WEO heeft tropische verrassing voor Yde de Punt

Hij was aangekondigd en zijn inbreng was onmiskenbaar een gouden greep van trainer Bob Mulder. De oefenmeester die aan zijn laatste seizoen bij het Woldendorper WEO bezig is, gunde in de thuiswedstrijd tegen Yde de Punt de Gambiaan Kabba Darboe een invalbeurt. Hij beloonde op zijn beurt die geste met een assist, een doelpunt en een drietal passes waaruit WEO had moeten scoren. Uiteindelijk werd het 3-0 voor de geelzwarten en op die overwinning viel niets af te dingen.

Er werd met enige spanning naar de thuiswedstrijd tegen de Drenten uitgekeken. Zij hadden na drie duels immers nog geen punt laten liggen en liepen pas vorige week averij op (1-2) in de tweestrijd met Drieborg. WEO speelde dat weekend niet omdat er bij tegenstander SV Woltersum corona was geconstateerd. Een week eerder had WEO ternauwernood nog een remise weten te behalen in het duel met Alteveer. Jan Vriemoedt scoorde toen diep in blessuretijd de 1-1.

Vriemoedt is inmiddels 47 jaar en heeft nu de titel ‘oudste doelpuntenmaker in het shirt van WEO’ achter zijn naam staan. Dat hij nog steeds zijn mannetje staat, bewees de verdediger in het treffen met Yde de Punt. Samen met doelman Rody Bos vormt hij achterin een duo dat op enorm veel voetbalervaring kan bogen en voor rust in de achterste linie zorgt. Het is het soort mannen dat trainer Bob Mulder goed kan gebruiken.

Het duel met Yde de Punt kon rustig als topper worden aangemerkt. De Drenten stonden tot aan de aftrap op de tweede plaats met twee punten meer dan WEO. Er was beide ploegen dan ook veel aan gelegen om de punten binnenshuis te houden. De eerste helft van de tweestrijd begon redelijk veelbelovend met een vrije trap van Rick Smit die door Rody Bos weg gebokst kon worden. Aan de andere kant had Jan Meijerhof weinig geluk met een kopbal.

Na twaalf minuten voetbal kreeg Smit een nieuwe mogelijkheid om Bos te passeren. Hij kreeg zijn hoofd echter niet goed onder een voorzet vanaf de linkerkant en dus ging die mogelijkheid verloren. De grootste mogelijkheden om op voorsprong te komen waren daarna voor WEO. Niels Jansen strandde van dichtbij echter op doelman Wilko Schreuder en Wouter Slager zag een inzet voor de doellijn gekeerd worden.

Na een prima actie van Jarno Medema en een dito voorzet had Jan Meijerhof de openingstreffer moeten scoren. Hij mikte echter te hoog. Aan de overzijde liet Yde de Punt even van zich horen met een prima schot van Bart Koops, dat richting de kruising zeilde. Doelman Bos had er echter goed het oog in en tikte de bal naast het doel. Even later moest hij handelend optreden na een inzet van Niels Hingstman.

Yde de Punt probeerde het wel, maar bleef teveel op twee gedachten hinken. Enerzijds wilde men WEO al voetballend wel onder druk zetten, maar anderzijds ontbrak de overtuiging om dat ook daadwerkelijk te doen. Kennelijk was men toch bevreesd voor de omschakelmomenten van de gastheren. Voetballend was het niet altijd even goed wat de ongeveer honderd toeschouwers in het najaarszonnetje te zien kregen. Het ontbrak echter niet aan strijd bij beide ploegen.

Na de pauze ging het wedstrijdbeeld volledig overhoop en was er eigenlijk maar een ploeg meer die voetbalde. Yde de Punt speelde steeds onzorgvuldiger. WEO kreeg een enorme steun in de rug toen het in de 48e minuut de score wist open te breken. Rechts voor het doel van Schreuder draaide Jan Meijerhof knap van zijn tegenstander weg en lepelde, tot verbazing van vriend en vijand, de bal zomaar in de verste hoek: 1-0.

