Doelman Jos Broekmans (SV Bedum) haalt het beste uit zichzelf

Doelman Jos Broekmans (21) van tweedeklasser SV Bedum zal zich, net als vele andere sporters, allesbehalve op zijn gemak voelen. De start van de voetbalcompetitie is verre van rooskleurig. Er prijkt nog maar één schamel puntje op het conto van de paarshemden. Trainer Remy van der Wal besloot er onlangs mee te stoppen en vervolgens werd de voetbalcompetitie ook nog eens stilgelegd. De man die op jonge leeftijd in de belangstelling van FC Groningen stond heeft al heel wat in zijn nog maar jonge voetballeven meegemaakt. Aan ambitie ontbreekt het hem nog steeds niet. ‘Om als keeper door te groeien zou ik nog wel eens de stap naar een andere vereniging willen maken. Ik wil altijd het beste uit mezelf halen.’

Als zesjarige begon Jos Broekmans in de spits van het toenmalige CVVB. In de F5-pupillen van de zaterdagclub kwam hij er al snel achter dat hij eigenlijk aan de verkeerde kant van de opstelling stond. ‘Ik had geen voetballende kwaliteiten en toen oud-doelman Theo Staal een seizoen later mijn leider werd in F4 kwam naar voren dat ik veel meer kon als in onder de lat stond. En dus was ik vanaf dat moment keeper.’

Zijn talenten bleven niet onopgemerkt, want de jongeling mocht proeftrainingen doen bij de Regionale Voetbalschool. Hij werd gewogen en te licht bevonden. Hij bleek naar eigen zeggen niet actief genoeg te zijn in de goal. De teleurstelling daarover duurde niet lang, want als tweedejaars D-junior bleek Jos genoeg progressie te hebben gemaakt om de interesse van FC Groningen te wekken. En dus toog de jeugdige Bedumer opnieuw richting voetbalschool. Het werd een iets kortere periode, want de doelman werd voor de keepersschool van de FC gekozen. Daar leek het schip opnieuw te stranden.

‘Ik bleek niet goed genoeg te zijn. Als 15-jarige werd ik weer gevraagd voor de keeperschool van FC Groningen, omdat ze op een aantal vlakken goede verbetering bij mij hadden gezien. Ik deed het goed bij de keeperschool en uiteindelijk werd ik gevraagd om mee te trainen bij een elftal van FC Groningen onder 15. Ik deed het daar redelijk goed en mocht een jaar later doorstromen naar de selectie van FC Groningen onder 16.’

Er leek een rooskleurige toekomst voor de Bedumer weggelegd in wat misschien wel tot een carrière als prof zou kunnen leiden. Er kwam echter een behoorlijke kink in de kabel. ‘Ik besloot nog één C-toernooi in Bedum te doen. Tijdens dat toernooi kwam ik in de eerste minuut van een wedstrijd in botsing, die veroorzaakte dat mijn schouder uit de kom ging. Ik startte dus geblesseerd voor FC Groningen. Het herstel kostte me een half jaar. Ik heb daarna nog een half jaar in B2 kunnen spelen. Keeperstrainer Henk Ritsema vond mij daarin goed genoeg om door te stromen en wilde me nog een kans geven, maar trainer Sander van Gessel had daar zo zijn eigen opvattingen over en dus nam ik voor de derde keer afscheid van FC Groningen.’

Er waren wel andere clubs die de jonge Bedumer wilden inlijven, maar die besloot op het oude nest te rug te keren, belandde op zeker moment in de eerste selectie en kreeg onder toenmalig trainer René Wollerich de eerste speelminuten in het eerste elftal van uit de fusie tussen CVVB en VV Bedum ontstane SV Bedum. Zijn definitieve doorbraak kwam er toen Remy van der Wal trainer van de Bedumers werd. Hij zag het wel zitten met de toen nog maar 17-jarige goalie en besloot hem eerste keeper van het Bedumer vlaggenschip te maken.

‘Als je wordt verteld dat je trainer in jou de doelman ziet voor de toekomst, dan kun je alleen maar trots zijn en dat ben ik nog steeds. Na de teleurstellingen die ik met FC Groningen heb gekend, kwam mijn uitverkiezing tot eerste doelman eigenlijk op een mooi moment. Wat dat betreft heb ik veel aan Theo Staal te danken. Dar heb ik de meeste jaren mee getraind en hij heeft mij gevormd tot de keeper die ik nu ben. De meevoetballende en coachende doelman die zijn stem graag laat horen om zo teamgenoten te steunen en aan te moedigen.’

