Anna de Munck loopt eigen marathon

Artemis-lid Anna de Munck uit Winsum heeft zondagmiddag een prima prestatie geleverd door haar eerste in eigen beheer georganiseerde marathon succesvol af te sluiten. Wat doe je als lid van Artemis terwijl er door de corona geen wedstrijden zijn en er ook niet samen kan worden getraind. Er was geen doel om naar toe werken. De Munck bedacht er iets op en bracht haar idee, een marathon in eigen beheer, zondag ten uitvoer.

Samen met buurvrouw en Artemisloopmaatje Grietje Dijkmans, en na overleg met trainer Jaap Smith, ging De Munck in januari van start met een trainingsschema van Elizabeth Hofman voor een marathon in eigen beheer. Dijkmans, zelf trainend tot de 30 kilometer, was hierbij de grote animator. Weer of geen weer, er werd op vaste tijden getraind. Na een maandenlange voorbereiding werd als loopdatum zondag 25 april vastgelegd.

Dijkmans zou De Munck de eerste 30 kilometer hazen, terwijl dorpsgenoot Willem Hofman het laatste gedeelte als haas voor zijn rekening zou nemen. De trainer had een route uitgezet vanaf het huisadres van De Munck via Garnwerd, Feerwerd, Aduard, Groningen, Zuidwolde, Bedum en via Onderdendam terug naar het huisadres. Hij zorgde er onderweg ook voor dat de thuisblijvers via filmpjes in de groepsapps van de vorderingen op de hoogte bleven. Het weer werkte mee. Een schraal zonnetje en een lichte noordenwind vergezelden de lopers.

De race op zich verliep voorspoedig. Halverwege werd een tussentijd van 2.22 uur genoteerd. Terug in Winsum stonden er op de voetgangersbrug bij de Onderdendamsterweg juichende supporters. Bij het huisadres volgde opnieuw onder luide toejuichingen van familie, buren en Artemisleden onder een boog de finish na 4.46.34 uur. Een zeer constant gelopen race bekroond met een grote medaille, bloemen en zoetigheden. Een prestatie van formaat die aantoonde dat het met de binding in de Artemisgelederen wel goed zit. Een woord van dank voor trainer/begeleider Jaap Smith en de hazen Grietje Dijkmans en Willem Hofman is hierbij op zijn plaats.

Na een marathon is het goed rusten maar Anna de Munck meldde zondagavond al te hopen dat ze ooit nog eens een grote marathon, bijvoorbeeld die van Berlijn, gaat lopen. Een aantal clubgenoten kan haar hierover wel bijpraten (foto: Gonny Houtman).

No Replies to "Anna de Munck loopt eigen marathon"