Gouden speld voor Usquerder Klaas Smith

Klaas Smith uit Usquert heeft tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken een gouden speld gekregen van COVS Nederland. Ook waren er onderscheidingen voor Jacques d’Ancona (65 jaar lid), Henk Krans 50 jaar lid) en Eeldenaar Robert van Dorst, die na dertig jaar afscheid heeft genomen als voorzitter van de Groninger scheidsrechters. Tijdens de bijeenkomst werd hij niet alleen benoemd tot erelid, maar ook koninklijk onderscheiden. Marco Oosting uit Niekerk is tot nieuwe voorzitter van COVS Groningen benoemd. De vergadering werd geheel coronaproof gehouden op landgoed Coendersborg in de stad Groningen.

Robert van Dorst werd in 1990 bestuurslid en in 1994 voorzitter. Onder zijn leiding groeide de vereniging tegen de landelijke ontwikkelingen in naar ruim 200 leden, onder wie veel jonge, nieuwe scheidsrechters. De vereniging wordt landelijk als voorbeeld gezien. Van Dorst gaf ruimte aan andere bestuursleden en zocht altijd het compromis, maar was ook niet bang een duidelijk statement te maken. Hij werd maandag benoemd tot erelid van de vereniging en tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Thijsen van de gemeente Tynaarlo speldde hem de versierselen op.

Tijdens de vergadering werden ook drie andere leden gehuldigd, waaronder Klaas Smith uit Usquert. Hij ontving de gouden speld van COVS Nederland voor zijn verdiensten op gebied van spelregels.

Smith was blij verrast toen hij te horen kreeg dat hem de onderscheiding ten deel was gevallen. ‘Hier had ik totaal niet op gerekend. Dit heeft iedereen goed stil weten te houden’, aldus de 71-jarige. Die moest uiteraard even reageren en omdat iedereen de praatgrage Klaas Smith kent, werd er meteen geroepen dat hij maar drie minuten zou krijgen om zijn verhaal te doen. Het werden uiteindelijk zeven, ondanks dat hij niets had kunnen voorbereiden.

Tijdens de vergadering nam Marco Oosting de voorzittershamer over van Robert van Dorst. Daarnaast werden ook de jonge scheidsrechters Meine Groefsema en Jan-Willem Bouw, beiden uit de stad Groningen, nieuw benoemd in het bestuur. Met deze benoemingen speelt de vereniging in op het afscheid van Dorst, het afscheid van Jannes Mulder in 2019 en het naderende afscheid van secretaris Marcel Bellinga in 2021.

No Replies to "Gouden speld voor Usquerder Klaas Smith"