Schuil en Venhuizen: ‘Samen werken aan nieuw Omlandia’

Derdeklasser Omlandia slaat een nieuwe weg in. De huidige trainers Jan Jaap Zijlstra en Devin van Wijngeeren, verantwoordelijk voor het eerste en tweede elftal van de Ten Boerster club, vertrekken bij de witblauwen. Hun plaatsen worden ingenomen door Simon Schuil (34) en de 23-jarige Daniël Venhuizen. Een schat aan ervaring en jeugdig elan lijken elkaar op het sportpark aan de Sportlaan in Ten Boer te hebben gevonden. De toekomst moet uitwijzen of deze combinatie de sleutel is naar nieuwe successen voor het Ten Boerster voetbal.

Oer-Farmsumer Daniël Venhuizen, bezig aan zijn derde ALO-jaar op het HBO heeft gevoetbald, in het doel gestaan en werd op zijn negentiende tot hoofdcoach van Farmsum gebombardeerd. De jeugd van Farmsum en de dames had  hij toen al onder zijn hoede gehad. De weg vanuit de kelder van de vijfde klasse leidde tot de top en vervolgens een titel plus bijbehorende promotie. Ook dit seizoen was Farmsum goed op weg, maar het werk kon vanwege de crisis niet worden voltooid.

Simon Schuil weet wat er in het Ten Boerster voetbal rondwaart en lijkt de valkuilen ook wel te kennen. De teamleider bj TKP Pensioen heeft een flinke historie bij Omlandia liggen. Hij doorliep alle jeugdteams, speelde een aantal jaren in de senioren en was daarna nog enkele jaren actief als voetballer bij SV Woltersum. De laatste jaren was het trainerschap echter prioriteit nummer één en als trainer had hij alle jeugdteams al eens onder zijn hoede. De laatste drie Omandia-jaren maakte hij onderdeel uit van de eerste selectie, waarvan 2,5 jaar als assistent en een half jaar als hoofdtrainer. Hij vertrok vervolgens naar SV Woltersum, maar is na De Fivel en Noordwolde weer terug in eigen dorp.

Samen met Venhuizen kun je wel stellen dat Omlandia een duo in huis heeft gehaald dat veel tijd in hun ‘tweede baan’ stopt. ‘We zullen er alles aan doen om elkaar te ondersteunen, vooruit te komen in onze trainerscarrière maar ook juist om de club Omlandia naar een hoger niveau te tillen. Het voordeel is ook zeker dat Simon een kind van de club is en weet hoe het daar in zijn werk gaat. Om de weg naar boven in te slaan zullen het eerste en tweede ook moeten samenwerken. Dit zal voor Simon en mij een mooie uitdaging zijn’, zegt Venhuizen.

Schuil, die erg blij is met de komst van zijn jongere collega, vult hem aan door te stellen dat Omlandia in een nieuwe fase terecht is gekomen, waarbij hij naast hoofdtrainer ook graag zijn steentje bijdraagt aan het realiseren van een goede organisatie zodat Omlandia als club weer een volgende stap kan zetten. zoals het nu lijkt zal Arjan Tammenga aanblijven als trainer van Jo 19. ‘Ik hoop ook hen te kunnen ondersteunen om de volgende stap in hun trainerscarrière te zetten. Ondanks dat ik mogelijk wat meer ervaring heb kan ik ook zeker van hen nog leren. Er is genoeg te doen.’

Schuil spreekt over zijn nieuwe club met het enthousiasme van een hovenier die er alles aan doet om zijn bloeiende tuin in topvorm te krijgen en te houden. ‘We hebben een bloeiende vereniging in een dorp met veel (potentiele) leden en ontzettend veel hard werkende vrijwilligers. Nu ik als hoofdtrainer gestart ben met de voorbereidingen, merk ik een grote bereidheid bij de huidige staf, het bestuur, inclusief Sven Gout als nieuwe voorzitter, de nieuwe TC-senioren en een hele enthousiaste TC voor de jeugd om een volgende stap te gaan zetten. De TC-jeugd is erg druk bezig met een jeugdbeleidsplan en daarnaast zijn wij als trainers samen met de TC’s druk bezig met de afstemming tussen jeugd en senioren met als uiteindelijke doel weer veel jeugdspelers in het eerste elftal te krijgen. Daar komt de Ten Boerster voetballiefhebber voor naar ons mooie sportpark.

