Farmsum wint spektakelstuk van PJC

Sommige wedstrijden moet je hebben gezien om te geloven wat er zich heeft afgespeeld. Het duel tussen de vierdeklassers Farmsum en PJC was zo’n duel. Na negentig minuten voetbal op het winderige Farmsumer sportpark kon de scheidsrechter van dienst een 5-4 eindstand in het voordeel van de thuisclub noteren. Als er van de reeks opgelegde kansen nog een aantal waren benut, had er zomaar een veel grotere uitslag tevoorschijn kunnen komen.

Trainer Erwin Buurmeijer van Farmsum wil zijn ploeg meer laten voetballen en dat was vooral in de eerste helft goed te zien. De gasten, die als titelkandidaat worden bestempeld, willen de bal eveneens graag rond laten gaan en lieten daar binnen zestig seconden een fraai staaltje van zien. De bal werd geduldig rondgespeeld in afwachting van het gaatje dat zou vallen. Op rechts werd de bal voor de kooi van keeper Damon Vos gegooid en kreeg Tom van der Schuur de mogelijkheid om de score te openen. Hij kwam echter niet verder dan het lichaam van de goalie.

Aan de andere kant was het even later wel raak. Een combinatie op rechts tussen de Farmsumers Danny de Vries en Nick van de Berg leidde tot een voorzet die door de goalie van PJC werd gemist en vervolgens via het lichaam van Joey Piening tegen het nylon belandde: 1-0. Een paar minuten later was het alweer raak en ook nu lag het linker verdedigingsblok van PJC helemaal open. Teun Westerhuis lepelde de bal voor het doel en Danny de Vries fungeerde als afmaker: 2-0.

Farmsum liet de gasten niet voetballen, stoorde vroeg en was niet te benauwd om er wat fysieke kracht in te gooien. De jagende thuisclub greep daarbij nog wel eens mis en moest dan achter de bal aan, zoals in de 13e minuut. Bert Meijer kreeg de kans om  Tom van der Schuur weg te sturen. De bal viel achter de defensie van Farmsum en omdat Damon Vos in zijn doel bleef staan, kon Van der Schuur het speeltuig oppikken. Hij moest ietsje naar rechts uitwijken, maar schoot het leer strak binnen: 2-1.

De gastheren leken er niet van onder de indruk te zijn en zochten zonder veel omhaal de weg naar het strafschopgebied van PJC. Na 17 minuten voetbal lag de bal andermaal tegen het nylon en weer waren het de Farmsumers die een feestje konden gaan bouwen. Net als bij de andere goals kwam de bal van rechts. Nu stond Teun Westerhuis op de goede plek. Hij schoof de bal beheerst binnen: 3-1.

Het stormachtige begin van de wedstrijd kreeg binnen zestig seconden na de vierde goal van de middag al een vervolg. Nu kwam het gevaar echter van de naar de linkerkant uitgeweken Danny de Vries. Hij wurmde zich een weg tussen een aantal verdedigers voor en zag vanuit een ooghoek de goede loopactie van Reza Fambrene. De bal werd hem precies in de loop gelegd en vervolgens was het kinderspel om voor 4-1 te zorgen.

Farmsum leek zich bijna niet te beseffen dat het PJC voor grote problemen had geplaatst en vergat daarna om voor wat meer rust aan de bal te zorgen. Het mooie daarvan was wel dat er ook weer eens wat voor de neus van Damon Vos gebeurde. Tot twee keer toe had Wouter Valeton zomaar raak kunnen koppen. Zijn inzetten vlogen echter rakelings over de deklat. Met een vrije trap van Teun Westerhuis en een mislukte inzet van Danny de Vries eindigde de spectaculaire eerste helft waarin Farmsum had laten zien dat het progressie heeft gemaakt. PJC daarentegen had een half uur lopen knoeien in defensief opzicht en moest in de tweede helft alles op alles zetten om niet met een enorme kater richting huis te vertrekken.

Na de hervatting waren Alexander Norder en Joey Piening in de kleedkamer achtergebleven. De PJC-ers Gert Nieboer en Yesper Koerts werden als verse krachten  binnen de lijnen geposteerd. Het Farmsumer antwoord liet even op zich wachten, maar uiteindelijk mocht Marcel van Es toch opdraven. Rowin Fambrene verdween in de dugout.

