We staan weer voor een cruciaal (sport)weekend…

Mocht u zich afvragen of we al in een tweede coronagolf zitten, dan kunnen we daar wel volmondig ja op zeggen. Het aantal geconstateerde besmettingen loopt gestaag op, ondanks de maatregelen die de regering amper twee weken geleden heeft genomen. Vanuit die hoek geredeneerd zou het aantal positieve testen de komende week moeten dalen. En zo niet? Dan kunnen we ons alvast opmaken voor hardere ingrepen. En die zullen ook de sport weer raken.

Kantines dicht en geen publiek langs de velden. Het waren de afgelopen weken bizarre, zo niet surrealistische beelden. Een van de nodige ingrepen volgens de Haagse overheid om het opgelaaide virus in te dammen. Tijdens zijn wekelijks persuurtje liet premier Rutte weten dat de komende dagen cruciaal zullen zijn. Blijkt het aantal besmettingen af te nemen, dan hebben de genomen maatregelen effect. Is dat niet het geval, dan wachten ons ongetwijfeld nieuwe, nog strengere maatregelen.

Voetbal kijken langs de lijn gaat niet meer, dus worden we creatief. Duiken we de bosjes in, kijken we vanaf een steiger in de eigen achtertuin of gaan massaal live-streamen. Je moet immers wat. De grote vraag is hoe lang we nog in staat worden gesteld om dit te kunnen doen. Het heeft er namelijk alle schijn van dat het aantal afgelastingen van sportgebeurtenissen in sneltreinvaart toeneemt.

SC Loppersum, Noordpool UFC (Uithuizen), ZEC Zandeweer, De Fivel (Zeerijp), Kloosterburen, SC Scheemda komen dit weekend niet in actie omdat ze direct of indirect met corona worden geconfronteerd. En dan hebben we het alleen nog maar over enkele clubs uit deze regio. Hebben we het nog niet eens over de afgelastingen in andere takken van sport. Het zijn zorgelijke ontwikkelingen die je doen afvragen wat er nog meer gedaan moet worden om deze pandemie een halt toe te roepen.

Toch maar weer terug naar de situatie van eerder dit jaar? Opnieuw een dikke, vette streep door de sportbeoefening? Voor veel verenigingen is dit een horrorscenario. Gevreesd wordt dat een behoorlijk percentage van de Nederlandse amateursport in heel zwaar weer terecht komt als er een nieuwe lockdown gaat komen. Zij beschikken vaak niet over de lange (financiële) adem die nodig is om een tweede klap te kunnen opvangen. Wat dat betreft zal er snel iets moeten gebeuren. Anders zou het wel eens zo kunnen zijn dat we binnen enkele jaren met een uitgekleed sportlandschap te maken krijgen.

Verenigingen dragen in grote mate bij aan de leefbaarheid in steden, dorpen en wijken. Ze zijn van grote sociale waarde voor de samenleving. Het is te hopen dat de huidige maatregelen tot een daling van het aantal besmettingen zal leiden. Als dat niet zo is en de opmars van het coronavirus houdt onverminderd aan, zou het wel eens zo kunnen zijn dat verenigingen koppie onder gaan. In de geschiedenisboeken verdwijnen. Verslagen door een vooralsnog ongrijpbare tegenstander….

No Replies to "We staan weer voor een cruciaal (sport)weekend..."