DVC Appingedam koestert gestolen punt na duel met SV Lycurgus

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Op het burgemeester Wellemansportpark in Appingedam zat het thuisclub DVC in ieder geval niet tegen. De ploeg van trainer Duurt Dijkman keek een groot deel van het duel met SV Lycurgus tegen een 0-1 achterstand aan, maar wist in de 93e minuut een nederlaag te voorkomen dankzij een schot van invaller Julian Herder. Op het wedstrijdformulier kwam een 1-1 eindstand te staan. Het chagrijn kon na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Hansen van de gezichten van de Stadjers afgeschept worden.

Beide teams zijn niet denderend aan de competitie begonnen. Lycurgus kon in ieder geval twee punten meer laten noteren dan de Damster opponent, die er veel aan gelegen was om de Stadjers de voet dwars te zetten. Dat dit met wat beter voetbal moest gaan dan in de voorbije weken, wist men binnen kringen van DVC ook wel.

Voor er ook maar een bal was getrapt was men in Appingedam op zoek naar de pupil van de week en andere shirts voor de bezoekers omdat het tenue van de Stadjers teveel op dat van Appingedam leek. Dat euvel kon verholpen worden, al was het voor de omroeper van de dag verdraaid lastig om de wissels bij te houden, want de rugnummers ontbraken op de inloopshirts. Hij volstond dan ook vaak met de mededeling dat er bij de gasten was gewisseld. Ondanks een oproep kon de pupil van de week niet gevonden worden, dus moesten de acteurs en het publiek het er maar zonder doen.

De thuisploeg begon in ieder geval voortvarend aan het duel tegen de nummer twee in 4C. Men vond elkaar wat gemakkelijker en van met name Jaron Slagter ging veel dreiging uit. Hij was ook de eerste die doelman Robert Brak onder vuur probeerde te nemen. Zijn schot werd geblokt, de corner die gegeven had moeten worden kwam er niet. In de defensie van SV Lycurgus leek de afstemming in het eerste kwart nog niet helemaal te kloppen, waardoor er bij DVC altijd wel iemand aanspeelbaar was. Slagter probeerde in de 8e minuut tot scoren te komen. Het schot was prima, de redding van goalie Brak nog mooier.

DVC Appingedam had in die fase misschien wel een goal verdiend, maar je krijgt niet altijd dat wat je denkt te verdienen. Na 18 minuten spelen probeerde SV Lycurgus voor het eerst in de buurt van doelman Olaf Kiewiet te komen. Het schot van Rindert Ykema was echter niet moeilijk genoeg om de DVC-ers echt de stuipen op het lijf te jagen.

Merkwaardig genoeg luidde die poging wel een fase in waarin de gasten meer grip op het spel kregen en de Damsters steeds onrustiger, te gehaast en onzuiver begonnen te spelen. Passes kwamen ineens niet meer aan en vaak werd er op een knullige manier balverlies geleden of werd het leer zomaar in de voeten van een tegenstander gedeponeerd. Vroeg of laat gaat dat een keer mis natuurlijk en indirect was dat na een klein half uur spelen ook het geval. Verkeerd uitverdedigen leidde tot een overtreding van Roy Eissens in het strafschopgebied, waarbij een van de Stadjers over het uitgestoken been ging en gretig naar het gras dook. Scheidsrechter Hansen deponeerde de bal op de stip. Steven Zwarts benutte de strafschop en bracht Lycurgus aan de leiding: 0-1.

Aan de andere kant had een poging van Slagter een beter lot verdiend na een aanval over de linkerkant van het veld en een actie dwars door het hart van de Lycurgus-defensie. Het leer vloog echter langs de verkeerde kant van de paal. Een schot van Kenan Aydinoglu had eveneens een beter lot verdiend. Ook nu liet goalie Prak zien dat hij zijn mannetje stond, bokste het leer uit de bedreigde hoek en zag de bal vervolgens via de paal naast zijn domein verdwijnen. Het was voor DVC de uitgelezen mogelijkheid geweest om nog voor de thee langszij te komen, maar het mocht niet zo zijn.

Na de theepauze, toen Roy Eissens was vervangen door Bas Groenewold, had de thuisclub opnieuw een goede fase. Doelman Prak moest andermaal in actie komen op een paar venijnige schoten, waarbij die van Devante de Windt nog het meest in aanmerking kwam als ‘kans.’ Prak weigerde te capituleren. DVC zakte na een klein uur spelen verder terug. Net als voor de doelwisseling sloop er weer veel onrust en ongeduld in het team, dat zich gelukkig mocht prijzen dat SV Lycurgus weigerde om afstand te nemen. De kansen daarvoor waren rijkelijk aanwezig, al mocht DVC zich dat nog het meest zelf aanrekenen. De mogelijkheden ontstonden namelijk vaak door miscommunicatie achterin of verkeerd ingespeelde ballen.

En toen begon de grote wisseltruc. De ene na de andere speler werd aan beide kanten ingeruild voor een verse kracht. Aan de zijde van de Stadjers kwam bijvoorbeeld Cees bij de Leij binnen de lijnen. Die kennen bij De Fivel en SC Loppersum nog heel goed. Trainer Duurt Dijkman van DVC haalde onder anderen Kenan Aynidoglu naar de kant en posteerde Julian Herder in de frontlinie. Die wissel zou zich uitbetalen.

SV Lycurgus bleef verzuimen afstand te nemen en voelde zich meer en meer gefrustreerd door de beslissingen van scheidsrechter Hansen en diens Damster assistent, die in de slotfase wel heel vaak iemand van de Stadjers buitenspel zag staan. Op het moment dat niemand er vervolgens nog in geloofde, gebeurde het onmogelijke. De gasten hadden weer eens een unieke kans om zeep geholpen en vervolgens werd er in de extra tijd een lange bal naar voren getransporteerd. Julian Herder bleek sneller te zijn dan diens directe tegenstander en had niet veel tijd nodig om af te drukken. Zijn schot werd nog door goalie Prak aangeraakt, maar dat bleek onvoldoende om de gelijkmaker te voorkomen: 1-1.

De vreugde over de treffer was groot en logisch, want niemand had er op gerekend dat er toch nog een punt gevierd zou kunnen worden. Trainer Duurt Dijkman was daar heel eerlijk in: ‘Natuurlijk is dit een gestolen punt. We hebben twee goede fases gekend waar we te weinig mee doen. We hadden echter ook twee zwakke periodes waarin we het geluk hebben dat SV Lycurgus geen afstand neemt. En ja, als je dan op zo’n manier een punt weet te pakken? Dat geluk moet je ook een keer hebben.’

Dat het voetbal niet altijd even fraai was om te zien, wist de oefenmeester ook wel. ‘Het elftal speelt bij tijd en wijle veel te onrustig. Ik kan niet zeggen dat ze te weinig strijd hebben getoond. Een voetbalwedstrijd moet je echter niet alleen met je benen, maar ook met je hoofd kunnen spelen. Het heeft deels te maken met het feit dat we een jong team hebben, maar een beetje slimheid ontbreekt er bij ons nog wel eens aan.’

Over de remise zei Dijkman: ‘Ik ben er blij mee, maar we zijn ook wel weer een keer toe aan een overwinning.’ Dat moet dan over twee weken gebeuren in de uitwedstrijd tegen OKVC , want komend weekeinde zijn de Damsters vrij.

* DVC Appingedam – SV Lycurgus 1-1 (0-1). Steven Zwarts (strafschop) 0-1; Julian Herder 1-1.

No Replies to "DVC Appingedam koestert gestolen punt na duel met SV Lycurgus"