In het tweede bedrijf trok PJC de teugels wat strakker aan en wisten de bezoekers elkaar iets beter te vinden. Farmsum voelde de druk toenemen en dat was kennelijk ook de reden dat de ploeg onrustiger begon te spelen. Omdat PJC achterin meer risico’s nam in de wetenschap dat er wellicht toch nog wat te halen viel, kwam er meer ruimte voor de gastheren. Na een luchtduel op het middenveld was het balbezit voor Danny de Vries. De weg naar het doel van de bezoekers lag open en de Farmsumer maakte geen fout: 5-1.

Het had er alle schijn van dat de wedstrijd nu wel gespeeld zou zijn. Niets was echter minder waar. Een voorzet vanaf de linkerkant kwam bij de tweede paal terecht en werd door PJC-er Henk Blaauw tegen het nylon geschoten: 5-2. Niet veel later lag er een unieke mogelijkheid op elf meter te wachten om nog dichterbij te komen. Scheidsrechter May uit Groningen had de gasten namelijk een strafschop toegekend nadat Tom van der Schuur omver was gelopen. De inzet van Hans Nitters werd op miraculeuze wijze door doelman Damon Vos en de paal gekeerd. De goalie had toch al een goede dag. Hij kreeg alle kans om zich te onderscheiden en deed dat met verve.

Aan de kant van PJC begon langzaam maar zeker de wanhoop voelbaar te worden. De meest mooie uitgespeelde kansen werden kinderlijk eenvoudig om zeep geholpen of door een Farmsumer been verhinderd. Na driekwart wedstrijd was het wel raak toen een combinatie over de linkerkant van het veld door Bert Meijer werd verzilverd: 5-3. Coach Erwin Buurmeijer besloot twee wissels door te voeren, want ook hij voelde dat de wedstrijd Farmsum door de vingers dreigde te glippen. Hij bracht met Alwin Nap en Steven Schipper twee verse krachten in het veld en liet Teun Westerhuis en Robin de Vries op de bank plaatsnemen.

Het duel sloop al aardig richting einde toen Hans Nitters voor 5-4 wist te zorgen en er ook daarna mogelijkheden waren om alsnog een puntje uit het vuur te slepen. Zo ver kwam het niet en daar was men met name aan de zijde van Farmsum erg blij mee.

‘Ik denk dat we vooral de eerste goed hebben gespeeld. Ik ken PJC en weet dat je ze niet de ruimte moet geven om te voetballen. Dat hebben we goed opgepakt. Daarbij moet ik opmerken dat we sommige goals ook knap hebben uitgespeeld. Op het moment dat het 5-1 werd, dacht ik dat het wel klaar zou zijn. Daarna zie je echter dat we niet de rust kunnen opbrengen om te blijven voetballen. Daar moeten we nog aan werken. Desondanks staat hier een tevreden Farmsumer trainer. Dit is een mooi resultaat. Het is jammer dat het publiek geen getuige van dit spektakelstuk kon zijn.’

Collega Loek Swarts gooide na het laatste fluitsignaal zijn stoel weg. Hij was behoorlijk gefrustreerd geraakt. ‘In de eerste helft geven we de doelpunten veel te gemakkelijk weg. We stonden toen echt te schutteren. Dat leek helemaal nergens op. Toch heb ik altijd het idee gehad dat er nog wel wat te repareren was, want Farmsum maakte af en toe ook fouten. Om te scoren zul je de geboden kansen echter moeten verzilveren. Dat hebben we te weinig gedaan. Ik heb al een hoop meegemaakt als trainer, maar deze wedstrijd zal ik niet snel vergeten.’

* Farmsum – PJC 5-4 (4-1). Joey Piening 1-0 (eigen doel); Danny de Vries 2-0; Tom van der Schuur 2-1; Teun Westerhuis 3-1; Reza Fambrene 4-1; Danny de Vries 5-1; Henk Blaauw 5-2; Bert Meijer 5-3; Hans Nitters 5-4.

1 Reply to "Farmsum wint spektakelstuk van PJC"

  • comment-avatar
    Wiepko Groot oktober 4, 2020 (20:37)

    Geweldig mooi verslag en dito uitslag! Alle Farmsumers gefeliciteerd!