De treffer zorgde voor nog meer onrust in de defensie van Yde de Punt. Gaandeweg het tweede bedrijf werden er veel duels verloren of ging men ze zelfs uit de weg. Alle tweede ballen werden door het middenveld van WEO opgepikt en zonder veel poespas naar voren gedirigeerd. Het scoren wilde vooralsnog niet echt lukken. Nadat men bij Yde de Punt al had gewisseld, probeerde Bob Mulder meer aanvallende impulsen te bewerkstelligen. Patrick van der Mijle en Kabba Darboe kwamen Ruben Venema en Niek van Eerden aflossen.

Met name Darboe zou een belangrijke rol spelen in de totstandkoming van de uiteindelijke zege van WEO. Nadat de bal twee keer op de deklat was gemikt door de gastheren, werd Darboe aan de linkerkant op avontuur gestuurd. De soms wat onzeker ogende dribbelaar ontdeed zich simpel van zijn tegenstander en bereikte ploegmaat Niels Jansen. Die had over geluk geen klagen omdat zijn inzet half geblokt werd, maar de bal zeilde wel tegen het nylon: 2-0.

Niet veel later leverde de defensie van Yde de Punt de bal zomaar in bij Darboe. De Woldendorper Gambiaan bedacht zich geen moment en haalde vol uit. Doelman Schreuder moest gestrekt en tikte de bal over de achterlijn. Enkele minuten later was het opnieuw WEO dat aan de Drentse deur klopte. De kopbal van Jarno Medema belandde echter op de lat. Aan de andere kant kreeg doelman Rody Bos steeds minder werk te verrichten. Er werd af en toe van afstand op zijn doel geschoten. Die pogingen konden hem en zijn verdedigers echter niet verontrusten.

Nadat een doelpunt van WEO was afgekeurd, de keeper zou zijn aangevallen, zette Darboe de kroon op zijn invalbeurt door zelf te scoren. Zijn ploeggenoten vierden het doelpunt uitgebreid, de Gambiaan stond er een beetje verbouwereerd bij te kijken: 3-0. Als Niels Jansen daarna wat scherper was geweest, had de score nog hoger kunnen uitvallen. Darboe stuurde hem tot twee keer toe op pad. Beide keren ontbrak echter het laatste zetje om ook die voorbereiding een passend vervolg te geven.

Na het laatste fluitsignaal wilde iedereen wel even met Darboe praten, maar de vogel was heel snel gevlogen. Desondanks was iedereen vol lof over hem. ‘Het is een goeie jongen die echt wel wat met een bal kan’, sprak een glunderende doelman Rody Bos na afloop. De goalie had zich prima vermaakt en ja, waarom ook niet. Zelf de nul houden, niet al teveel in actie hoeven komen en je ploeg met 3-0 zien winnen. Wat wil je nog meer. ‘

Ook trainer Bob Mulder was in zijn nopjes. ‘Ik ben apetrots op de jongens. We hebben vandaag een prima visitekaartje afgegeven. Moet je eens om je heen kijken. Er lopen hier allemaal mensen van de media en dan zet je ook nog eens zo’n resultaat neer. Ik ben van mening dat we vooral de tweede helft voetballes hebben gegeven. Voor de pauze kregen we ook al de grootste kansen. Naar mijn idee was die redding van Rody Bos het keerpunt in de wedstrijd. Daarna hebben we de zaken nog wat energieker aangepakt. En ja, die dekselse Darboe. Hij heeft al wel laten zien dat hij wat met een bal kan. Het is mooi dat het er nu ook uit komt.’

Op de vraag waarom dit zijn laatste jaar is bij WEO zegt Mulder: ‘Ik voel me prima bij WEO hoor, laten we dat even voorop stellen. Het is een leuke club waar nog meer uitgehaald kan worden. Ik ben echter van mening dat het tijd wordt om een nieuw gezicht voor de groep te zetten.’ Wat de toekomst hem gaat brengen weet hij nog niet. ‘Eerst wil ik met WEO dit seizoen op een mooie manier zien te besluiten. Echte ambities heb ik niet meer. Misschien doe ik straks wel een jaar helemaal niets.’

* WEO – Yde de Punt 3-0 (0-0). Jan Meijerhof 1-0; Niels Jansen 2-0; Kabba Darboe 3-0.

No Replies to "WEO heeft tropische verrassing voor Yde de Punt"