Omlandia met louter Ten Boersters nieuw seizoen in

Ook diverse Omlandia-teams hebben de trainingen na de grootste coronapiek weer hervat. Dat ging in de A- en B-selectie meteen met een aantal grote veranderingen, want zowel bij het eerste als tweede elftal van Omlandia staat komend seizoen een nieuwe trainer voor de groep. Jan Jaap Zijlstra nam mede door de coronacrisis al in het voorjaar afscheid en werd met Simon Schuil jr., die overkwam van Noordwolde, opgevolgd door een oude bekende die Omlandia door en door kent. Bij de B-selectie vertrok trainer Devin van Wijngeeren naar SV TEO en kwam Daniël Venhuizen van Farmsum over als vervanger. De weken die achter hen liggen zijn door beide trainers gebruikt om een goede basis te leggen voor het seizoen 2020-2021.

door Merijn Slagter

Dat de coronacrisis nogal wat sporen heeft nagelaten in het amateurvoetbal, heeft ook Omlandia gemerkt. Maar kersvers hoofdtrainer Simon Schuil heeft zich desondanks geen seconde van de wijs laten brengen om de boel bij de club waar hij opgroeide zo goed mogelijk neer te zetten. ‘Vanaf het moment dat ik werd aangesteld, ging het nieuwe Omlandia-avontuur meteen leven’, vertelt Schuil, die enkele jaren geleden op interim-basis ook al even hoofdtrainer bij Omlandia was.

Belangrijk in dat proces vindt hij steevast duidelijkheid in de breedste zin van het woord. Niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn. ‘Daarom ben ik blij dat ik vanaf minuut één goed heb kunnen optrekken met Ronald Oudman, Peter Kamphuis en Klaas Krol van de Technische Commissie, die alles op de achtergrond hebben geregeld. Met hen zit ik volledig op dezelfde lijn. Los van de doelstellingen die we met Omlandia hebben, streef ik altijd naar duidelijkheid tussen de spelers van het eerste elftal onderling, een goede communicatie tussen het eerste en tweede elftal en ik hecht veel waarde aan een goede doorstroming van jeugdspelers.’

Dat klinkt vaak wat makkelijker dan het in de praktijk is. Schuil moet lachen als hij ermee geconfronteerd wordt. ‘Kijk, verbinding binnen de vereniging vind ik zelf gewoon heel belangrijk. Dan kun je terugkijken op wat er allemaal beter had gemoeten in het verleden, maar daar heb je op dit moment niets aan. Ik wil graag vooruitkijken en heb daarbij een ideaalplaatje in mijn hoofd. Alles wat daarvoor nodig is, probeer ik op elkaar af te stemmen’, legt hij uit.

De duidelijkheid binnen de selectie die hij zelf onder zijn hoede heeft, noemde hij al. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. ‘Want uiteindelijk moet iedereen bereid zijn om in het eerste elftal te spelen. Dat geldt ook voor jongens van het tweede elftal. Dat is in de afgelopen jaren niet altijd zo geweest en de neuzen moeten allemaal weer dezelfde kant op. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er zoveel mogelijk spelers uit Ten Boer zelf in onze teams zitten. Daarmee leg je de focus dus automatisch op de eigen jeugd. De Technische Commissie en de Jeugd Technische Commissie onderschrijven dit gelukkig ook.’

Nadat in januari van dit jaar bekend werd dat Schuil als trainer terug zou keren bij Omlandia, was een belangrijke wens om ook zo snel mogelijk een nieuwe trainer voor Omlandia’s B-selectie vast te leggen. ‘Dat lukte gelukkig vrij snel in de persoon van Daniël Venhuizen. Daarna hebben we samen gekeken hoe je de selecties invult, waarbij bewust is ingezet op de doorstroming van eigen jeugd en jongens uit eigen dorp.’

Er werden verschillende gesprekken gevoerd met jongens die vorig seizoen al deel uitmaakten van de A- en B-selectie, maar ook met jongens die een Omlandia-verleden hebben en nu elders voetballen. ‘In die laatste categorie hadden we een aantal spelers op het oog om Omlandia te versterken, maar zij hebben gekozen om bij hun huidige club te blijven. Ik heb daar ook wel begrip voor, want die jongens hebben ergens anders wat opgebouwd en wij moeten eerst maar laten zien dat we er goed mee bezig zijn. Daar wordt hard aan gewerkt en dan kijken we met het oog op het seizoen 2021-2022 wel of ze weer eens met ons in gesprek willen gaan. Desondanks ben ik blij met de huidige selectie, die prima op peil is’, vindt Schuil.

