DVC Appingedam loopt averij op bij SIOS

In een niet al te beste wedstrijd heeft SIOS heeft op eigen veld afgerekend met DVC Appingedam. Op het Sauwerder sportpark De Lange Twee werd het 2-0 voor de thuisclub. Strijd was er voldoende, maar beide teams konden niet imponeren. SIOS nam vlak voor de pauze de leiding en mocht na de wisseling van speelhelft blij zijn dat de Damsters niet langszij wisten te komen. Toen de tijd begon te dringen voor de bezoekers ontstond er veel ruimte, werden levensgrote mogelijkheden kinderlijk eenvoudig om zeep geholpen door SIOS en zou er uiteindelijk nog maar één goal vallen.

SIOS begon de competitie met een 2-0 overwinning op RZ Baflo, de ploeg waar DVC Appingedam vorige week een 2-2 vandaan wist te halen. SIOS bleef daarna werkeloos, omdat het coronavirus had toegeslagen. De Damsters hadden de eerste competitieronde vrij gemakkelijk overleefd. In eigen huis wist het team van trainer Duurt Dijkman met 5-2 van OKVC te winnen.

De ene wedstrijd is de andere echter niet en daar kwam DVC al snel achter. SIOS zorgde er in de openingsfase voor dat de gasten weinig tijd kregen om de bal achterin rond te spelen. De defensie van de Damsters oogde af en toe een tikkeltje nerveus. Er werd in een te laag tempo gespeeld en men wist geen aanspeelpunten te vinden. Daarnaast hadden de Damsters het niet zo op de fysieke inzet van de fel jagende thuisclub. Met name aanvaller Jeroen van Hunnik ondervond daar de gevolgen van. Hij werd behoorlijk op de huid gezeten en moest af en toe heel wat incasseren.

Het lichte overwicht dat SIOS in het eerste kwart van het duel had, leverde weinig grote mogelijkheden op. Een schot van Allert de Haan werd door doelman Tymen Hogendorp geblokt. De rebound viel voor de voeten van Stefan Bultena. Hij schoot echter te gehaast en zag zijn poging naast verdwijnen. Bultena dacht na een kwartier een strafschop te moeten claimen na een duel op de rand van het Damster strafschopgebied, maar arbiter Rozema stond er vlak bij en zag niets in de valpartij van de Sauwerder.

DVC Appingedam kreeg halverwege de eerste helft iets meer grip op het duel, maar wist zich ook geen grote mogelijkheden te creëren, waardoor het er alle schijn van had dat de eerste helft vrij geruisloos naar de vergetelheid geblazen kon worden. Dat pakte echter ietsje anders uit.

DVC-er Julian Herder mocht vijf minuten voor het verstrijken van de eerste helft op links vertrekken. Hij werd helemaal naar de hoek van het speelveld verdrongen, wist zich daar weg te wurmen, draaide naar binnen en haalde ineens uit. Doelman stond als aan de grond genageld, maar zag tot zijn grote opluchting dat de bal over de deklat vloog.

Aan de andere kant was het niet veel later wel raak toen Dennis Berghuis de bal op rechts van teammaatje Reinder Haaksema ontving en op fraaie wijze ineens achter de defensie van DVC wist te lepelen, precies in de loop van ploeggenoot Rohan Dijk. Zijn inzet was dan ook teveel voor goalie Hogendorp: 1-0. Een voorsprong op een heel mooi moment voor de gastheren, die met een lekker gevoel aan de thee konden.

Dat er na rust nog wel het een en ander moest gebeuren om de wedstrijd onder controle te houden, werd al snel duidelijk. Oefenmeester Duurt Dijkman van DVC had met Devante de Windt een verse kracht binnen de lijnen gebracht. De frivole voetballer nam de plaats in van Peter van Hunnik, die zich bij zijn werkgever diende te melden.

De wisseling van de wacht kon geen verzwakking worden genoemd. DVC Appingedam klopte wat nadrukkelijker op de Sauwerder deur en de thuisclub mocht blij zijn dat het in een aantal situaties overeind wist te blijven. Na een klein uur kwam Jeroen van Hunnik in het Sauwerder strafschopgebied in onzachte aanraking met Dirk Zwakenberg en liep daarbij een hamstring-blessure op. Coach Dijkman besloot Ronald Hund te laten opdraven. De Damsters probeerden de druk verder op te voeren, maar waren niet altijd even gelukkig in hun pogingen. Steeds vaker werd de bal slecht ingespeeld en kreeg SIOS de kans om in de omschakeling toe te slaan.

Toch zou DVC Appingedam nog een prima mogelijkheid krijgen om op gelijke hoogte te komen. De Windt had de bal gewoon snoeihard binnen moeten schieten, maar wilde het te mooi doen en zag de kans in rook opgaan.

Allert de Haan had de verdubbeling van de marge voor SIOS op zijn voeten, maar raakte het leer helemaal verkeerd. Niet veel later had invaller Rindert Havinga moeten scoren na een prima voorzet van Duncan Torrenga. De kracht en de overtuiging ontbraken echter en dus kon goalie Hogendorp het slappe rollertje eenvoudig oppakken. En zo kreeg SIOS nog wel wat mogelijkheden om, in een overtalsituatie, de winst definitief naar zich toe te trekken. De gastheren deden dat echter niet. Ze hadden kennelijk besloten het spannend te houden voor de weinige kijkers die volgens de corona-richtlijnen wel langs het veld mochten staan.

Zes minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd was het alsnog raak. DVC had andermaal veel ruimte laten liggen en daar maakte Torrenga op rechts handig gebruik van. Zijn voorzet viel voor de voeten van Bultena en dat betekende 2-0. Het had daarna nog even penibel kunnen worden voor SIOS. Een corner van Julian Herder glipte door de vingers van goalie Hidde Boer. Hij kwam echter met de schrik vrij. Niet veel later lag de weg naar het Sauwerder doel open voor Ronald Hund. Hij aarzelde echter te lang en liet zich de bal van de voeten plukken.

Aan de stand zou niets meer veranderen en natuurlijk was het logisch dat SIOS uitermate blij was met de overwinning. Dat gold zeker voor interim-coach Dirk van der Laan, die de zieke Henk Alssema verving. ‘We hebben wel eens betere wedstrijden gespeeld, maar ik heb veel strijd gezien en behoudens een periode na rust heeft Appingedam weinig kunnen afdwingen. Het is jammer dat Van Hunnik er geblesseerd af moest, maar dat kwam ons wel goed uit. Hij zorgde wel voor het meeste gevaar.’ Een van zijn spelers voegde daar nog aan toe: Slechte wedstrijden moet je ook winnen als je om het kampioenschap mee wil doen.’ Waarvan akte…

Van het huidige DVC moeten niet meteen wonderen worden verwacht. Daarvoor is het team, ten opzichte van vorig seizoen, op teveel plaatsen gewijzigd. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. Vandaag was gewoon niet onze dag. We hebben niet goed genoeg in de wedstrijd gezeten. De jongens hebben er alles aan gedaan, maar het mocht niet zo zijn’, aldus Duurt Dijkman.

* SIOS – DVC Appingedam 2-0 (1-0). Rohan Dijk (1-0); Stefan Bultena 2-0

No Replies to "DVC Appingedam loopt averij op bij SIOS"