Bakker en Dijkstra winnen 53e editie Rondom de Bult

Björn Bakker uit Wijnjewoude heeft de 53e editie van het wielercriterium Rondom de Bult van Usquert op zijn naam weten te schrijven. Hij had zondag op de meet een voorsprong van 21 seconden op onder anderen Mark Prinsen (2) en Casper van der Woude (3). Het Friese lid van de Groninger NWVG-formatie, zaterdag als vijfde in Bedum afgevlagd, treedt daarmee in de voetsporen van Jasper de Laat uit Moergestel, die vorig jaar winnend over de streep kwam. Bij de vrouwen ging de winst naar Anneke Dijkstra uit Olterterp. Ze had de omloop in Bedum een dag eerder als tweede weten te beëindigen en liet in Usquert Lisa van Belle (2) en Paulien Koster (3) ver achter zich. Sanne Bouwmeester uit Westerbork, die vorig jaar als eerste wist te eindigen, moest met de elfde plaats genoegen nemen. Het startschot bij de vrouwen werd gegeven door burgemeester Henk Jan Bolding van de gemeente Hogeland, terwijl bij de mannen wethouder Kristel Rutgers de renners weg schoot.

Het wielercomité was er helemaal klaar voor en hadden het niet beter kunnen treffen. Uitgerekend op de dag van de wielerronde Rondom de Bult van Usquert liet de zomer zich even van zijn goede kant zien. Dat de pedaleurs er, zowel bij de vrouwen als de mannen, zin in hadden, werd al snel duidelijk. Dat er ook nog eens meer publieke belangstelling voor het evenement was dan in voorgaande jaren, was een extra opsteker.

Het programma begon met het criterium voor vrouwen (elite, beloften en amateurs) over een afstand van 50 kilometer. De uitslag luidt als volgt; 1. Anneke Dijkstra; 2. Lisa van Belle; 3. Paulien Koster; 4. Mareille Meijering; 5. Marit Cent; 6. Bente van Teeseling; 7. Lisanne Immerzeel; 8. Hanneke Mulder; 9. Janet Ketellapper; 10. Yvet Schoonewille.

Om drie uur klonk het startschot voor de mannen die 80 kilometer moesten afleggen. Ook hier ging het om de categorieën elite, beloften en amateurs die samen de 75 ronden zouden rijden. Uitslag mannen: 1. Björn Bakker; 2. Mark Prinsen; 3. Casper van der Woude; 4. Niek Voogt; 5. Harry Sweering; 6. Robin Lowik; 7. Mike Vliek; 8. Guillaume Visser; 9. Adrie Lindeman; 10. Frank Stijger.

Bij beide wedstrijden stond het aantal inschrijvingen op honderd, maar op de dag van de koers stonden bij de vrouwen 64 deelneemsters aan de start, terwijl bij de mannen 61 coureurs aan de Usquerder ronde begonnen. Een aantal topcoureurs had besloten om toch maar naar België te gaan om daar te gaan koersen, waaronder Coen Vermeltfoort, Tijmen Eising en Rick Ottema. ‘Qua inschrijvingen hadden we een recordaantal deelnemers kunnen verwachten. Omdat er in Nederland maar heel weinig rondes doorgang konden vinden, meldde men zich spontaan voor ons criterium aan om in ieder geval een plaats te krijgen. We hadden een maximum ingesteld waardoor late aanmelders te horen kregen dat ze niet meer mee konden doen. Dat er dan later wielrenners wegblijven is jammer. Niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de renners die wel hadden willen komen. Wij vinden het een taak van de KNWU om hieraan iets te doen. Bijvoorbeeld door inschrijfgeld te vragen dat niet wordt teruggeven indien men wegblijft’, zegt Klaas Smith namens het Usquerder wielercomité.

Toch sprak hij na afloop van een prima wielerdag met mooie winnaars. ‘Op naar volgend jaar. Naar de 54e editie van Rondom de Bult van Usquert’, klonk het positief. ‘Hopelijk kan er dan ook weer worden gestreden om de RABO Criterium Cup van de rondes van Bedum, Usquert, Delfzijl, Winsum en Kloosterburen, waarvoor een leuk extra financieel bedrag beschikbaar is voor de renners.’ (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Bakker en Dijkstra winnen 53e editie Rondom de Bult"