En aanmoedigingen kan SV Bedum wel gebruiken volgens de bezorger bij een supermarktketen en afgestudeerd verkoopmanager auto’s. De hoofdmacht heeft wel eens betere tijden gekend. In 2018 bijvoorbeeld, toen de ploeg onder Remy van der Wal kampioen werd in een In een evenzeer bizar als ongelofelijk eindschot van de reguliere voetbalcompetitie van 2J. Zelf wonnen de Bedumers met 3-2 van het bezoekende Omlandia, terwijl het Oostwolder Pelikaan S. op sportpark Corpus den Hoorn in Groningen met 3-0 klop kreeg van het toen in degradatienood verkerende Groen Geel.

Het was in het jaar dat Jos debuteerde. ‘Dat was inderdaad een heel apart slot. Pelikaan S. leek op weg naar de titel, maar verspeelde punten en als je dan op de slotdag zo’n ontknoping krijgt? Dat vergeet je nooit weer.’ Het werd daarna niet gemakkelijk voor SV Bedum. Het team wist zich niet in de eerste klasse te handhaven. In de nacompetitie werd een behoorlijk pijnlijke nederlaag (0-7) tegen Blauw Wit ’34 geleden en daarmee was de degradatie naar de tweede klasse een feit geworden. ‘We hebben het dat jaar erg zwaar gehad en het is ook verdraaid moeilijk te verteren dat je een jaar na het behalen van de titel al weer moet degraderen.’

Jos heeft echter laten zien dat hij met teleurstellingen kan omgaan. Misschien is dat wel een van zijn sterke punten. Zoals het ook een pluspunt is dat hij zeer kritisch op zichzelf is. Altijd in staat om te relativeren, zijn zwakke punten te verbeteren en zijn sterke punten uit te buiten. Die kritische opstelling naar zichzelf geeft hij door aan de jongere jeugd. Hij traint de jeugdkeepers van SV Bedum en houdt ook hen voor dat ze zich altijd moeten proberen te verbeteren. ‘Als je dat niet doet heb je ook niet veel ambitie’, vindt hij.

En omdat hij voor zichzelf het hoogst haalbare wil bereiken, is het in dat licht bekeken misschien niet verkeerd om de horizon te verbreden. Wellicht een andere club te zoeken waar hij door kan groeien. ‘Natuurlijk zou ik uiteindelijk graag naar een zo hoog mogelijk niveau willen. Op dit moment heb ik daar nog geen club voor in gedachten. Tweede of derde divisie zou natuurlijk top zijn. Uiteindelijk wil je altijd het beste uit jezelf halen. Voorlopig is er van een vertrek echter geen sprake. Ik heb het namelijk erg naar mijn zin bij SV Bedum’, zegt de liefhebber van een potje gamen met vrienden.

SV Bedum heeft het ook bij de start van de huidige competitie niet gemakkelijk. Het elitekorps van de vereniging wist uit de tot nu toe drie gespeelde wedstrijden slechts één punt te vergaren en staat voorlaatste in 2J. Daarbij kwam ook nog eens de verrassende mededeling dat Remy van der Wal zou stoppen als hoofdtrainer.

Dat het qua resultaten even niet loopt, wijt Jos aan de vele wisselingen binnen het team. ‘Je wilt natuurlijk een team hebben waarop je kunt bouwen, dus het liefst een vast elftal. Vanwege de vele blessures is dat op dit moment is dit zeker van invloed op de prestaties.’ Over het opstappen van Remy van der Wal zegt hij: ‘Ja, dat is natuurlijk kloten. Hij is toch vier jaar onze trainer geweest, daar bouw je iets mee op. We hebben mooie en minder mooie jaren gehad en als team steun je je trainer omdat hij toch degene is die veel beslist voor het elftal. Nu moeten we dus op zoek naar een andere trainer. Hopelijk krijgen we er een leuke en goede trainer voor terug.’

En dan is er nog de tweede noodgedwongen stop van dit jaar. Werd de vorige competitie niet eens meer uitgespeeld, nu ligt het sportgebeuren nog vroeger in het seizoen al op zijn gat. En gelet op de nog steeds oplopende besmettingscijfers als gevolg van corona, zou het zomaar kunnen zijn dat er voor de winterstop helemaal niet meer gevoetbald wordt.

En daarna? De doelman durft er geen antwoord op te geven, behalve dat hij het jammer vindt dat alles opnieuw stil is komen te liggen. ‘Ik probeer fit te blijven door onder andere hard te lopen, maar natuurlijk hoop ik dat deze gedwongen stop van korte duur is om snel weer te kunnen voetballen’, laat hij zich ontvallen.

Om er tenslotte nog aan toe te voegen dat de herstart er voor moet zorgen dat de Bedumer fans weer blij worden van het spel en de resultaten van hun favorieten. En daar wil Jos Broekmans nog wel wat seizoenen aan bijdragen. ‘Al was het alleen maar om te laten zien dat het in mij gestelde vertrouwen niet onterecht is geweest.’

No Replies to "Doelman Jos Broekmans (SV Bedum) haalt het beste uit zichzelf"