KNVB laat voetballers nog even in het ongewisse

Alle bijeenkomsten en evenementen, ook die met minder dan honderd mensen, zijn tot 1 juni verboden. Dit in verband met de coronacrisis. Een en ander houdt overigens nog niet in dat het voetbalseizoen voorbij is, al hadden velen dat wel uit de maandagavond gehouden persconferentie uit Den Haag opgemaakt. De sportcompetities vallen namelijk niet onder de aangescherpte maatregelen. Over het verdere verloop van betaald en amateurvoetbal wordt pas later een besluit genomen door de KNVB. Er is kortom nog een sprankje hoop bij de voetbalbond dat er na 6 april gevoetbald kan worden, al geloven daar buiten het bondsbureau maar weinig mensen in.

Helemaal onverwacht komt het besluit vanuit Den Haag niet om de termijn van ingrijpende maatregelen te verlengen. Verwarring was er wel, omdat de voetbalwereld er van uit ging dat ook zij tot de eerste dag van juni op non-actief zouden blijven staan. De KNVB liet vandaag echter weten dat het stilleggen van de voetballerij vooralsnog tot en met 6 april duurt en daarmee volgt men het advies van het RIVM.

De kans dat we in ieder geval tot 1 juni moeten wachten om weer onbekommerd langs de lijn te kunnen staan, is beduidend groter dan dat de voetbalbond gaat besluiten om de competitie te hervatten. Het zou voor de eerste keer sinds het seizoen 1944/1945 zijn dat er een vroegtijdig einde aan competitievoetbal op amateurniveau komt. Destijds was Nederland frontgebied, brak er hongersnood uit en kwam de hele samenleving tot stilstand.

Mocht er besloten worden om de (amateur-)competities voortijdig te beëindigen, dan is de volgende vraag hoe men verder moet. Volgens trainer Bert Vos van eersteklasser vv Winsum is er dan even geen ‘verder’ omdat het simpel gezegd onduidelijk is wat de voetbalbond in dat geval gaat beslissen. ‘Gaat men de competitie nietig verklaren, wordt de huidige tussenstand ook de eindstand, gaan de bovenste en onderste vier op een soort van toernooidag strijden voor een kampioenschap of degradatie? Ik weet het even niet.’

Trainer Simon Schuil is een van de oefenmeesters die volgend seizoen een andere club onder zijn hoede heeft. De Ten Boerster verkast namelijk van derdeklasser Noordwolde naar competitiegenoot Omlandia. Mocht de KNVB het aangescherpte verbod volgen, dan heeft hij zijn laatste wedstrijd in dienst van Noordwolde gecoacht.

Schuil: ‘Even vooropgesteld dat gezondheid boven alles gaat, is dit een hele aparte situatie. Je wilt als trainer goed bij een club afsluiten en elders dito beginnen. Hoe de bond dit ook oppakt, daar wordt nu in beide gevallen een dikke streep door getrokken. En we zitten al in zo’n rare periode. Natuurlijk wil je als liefhebber graag op het veld staan, want een voetbaltrainer die op zaterdag in de tuin aan het werk is? Leuk hoor, maar dat houdt ook een keer op.’

Met Kees Pranger van tweedeklasser NEC Delfzijl spraken we kortgeleden over de mogelijk- en onmogelijkheden van de huidige competitie. Als het zo ver komt, dan is volgens hem de meest reële optie om de competitie als niet gespeeld te beschouwen. ‘Een derde deel van de wedstrijden staat nog open. De huidige stand handhaven zou niet eerlijk zijn’, vindt de oefenmeester.

Marinus Siekman, trainer van het Zoutkamper Zeester, is thuis aan het verven. ‘Je moet tenslotte wat’, vindt hij. Hoe hij tegen het regeringsbesluit aankijkt verwoordt hij als volgt: ‘Deze aanscherping heeft mij niet verrast. Die zat er aan te komen. Voor wat ons elftal betreft zijn we eigenlijk wel klaar. Hoe de bond dit moet aanpakken? Geen kampioen, geen degradant en volgend seizoen nieuwe kansen. In dezelfde klasse en met dezelfde ploegen. Dit is een scenario waar niemand aan wil denken. Maar ach, als je om je heen kijkt wat er allemaal gebeurt? Dan is voetbal ook maar een spelletje.’

Daniël Venhuizen (Farmsum) rept van een verstandig besluit vanuit Den Haag. ‘Dit is het enige dat je in deze situatie kunt doen. Ik denk dat de KNVB deze beslissing moet volgen en het seizoen maar als niet gespeeld moet beschouwen. Het zou me namelijk verbazen als ze in staat blijken om na 1 juni alle wedstrijden nog gespeeld te krijgen. Daar geloof ik niet in. Een deel van de wedstrijden schrappen is ook geen optie, want dan krijg je een oneerlijk competitieverloop. Dit is een hard gelag, vooral voor de clubs die op promotieplaatsen staan of kampioen kunnen worden. Laten we hopen dat we in september elkaar gewoon weer op een voetbalveld kunnen begroeten.’

Een van de ploegen die op titelkoers ligt is het SC Scheemda van de naar DVC Appingedam vertrekkende trainer Duurt Dijkman. De platte kar zou wel in de schuur kunnen blijven staan. Voor de koploper in de 5e Klasse E een, als dit scenario bewaarheid wordt, een bittere pil. Dijkman: ‘Dit lijkt inderdaad slecht nieuws. De hele situatie geeft je een gevoel van onmacht. Het zou heel onwezenlijk zijn om zo afscheid van SC Scheemda te moeten nemen.’

Dijkman heeft nog een sprankje hoop dat de competitie uitgespeeld gaat worden en dat de Scheemders volgend seizoen wel in de vierde klasse zullen spelen. ‘De prestaties zijn er wel naar, dus zou het erg zuur zijn als dat niet gaat gebeuren. Vorig jaar hebben we het net niet via de nacompetitie weten te bewerkstelligen en nu dit…. Maar goed, uit oogpunt van de gezondheid zijn de maatregelen van de regering uiteraard logisch.’

Zoals reeds gememoreerd zal later pas duidelijk zijn in hoeverre de bestaande maatregelen voor de sport verlengd zullen worden. ‘Wij begrijpen zelf ook wel dat gezien de huidige heftige omstandigheden 6 april waarschijnlijk niet de einddatum van het verbod op sporten bij verenigingen zal zijn en dat we daar ook in onze scenario’s rekening mee moeten houden’, meldt de KNVB. Met die uitleg laten ze de voetbalclubs, hun leden en de trainers in ieder geval nog even in het ongewisse.

De scenario’s zien er als volgt uit:

– De competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot juni zonder publiek).
– De competities worden uitgespeeld na 30 juni *
* Vooralsnog alleen betaald voetbal
– De competities worden niet uitgespeeld

No Replies to "KNVB laat voetballers nog even in het ongewisse"