Streep door 7e editie van Hogeland Cup

Er wordt aan het einde van dit jaar niet afgetrapt voor de Hogeland Cup in de Uithuizer sporthal De Mencke. Na overleg met diverse partijen heeft de Stichting Hogeland Cup, die de organisatie voor haar rekening neemt, besloten om de zevende editie van dit grote toernooi aan zich voorbij te laten gaan. Voornaamste drijfveer achter dit besluit zijn de maatregelen rondom Covid-19 en de onzekere verwachtingen betreffende de verspreiding die zich komende winter zou kunnen voordoen.

Secretaris Gerrit Lieffering van de stichting zegt dat het een knap lastige beslissing is geweest. ‘Wij vinden echter dat we het risico niet kunnen nemen om in totaal 32 teams, met alles wat daar omheen hangt aan begeleiding en supporters, sporthal De Mencke binnen te loodsen om later te moeten horen dat we verantwoordelijk zijn geweest voor een uitbraak van corona’, zegt de docent.

Op de vraag of het bestuursbesluit een beetje gestuurd is door angst voor oplopende besmettingscijfers, zegt Lieffering: ‘Ik merk rond om mij heen dat er steeds meer mensen lopen te snotteren en te proesten. Op sommige plaatsen worden ze zelfs in quarantaine geplaatst. Even los van het feit of het hier om gevallen van corona of een ordinaire griep gaat, de symptomen zijn bijna het zelfde. Maar kun jij op voorhand zien wie er snotterend De Mencke binnen loopt, zegt dat hij of zij griep heeft en dat het toch om corona blijkt te gaan? Het laatste wat we willen is dat er bij de deur discussies worden uitgelokt over wie er wel of niet naar binnen mogen.’

Lieffering kan heel best begrijpen dat sommigen allesbehalve blij zijn met het door laten gaan van een dergelijk evenement. Dat anderen er minder moeite mee hebben snapt hij ook wel. ‘Er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn. Zo gaat dat nou eenmaal in het leven. Laat ik het zo zeggen, je moet op zeker moment allerlei zaken regelen en met ettelijke duizenden euro’s over de brug komen als je doorzet. Als je dingen vastlegt, komt de nota. Of er gaandeweg het toernooi een streep door het evenement wordt getrokken vanwege corona boeit dan verder niemand. Dat geld ben je kwijt. Daar komt nog bij dat we bij de ingang iedereen zouden moeten controleren op een QR-code. Denk je nou echt dat wij die verantwoording op onze schouders nemen? In dat geval mag je wel extra mensen bij de deur neerzetten, want je gelooft toch zelf niet dat iedereen die code heeft of zich heeft laten inenten? Waar en hoe trek je dan op den duur als organisatie de scheidslijn?’

De afgelasting van het meerdaagse evenement betekent een fikse aderlating voor de stichting, maar volgens secretaris Gerrit Lieffering was dit besluit een onvermijdelijke. ‘Vroeg of laat moet je een knoop doorhakken. We zitten zo’n beetje tien weken voor de aftrap. Je kunt het clubs en allerlei andere organisaties niet aandoen om ze nog langer aan het lijntje te houden. Er is een democratisch besluit genomen. Daar moet je je gewoon bij neerleggen, hoe jammer het ook is voor al die mensen die direct of indirect bij het toernooi zijn betrokken en graag naar De Mencke waren gekomen.’

Clubs hebben teleurgesteld gereageerd op de mededeling dat het toernooi is afgeblazen en dat snapt Lieffering ook wel. ‘Een paar honderd euro als prijzengeld is voor een kleine club al veel. Dat lopen ze nu mis. Maar we moeten wel realistisch blijven. Mijn gevoel zegt dat we nog lang niet klaar zijn met het coronavirus.’ De Stichting Hogeland Cup en al zijn vrijwilligers richten de pijlen nu op eind volgend jaar. De voorgaande editie werd voor de derde keer op rij gewonnen door de zaalvoetballers van vv Winsum. In het B-toernooi pakte het Roodeschoolster Corenos de winst en het Sauwerder SIOS had de beste damesvoetballers in huis.

4 Replies to "Streep door 7e editie van Hogeland Cup"

 • comment-avatar
  Jan W. oktober 12, 2021 (08:14)

  Waarom lees ik dat andere toernooien wel doorgaan? Ik mag toch aannemen dat de organisatie hier goed over heeft nagedacht. Alleen die eerste uitspraak van Lieferink al duidt op angst voor iets wat misschien helemaal niet komt.

 • comment-avatar
  Klaas van Dijk oktober 12, 2021 (08:44)

  Ik begrijp heel goed dat de stichting het risico niet durft te nemen. Vanuit mijn werk merk ik ook dat het nog steeds niet goed gaat met de besmettingen. Je kunt aan iemand zijn neus inderdaad niet zien of hij grep heeft of niet. Vind het overigens wel jammer dat het is afgelast. Het is altijd leuk om al die clubs aan het werk te zien en de sfeer is altijd prima. Verstandig besluit, volgend jaar maar weer kijken.

 • comment-avatar
  Voetballiefhebber oktober 12, 2021 (11:52)

  Goh, ik keek wel even raar op toen ik het bericht las. Dacht eerst nog even dat iemand ons voor de gek wilde houden maar snap de beweegredenen van de stichting wel. Even los van het feit dat ik graag naar dat soort evenementen ga, zou ik hoe dan ook dit jaar verstek moeten laten gaan omdat ik me niet heb laten vaccineren. En dat ben ik ook niet van plan. Ik zou echter ook niet bij de deur gaan staan toeteren als ik niet naar binnen mag. Dat risico loop je nou eenmaal in de huidige situatie.

 • comment-avatar
  Pieter van der Sluis oktober 12, 2021 (12:28)

  ‘Denk je nou echt dat wij op een QR code gaan controleren. Dat we die verantwoording op onze schouders willen nemen?’ Het is maar net hoe graag je een toernooi wilt organiseren. De verantwoording niet willen of kunnen nemen vanwege het kostenplaatje. Ik denk dat het laatste de meest zwaarwegende factor is geweest. Jammer dit, dan maar kijken waar we rond het einde van het jaar wel in de zaal terecht kunnen/mogen.