Daarmee doelt hij niet alleen op de kwaliteiten van de spelers waarover hij beschikt, maar ook op de mix van ervaring en jeugd, benadrukt de hoofdtrainer. ‘Omlandia heeft een groep oudere jongens, er is een middenkern met jongens die al meerdere jaren voor het eerste elftal spelen en er is een groep jeugdspelers die net is doorgestroomd is of nu doorstroomt’, vat Schuil samen. Hij is bovendien blij dat een aantal jongens uit tweede elftal komend seizoen voor een kans gaat in de hoofdmacht. Door de spelerswisselingen die hebben plaatsgevonden, is er een bijzondere situatie ontstaan. Voor het eerst sinds jaren voetballen er bij Omlandia geen jongens van buitenaf meer.

‘Twee nieuwe gezichten zijn middenvelder Brian Drevel, die overkomt van SC Scheemda, en doelman Mickael Bos, die overkomt van Potetos. Zij wonen in Ten Boer en kwamen daardoor graag bij ons voetballen. Een win-winsituatie dus.’ Daarnaast hebben ook Peter Zwart en Niels Meier, die aanvankelijk met voetballen waren gestopt, besloten om dit seizoen voor hun kans bij Omlandia te gaan.

Datzelfde geldt voor Nick Oostland. Van SV Woltersum komt Bram van der Veen over, die in de jeugd al voor diverse Omlandia-teams speelde. Omdat er te weinig spelers waren voor twee Omlandia JO19-elftallen, stromen ook zes jeugdspelers vervroegd door naar de senioren. ‘Helaas moeten we Remco Bolhuis nog wel een hele poos missen. Hij heeft zijn kruisband afgescheurd, is in afwachting van een operatie en zal nog maanden uitgeschakeld zijn.’

De A- en B-selectie van Omlandia hebben de training na de coronaperikelen gezamenlijk op 2 juni hervat. Helaas nog zonder Daniël Venhuizen, die in juni nog bij zijn oude club Farmsum onder contract stond. Voor de rest kon er in alle rust worden toegewerkt naar een nieuw voetbalseizoen, die hopelijk niet weer abrupt wordt afgebroken. ‘Het was een hele uitdaging om anderhalvemetertrainingen te bedenken’, zegt Schuil lachend. ‘Maar als ik zie hoe de A- en B-selectie de draad gezamenlijk hebben opgepakt en hoe de jeugdspelers hun plek in de selectie hebben gevonden, kan ik niet anders dan tevreden zijn. Gemiddeld liepen er 30 tot 35 man rond en samen met Arjan Tammenga en René Hovenkamp konden de trainingsoefeningen goed uitgezet worden. Het enthousiasme spatte er bij de spelers van af’, constateerde Schuil tevreden.

De A- en B-selectie trainden op 30 juni voor het laatst, waarna er op 2 juli nog een korte voorbereidingssessie plaatsvond richting het seizoen 2020-2021. Na een korte vakantie wordt er vanaf 8 augustus weer getraind in voorbereiding op het nieuwe seizoen. In de loop van augustus zal definitief bepaald worden hoe de A- en B-selectie eruit gaan zien. ‘En dat gebeurt met een open vizier, waarbij iedereen een eerlijke kans krijgt om zich te laten zien’, besluit Schuil.

Vertrokken bij Omlandia: Max Martoredjo, Max Hofstra, Robin Bakker, Klaas Swiersema (allen HS ’88), Jasper Kromdijk (gestopt), Tim Faber (gestopt) en Guus Kuipers (SV TEO).

Nieuw bij Omlandia: Brian Drevel (SC Scheemda), Mickael Bos (Potetos), Bram van der Veen (SV Woltersum), Peter Zwart, Niels Meier, Nick Oostland (waren alledrie gestopt). Martin Oudman (lager team), Mart Schollema (JO19), Jeremy van Coevorden (JO19), Patrick Bergman (JO19), Mark Rijzebol (JO19), Ruben Hummel (JO19), Ruben de Haas (JO19), Luc Bergman (JO19) en Melle Elgersma (JO19)

No Replies to "Omlandia met louter Ten Boersters nieuw seizoen in"