Rowdy Meijer onderwijst voetbaljeugd Fc Olti

Zoals reeds eerder op EemsmondSport aangegeven bevindt Rowdy Meijer uit Appingedam zich momenteel in Kosovo om daar als trainer te fungeren aan de voetbalschool van Fc Olti in Pejë. Meijer zal daar een deel van de zomer doorbrengen en doet af en toe verslag van zijn belevenissen. Onderstaand het eerste verslag van zijn hand.

De Damster kwam op 22 mei aan op het vliegveld van Pristina en moest vervolgens nog zo’n drie kwartier rijden om in Pejë te belanden. Bij aankomst kon Meijer meteen aan de bak bij Fc Olti, die met de U13 en U15 competitiewedstrijden speelde. Beide ploegen wisten de duels winnend af te sluiten en dus kende de vereniging een prima weekend.

Het voetballeven bestaat echter uit meer dan wedstrijden. Er moet ook getraind worden. Twee tot vier keer per dag de jeugd van de voetbalschool onderwijzen. En dat zes keer per week, met op de zondag een of meerdere oefenwedstrijden of, als de gelegenheid zich voordoet, een dagje vrij. In de avonduren wordt er niet getraind, maar bestaat de mogelijkheid om een of beide indoor-hallen te huren voor het spelen van onderlinge wedstrijden.

‘’Een dagje even niets is ook wel lekker, want het ritme is hier heel anders dan in Nederland. Ze beginnen al om negen uur in de ochtend met trainen. De spelers die s ’ochtends trainen, gaan in de middaguren naar school en spelers die s ’middags moeten trainen, krijgen in de ochtenduren les. Ook is het zo dat spelers uit U9 met de jongens van U12 meetrainen’, vertelt Meijer.


Voor de leeftijdsgroepen van 11 tot en met 17 jaar heeft men maar een team beschikbaar, maar in totaal lopen er voor elke categorie wel dertig tot vijftig spelers rond. De beste spelers komen daarbij in competitieverband in actie, de anderen zullen zich met de trainingen moeten vermaken. Meijer: ‘Zo werkt dat hier nu eenmaal en wordt dan ook gewoon geaccepteerd. Dit geldt overigens niet alleen voor de FC Olti, maar ook de andere voetbalscholen in de competitie.’

FC Olti heeft geen team U19 en al helemaal geen seniorenteams. Na U17 zal men dus op zoek moeten naar een club met de vereiste leeftijdscategorie of senioren om verder te kunnen doorgroeien. Een ander alternatief is dat men stopt met voetballen of een andere sport kiest.

De competitie ligt inmiddels stil en Fc Olti is daar niet onverdienstelijk uit gekomen. Voor U17 en U15 was een derde plek weggelegd, de spelers van U13 hadden meer reden tot juichen. Zij wisten het kampioenschap binnen te halen. Ook de kampioenswedstrijd tegen de titelhouder uit de andere klasse werd gewonnen, dus werd U13 eigenlijk twee keer kampioen.

Binnenkort breekt de strijd om de regionale/provinciale titelstrijd los die in Pristina wordt gehouden. Verder zal Fc Olti in juli een paar weken naar Albanië vertrekken om daar met een drietal teams een toernooi te gaan spelen.

Pascal Kiel, lid van DVC Appingedam, zal zich op 10 juli bij Meijer voegen en hem tijdens de trainingen assisteren. Ook zal hij zelf de nodige trainingsarbeid verrichten bij Fc Olti U17. Het is niet ondenkbeeldig dat hij tevens oefenwedstrijden zal spelen. Meijer: ‘Ik hoop dat Pascal deze leermomenten kan meenemen voor in zijn latere carrière als trainer of in de sportmanagement.’

No Replies to "Rowdy Meijer onderwijst voetbaljeugd Fc Olti"