Voetballer vv Nieuweschans toch voor de rechter

Scheidsrechter Jan van Leeuwen uit Stedum krijgt zijn gelijk. Op paaszaterdag 20 april van het afgelopen jaar werd hij tijdens het duel tussen de vijfdeklassers Nieuweschans en Farmsum bedreigd en geslagen door spelers van de grensbewoners. De arbiter deed aangifte van mishandeling. In eerste instantie werd hem te kennen gegeven dat er geen vervolging zou plaatsvinden, maar het gerechtshof in Leeuwarden heeft vorige maand anders beslist.

Van Leeuwen wordt niet graag herinnerd aan de gebeurtenissen op die bewuste zaterdagavond. Het vrij tamme duel tussen Nieuweschans en Farmsum stond bol van de spanning omdat beide clubs promotiekansen hadden. Nieuweschans had alleen maar baat bij een overwinning. Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal stond het nog altijd 1-1 en kwam er plotsklaps een vroegtijdig einde aan het treffen toen de vlam in de pan sloeg. De fluitist werd op dat moment door een aantal spelers van Nieuweschans belaagd.

Aanleiding tot het opstootje vormde een aan Farmsum toegekende vrije trap. Het daaruit voortvloeiende doelpunt van Farmsum (1-2) had volgens de grensbewoners nooit goedgekeurd mogen worden. De bal zou uit de handen van de keeper zijn geschoten. Die wilde als eerste verhaal gaan halen en stak daarmee de lont in het kruitvat. In het tumult dat daarna ontstond werd een drietal rode kaarten getrokken en werd Van Leeuwen geschopt en geslagen door een van de wisselspelers van de Schanskers. ‘Je komt het terrein niet af’ en ‘We steken je banden lek’ werd de onpartijdige verder toegebeten.

De aanklager van voetbalbond KNVB besloot Nieuweschans een geldboete van vierhonderd euro op te leggen. Verder kreeg men vier punten in mindering en er werden schorsingen uitgesproken. Twee spelers kregen een schorsing van respectievelijk tien en zes wedstrijden opgelegd. De schoppende en slaande speler werd door de club voor de rest van het seizoen geschorst. De aanklager verhoogde die straf tot vijftien maanden. De commissie van beroep van de voetbalbond zorgde er later voor dat de puntenaftrek tot één werd teruggebracht. De rest van de straffen bleef overeind.

De aangifte wegens mishandeling leek voor Van Leeuwen op niets uit te draaien. De officier van justitie vond niet duidelijk wie er in het tumult had geschopt of geslagen en zag van vervolging af. De fluitist liet het er niet bij zitten en besloot tegen dat besluit in beroep te gaan.

Nadat de door EemsmondSport gemaakte beelden zijn bekeken, vindt het gerechtshof in Leeuwarden dat er voldoende reden is om de speler in kwestie op zijn gedrag aan te spreken. Ook omdat er een getuige is geweest die verklaard heeft gezien te hebben dat de voetballer de scheidsrechter tegen het hoofd heeft geslagen. Van Leeuwen krijgt ruim een jaar na dato alsnog zijn gelijk en dus moet de beklaagde zich voor de rechtbank verantwoorden.

‘Als het aan mij gelegen had, was het nooit zo ver gekomen’, vertelt Van Leeuwen nadat hij de uitleg van het Leeuwarder gerechtshof nog eens heeft doorgelezen. ‘Als de club en de bewuste speler de moeite hadden genomen om hun excuses aan te bieden, had ik er waarschijnlijk geen zaak van gemaakt. Dat hebben ze nagelaten en daarom heb ik op zeker moment besloten stappen te ondernemen.’

No Replies to "Voetballer vv Nieuweschans toch voor de rechter"