Reinder Haaksema: ‘SIOS is nog altijd mijn cluppie’

In het shirt van eersteklasser Winsum scoorde hij dit seizoen geen competitiegoals en dat zal er door de huidige crisis ook niet meer van komen. Reinder Haaksema verkast namelijk naar vierdeklasser SIOS. Ook in zijn geval is er sprake van een terugkeer op het oude nest. Voor de Sauwerders wist de 25-jarige in het verleden zevenentwintig keer doel te treffen.

Reinder Haaksema begon zijn voetballoopbaan ook bij SIOS. Met die club werd hij in de vijfde klasse een keer derde en een keer tweede in de eindrangschikking. In het seizoen 2015/2016 was hij het productiefst. Toen scoorde hij namelijk zestien keer in competitieverband.

De meeste treffers in Sauwerder dienst maakte Haaksema overigens tegen DIO Groningen, het Ten Poster SV TEO en GVAV Rapiditas (3). ‘Het is altijd leuk om zelf een goaltje mee te pikken, maar ik laat nog liever anderen scoren’, vertelt hij.

Reinder Haaksema begon achttien jaar geleden met voetballen bij SIOS. Zoals zovelen van zijn leeftijd toen in de F-pupillen. Hij bleef tot aan de C1-junioren in het wit met blauw spelen en verkaste vervolgens naar het toenmalige Viboa. Hij was overigens niet de enige Sauwerder die vertrok, wan ook Stefan Bultena verkoos het om zich in Winsum verder te ontwikkelen.

Het duo speelde er tot en met de A1-junioren en behaalde twee keer een kampioenschap. ‘Als jeugdspeler waren dat mooie momenten om aan terug te denken’, zegt Haaksema. ‘Mijn eerste jaar in Winsum zal ik niet snel vergeten. Wij hadden een goeie lichting en in de B1 speelden we een beslissingswedstrijd voor het kampioenschap. Deze werd op neutraal terrein gespeeld en het veld van SIOS werd daarvoor uitgekozen. We wonnen die wedstrijd met 1-0 door een doelpunt van toen oud SIOS-speler Stefan Bultena.’

Toch zou Haaksema niet in Winsum blijven, want er werd opnieuw een switch gemaakt richting SIOS, waar hij vervolgens drie jaar zou bivakkeren. SIOS promoveerde in de voetbaljaargang 2016/2017 naar de vierde klasse en de aanvallende middenvelder ging mee naar boven. De Sauwerders eindigden in hun debuutjaar als achtste.

Voor Haaksema was dat het laatste jaar in het shirt van SIOS. Hij verkaste andermaal naar buurman Winsum om daar zijn geluk opnieuw te beproeven. Terugkijkend op het succesvolle jaar van de club uit Sauwerd zegt Haaksema: ‘De promotie met SIOS was mooi. Dat was voor de club ook een hoogtepunt en het was leuk om deel van die groep uit te maken.’

Aan zijn volgende periode in Winsum houdt hij eigenlijk alleen maar prettige herinneringen over. ‘Van de periode waarin ik in de jeugd van Winsum speelde, kende ik nog veel mensen bij Viboa. Ik merkte dat ik bij SIOS wat uitdaging miste en ik wilde kijken of ik het zou kunnen redden bij Winsum. De stap naar Winsum was niet zo heel groot, omdat het voor mij geen totaal nieuwe club was.’

En hij kende er hoogtepunten. Maar ja, wat wil je ook als je met je club de halve finale van het bekertoernooi haalt en aan de voorronde van de KNVB-beker mag meedoen. Dat had nu zomaar weer gekund, maar competitiegenoot Olde Veste ’54 uit Steenwijk belette de Winsumers de doorgang. De oefenwedstrijd tegen FC Groningen zal hij evenmin licht vergeten.

Het laatste avontuur bij de eersteklaser heeft 2,5 jaar geduurd. Als Haaksema er op terugblikt zegt hij: Ik heb er veel van geleerd. Ik was gewend om altijd wel te spelen en heb daar niet altijd moeite voor hoeven doen. Bij Winsum stond ik niet altijd vanaf het begin in de basis en speelde ik ook wedstrijden in het tweede elftal. Toen heb ik echt moeten leren om te knokken voor een plekje. Dat was niet altijd even makkelijk voor mij.’

De voornaamste reden dat hij opnieuw voor SIOS gaat uitkomen legt hij als volgt uit: ‘Ik wil graag op andere posities spelen. Bij Winsum kwam ik op een plek terecht waarbij er meer goals van je worden verwacht. In de vijfde klasse scoor je relatief gemakkelijk, maar op een hoger niveau is dat een heel ander verhaal.’

Het besluit om weer naar SIOS te verkassen kwam niet plotseling in zijn hoofd op. ‘Voor mezelf was het al wel zeker dat ik na dit seizoen weer terug zou gaan. Dat het door de coronacrisis op deze manier stopt, is erg jammer. Omdat ik ook aan zaalvoetbal doe, is het gewoon erg pittig allemaal. Vijf keer voetballen in een week is niet niks. De combinatie met eerste klasse op het veld was voor mij na drie jaar wel weer voldoende.’

Je zou je kunnen afvragen of Haaksema zijn horizon niet zou willen verbreden. Door bijvoorbeeld ergens buiten Sauwerd te gaan voetballen. Hij is erg stellig in zijn antwoord. ‘Ik wil graag weer naar SIOS, omdat daar nog steeds veel vrienden van mij spelen. SIOS is, zoals bij veel voetballers het geval is, ‘mijn cluppie’. Ik had wel naar andere clubs in de buurt kunnen gaan, maar heb daar een minder goede band mee. De keus was dus niet zo moeilijk. Ik hoop bij SIOS van toegevoegde waarde te kunnen zijn.’

Net als veel andere sporters komt het ook bij Haaksema in deze periode aan op zelfredzaamheid. Een wedstrijd spelen zit er de komende tijd nog altijd niet in. ‘Ik hoop dat we snel weer los mogen. Het is vrij saai zonder voetbal. Ik probeer door hard te lopen, te fitnessen en af en toe een balletje te trappen een beetje fit te blijven. Veel meer kun je momenteel niet doen.’

En als het dan eindelijk weer zo ver is, dan blijft natuurlijk nog de vraag welke rol hij voor zichzelf binnen SIOS graag ziet toebedeeld en of er weer iets van het scorend vermogen terug zal keren. ‘Ach, ik hoop op een leuke tijd, plezier in het spelletje en dat ik een toegevoegde waarde voor het team ben. De rest zien we wel. Het is toch afwachten hoe alles loopt. En voor de nabije toekomst? Het zou mooi zijn dat we op termijn een niveau hoger zouden kunnen spelen. Dat is echter allemaal nog erg ver weg. Laten we eerst maar weer eens zorgen dat de bal weer gaat rollen.’

Blijft die ene vraag open en dat is of de mogelijkheid er in zit dat Haaksema als voetballer de overstap naar Winsum nog een keer zal maken of dat het wat hem betreft nu wel klaar is. Even is er een lichte aarzeling. Dan zegt hij: ‘Het is afwachten hoe mijn tijd bij SIOS gaat bevallen en Winsum blijft een hele mooie club.’

No Replies to "Reinder Haaksema: 'SIOS is nog altijd mijn cluppie'"