Beide coaches zijn van mening dat ze voor hun teams hopen op stabiliteit. Venhuizen weet dat het bestuur het tweede team graag voor de eerste reserveklasse wil behouden en Schuil gokt uiteraard op een goede positie in de derde klasse. ‘ Op termijn zou het mooi zijn om met eigen kweek weer de stap naar de tweede klasse te kunnen maken. In de jeugd van Omlandia speelt een aantal jongens die op termijn zeker voor het eerste team in aanmerking komen. De doorbraak van Wouter Hoek is daar volgens de oefenmeester een mooi voorbeeld van.’

In de komende jaren hoopt hij meer van dat soort jongens de kans te geven. Schuil: ‘Een stap naar de tweede klasse is echter geen doelstelling voor de korte termijn. Wij willen ons namelijk naast dit prestatiedoel vooral op de ontwikkeling richten. Deze ligt vooral bij de onderlinge afstemming en het opzetten van de juiste organisatie. Ik ben heel blij om de bereidheid daartoe binnen alle geledingen van de vereniging te zien om dit voor elkaar te krijgen.’

Over het voorbije, door de coronacrisis bizar geëindigde voetbalseizoen 2019/2020 zegt Venhuizen: ‘Het tweede elftal promoveerde een seizoen geleden en eindigde in de middenmoot, dus hebben ze een fantastisch seizoen gehad en een dito prestatie geleverd. Verder denk dat ik ze hier de eerste stappen al mee gezet hebben. Mede door Simon binnen te halen, iemand die de club kent, en ook een assistent aan te stellen die ervaring heeft. Met mij hebben ze iemand in de club die er wellicht een andere kijk van buiten af aan kan geven. Belangrijk is dat er duidelijke afspraken komen en zijn en dat we deze kunnen waarborgen.’

Collega Schuil beaamt dat: ‘Net promoveren en dan moeiteloos meedraaien in de reserve eerste klasse is een prestatie op zich. Het eerste elftal was ook nog dicht bij de tweede periodetitel en heeft onder Jan Jaap Zijlstra aangetoond een tegenstander te zijn die lastig te verslaan is. Ik ben erg blij met de basis die er staat en met de potentie die er binnen de vereniging is. Samen met Daniël, maar ook met de diverse commissies, moeten we Omlandia weer op de kaart zetten. Ik merk de laatste jaren regelmatig negativiteit als je in de regio mensen over Omlandia hoort praten. Wij willen dat er weer positief gepraat gaat worden. Niet alleen over ons eerste en tweede elftal, maar de hele vereniging. Ik zie nu al dat we druk bezig zijn om dat voor elkaar te krijgen.’

Belangrijk is volgens de Ten Boerster, die samen met vriendin net een nieuwe woning heeft betrokken, dat Omlandia de eerste klasse niet meer als referentiekader neemt. Een aantal spelers uit die jaren speelt nog altijd in de eerste selectie die destijds ‘fantastische tropenjaren’ kende, zoals Schuil dat uitdrukt. Hij verwacht dat een aantal spelers uit het tweede weer zal willen aansluiten en er zijn gesprekken gaande over een mogelijke terugkeer van sommige Omlandianen. Namen noemt hij niet, maar Schuil rept over ‘ervaren krachten die de club goed kan gebruiken.’

Ze zullen een andere rol krijgen dan voorheen en meer fungeren als houvast voor de jongere Ten Boerster voetballers die staan te trappelen om zich ook bij de twee selecties te voegen. Venhuizen: ‘Omlandia heeft op dit moment twee A-teams. Een belangrijk punt in onze samenwerking is dat we naar de toekomst kijken en dus de jeugd een kans zullen geven of te laten doorstromen. Dit is iets wat de technische commissie erg belangrijk vindt.’

Er zal een gezamenlijk plan komen om de jeugd doorstroming te geven en Omlandia goed op het nieuwe seizoen voor te bereiden. Verder zullen er tussen het eerste en tweede duidelijke afspraken worden gemaakt over hoe men dit aankomend seizoen gestalte gaat geven. Ook hier is ondersteuning van beide coaches het magische woord.

