Trainer Nik Poortinga (De Fivel) geveld door coronacrisis

Nik Poortinga van De Fivel stopt aan het einde van dit seizoen als hoofdtrainer van De Fivel uit Zeerijp. Dat hebben de ofenmeester en het bestuur van de huidige vijfdeklasser bekend gemaakt. De oefenmeester noemt de coronacrisis als voornaamste reden om het trainersvak voor een jaar naar de achtergrond te schuiven.

Poortinga is de eerste trainer die niet door het coronavirus, maar door de omstandigheden en de maatregelen als gevolg van de crisis wordt geveld. Hij voert de onzekerheid, het steeds opnieuw op moeten bouwen en het maar halve competities kunnen spelen als de belangrijkste oorzaken op. Deze obstakels drukken een te zwaar stempel op zijn hobby. Voor de gedreven trainer is het een zware beslissing geweest, want hij heeft zijn selectie en de club hoog zitten.

Hij heeft alle selectiespelers onlangs persoonlijk op de hoogte gebracht van zijn besluit. Zij betreuren het allemaal dat Poortinga er mee stopt, maar hebben unaniem begrip voor zijn standpunt.

‘Je wordt voetbaltrainer omdat je van het spelletje houdt. Daar wil je plezier uit halen, een groepsproces kweken en je spelers beter maken. Daar hebben we dit  rampjaar niet veel aan kunnen doen. Ik snap de overheid wel en heb ook begrip voor de regels, maar je moet telkens weer opnieuw beginnen. Dit werkt voor niemand’, zegt de oefenmeester.

De coach vertelt verder dat de onzekerheid erg groot is, ook nadat dinsdag bekend werd gemaakt dat er weer met vier mensen op anderhalve meter getraind mocht worden. Hij noemt dat een vorm van bezigheidstherapie. ‘Daar komt nog bij dat niemand zeker weet of het virus in januari dusdanig is teruggedrongen dat we weer mogen voetballen. Wie zegt me dat we straks verder mogen ballen als er tijdens een van de eerste wedstrijden her en der een paar snotneuzen binnen de lijnen lopen?’

Poortinga hoopt van harte dat er in januari gespeeld mag worden, maar is zich er ook goed van doordrongen dat de competities niet van de ene op de andere week opnieuw gestart kunnen worden. ‘Ik ga er van uit dat men bij de KNVB wel weet dat we in ieder geval een paar weken voorbereiding nodig hebben om weer in het ritme te komen. Anders brengt een overhaaste start alleen maar extra gezondheidsrisico’s met zich mee in de vorm van blessures.’

Het bestuur van De Fivel vindt het erg jammer dat Poortinga er mee stopt, maar heeft eveneens begrip voor zijn beslissing. ‘Nik past heel goed bij de vereniging. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij lid blijft om af en toe nog in het tweede te kunnen voetballen. Wij zullen nu op zoek moeten naar een nieuwe trainer.’

De Riepsters staan momenteel op de zesde plaats in 5D met zes punten uit drie duels. De Fivel begon de competitie met een klinkende 0-4 overwinning op het stad-Groninger Potetos en voegde daar een week later een driepunter aan toe door op verrassende wijze het Groninger Boys van Freddy de Grooth met 3-2 te kloppen. Het derde duel ging, op bezoek bij GRC Groningen, met 3-1 verloren.

 

No Replies to "Trainer Nik Poortinga (De Fivel) geveld door coronacrisis"