren. Zij hadden Roy Streppel en Thomas Kauw afgelost. Het tempo moest in ieder geval omhoog en wat meer creativiteit zou ook geen overbodige luxe zijn.

Nadat het eerste kansje voor Heeg was geweest, sloeg Winsum toe. Wijnja moest opnieuw een tweede poging ondernemen om een inzet van Krohne onschadelijk te maken, maar nu lag de bal te ver bij hem vandaan en was Steffen Vader snel ter plekke om voor 2-1 te zorgen. Niet veel later stond het ook al 3-1 toen bij Heeg niemand zich geroepen voelde om de bal na een Winsumer corner weg te rossen en Marcel Pannekoek de trekker wist over te halen: 3-1.

Het werd er daarna allemaal niet rustiger op in de verdedigende linie van de Friese club. Bij vrijwel elke bal die binnen het strafschopgebied viel, werd meteen de stormvlag gehesen maar meteen ook vergeten om het hoofd er bij te houden. Daardoor ontstonden er kansen uit het niets en mocht Winsum het zichzelf aanrekenen dat het er niets mee deed.

Heeg zakte langzaam maar zeker verder in, moest het arsenaal reserves aanspreken en kon alleen nog maar speldenprikjes uitdelen. Hoewel de verdediging bij die acties allesbehalve rust en overleg uitstraalde, vloeide er geen bloed uit voort. Toen er na driekwart wedstrijd opnieuw een Winsumer doelpunt werd bejubeld, was het definitief gedaan met de gasten. Uit een corner van Kay Bootsma wist Rogier Krohne de bal tegen het nylon te jagen: 4-1. Daarna liet Wouter Bloem zich nog twee keer knuffelen. Eerst tikte hij de bal, na een goede actie van Rosevink, tussen de benen van doelman Wijnja door (5-1) en niet veel later hoefde hij de bal slechts te schampen om de Friese goalie het nakijken te geven: 6-1.

Uiteindelijk was het dan toch nog een vrij simpele overwinning geworden en had Winsum aan de verwachtingen voldaan. ‘We krijgen wel kansen, maar doen er niets mee. Ik ben blij dat we dat na rust in ieder geval wel hebben gedaan’, luidde het commentaar van trainer Bert Vos. Hij kijkt uit naar de ontmoeting met competitiegenoot Olde Veste ’54 dat komend weekeinde de volgende horde in het bekertoernooi is die genomen moet worden. In competitieverband hebben beide ploegen elkaar al twee keer ontmoet. In Winsum werd het afgelopen najaar maar liefst 4-0. In Steenwijk eindigde het treffen tussen de beide kemphanen enkele weken geleden in 1-1. ‘Dat zal een hele andere wedstrijd worden’, blikte Vos vooruit.

Zijn collega Arjen Hoekstra vond dat Heeg zich dapper had geweerd. ‘Ik kan de jongens niks verwijten. Het verschil was gewoon te groot, al moet ik wel zeggen dat daar tot aan de rust weinig van te zien was. Natuurlijk lag bij ons het accent op de verdediging en had Winsum een overwicht. Wij waren hier niet gekomen met het idee dat wij het spel moesten maken. Het is mooi geweest, we richten ons weer op de competitie. Het zal voor ons nog een zwaar half seizoen worden.’

* VV Winsum – VV Heeg 6-1 (1-1). Jelmer Kiestra 0-1; Sven Rosevink 1-1; Steffen Vader 2-1; Marcel Pannekoek 3-1; Rogier Krohne 4-1; Wouter Bloem 5-1; Wouter Bloem 6-1.

No Replies to "Winsum bekert door na winst op derdeklasser Heeg"