In de voorbereiding zullen de eerste en tweede selectie gezamenlijk starten om zo iedereen een kans te geven, maar ook de samenwerking tussen het trainersduo verder vorm te geven. Daarnaast is het de bedoeling om weer met een onder 23-elftal te beginnen met als doel de jeugdspelers alvast aan het seniorenvoetbal te laten ruiken. Daniel Venhuizen, René Hovenkamp (assistent 1e selectie) en Arjan Tammenga (JO 19), zullen hierbij een grote rol gaan spelen. Buiten deze plannen zullen ook de contouren voor het Ten Boerster voetbal op de lange termijn zichtbaar worden gemaakt.

Ambitieuze woorden van twee coaches die elkaar alleen maar van een wedstrijd kennen waarbij Venhuizen als keeper van Farmsum optrad en Schuil voornamelijk naar beelden van EemsmondSport heeft gekeken om zich een beeld van zijn collega te vormen. De gesprekken die het tweetal inmiddels hebben gevoerd, bevestigden het beeld dat ze hadden. De een wordt als een leergierige en enthousiaste beginnende trainer omschreven terwijl de ander wordt geroemd vanwege zijn eerlijkheid en openheid.

Beide heren denken dat ze van elkaar kunnen leren omdat ze op verschillende vlakken hun eigen kwaliteiten hebben. En het scheelt natuurlijk dat Schuil het Ten Boerster voetbal als het binnenste van zijn broekzak kent. ‘Omlandia is een echte dorpsclub en daar past Daniël denk ik goed bij. Ik heb als voordeel dat ik de mensen ken en Daniël daardoor wegwijs kan maken in de cultuur van de vereniging. Daarnaast is het vooral belangrijk is dat hij de vereniging zelf leert kennen, want als nieuwe trainer van buiten de club kijk je er met een frisse blik tegenaan en daar kan de club weer zijn voordeel mee doen. Geen enkele club is gelijk.’

In deze crisistijd is het lastig om aan te geven wanneer beide heren daadwerkelijk van start kunnen gaan met de trainingen, nadat ze officieel door hun huidige club zijn uitgezwaaid. Venhuizen: ‘We moeten even kijken hoe dit gaat. Ik sta nog onder contract bij Farmsum en ik wil de periode bij mijn club op een normale manier afsluiten.’

‘Wij zullen de berichtgeving van het kabinet verder afwachten en in de startblokken staan als het eindelijk weer mag. Ik heb nog een contract bij Noordwolde en kan wel zeggen dat ik er twee mooie en leerzame jaren heb gehad. Die hoop ik op een positieve wijze af te kunnen sluiten voordat we aan de nieuwe uitdaging bij Omlandia gaan beginnen. Maar vergis je niet, achter de schermen zijn wij ondanks de crisistijd al druk bezig om ons voor te bereiden’, voegt Schuil toe.

Daniël Venhuizen is ambitieus genoeg om door te gaan richting zijn tc2-diploma en verwacht dat Omlandia hier profijt van heeft. ‘Verder heeft Omlandia twee trainers die ook naar de toekomst van de club kijken, maar elkaar ook zullen opzoeken om een tot een hoger niveau van het eerste en tweede elftal te komen. Ook dat is in het voordeel van de club.’

Schuil vindt zijn aanstelling als hoofdtrainer in het eigen dorp een ultieme kans, maar ook een risicovolle klus. ‘Dat besef ik zeker. Maar ik merk dat ik onderdeel wordt van een breed opgezet plan waarvoor iedereen volle bak aan de slag wil. Dat moet de komende jaren uitgevoerd worden. Daniel Venhuizen en ik zullen onze inzet en input daarvoor leveren. Dat moet er aan bijdragen dat Omlandia weer op de kaart gezet wordt. Clubs in de buurt moeten met jaloezie naar Omlandia gaan kijken. Ik weet dat het een grote uitdaging is, maar met de aanwezige mensen en hun bereidheid ben ik er van overtuigd dat we dat voor elkaar kunnen krijgen. We kijken er beiden naar uit om op het veld aan de slag te kunnen gaan.’

No Replies to "Schuil en Venhuizen: 'Samen werken aan nieuw Omlandia'"