Voorbeschouwing amateurvoetbal

Misschien nog niet meteen interessant, maar wel het noteren waard. Het eerder afgeketste duel tussen WEO en SV Woltersum in 5C zal op zondag 14 november in Woldendorp worden gespeeld. Het afgelaste treffen tussen SIOS en RZ Baflo wordt op zaterdag 13 november ingehaald. Zeker interessant is de competitieronde die ons komend weekeinde wacht. Bekijk de voorbeschouwing en bepaal zelf welke wedstrijd u van nabij wilt meemaken.

1e Klasse E zaterdag
Met twee punten uit vijf wedstrijden ziet het er voor eersteklasser vv  Winsum niet al te rooskleurig uit. Komend weekeinde speelt het keurkorps van trainer Bert Vos een uitwedstrijd tegen Balk. De Friezen wisten tot nu toe van Oranje Nassau te winnen en speelden gelijk in het duel met Leeuwarder Zwaluwen. Het verschil op de ranglijst bedraagt twee punten, met dien verstande dat Winsum een wedstrijd meer heft gespeeld. In de afgelopen jaren heeft het bezoek aan Balk de Noord-Groningers louter nederlagen opgeleverd.

2e Klasse J zaterdag
In Bedum staat zaterdag het duel tussen de twee Noord-Groninger vertegenwoordigers SV Bedum en NEC Delfzijl (foto: archief EemsmondSport) op het programma. De laatste keer dat beide ploegen elkaar op het kunstgras troffen eindigde het duel in 1-1, maar wie herinnert zich niet de 5-1 zege van de Bedumers in het seizoen 2017/2018. De situatie was toen echter heel anders. Het was namelijk het jaar waarin de paarshemden op spectaculaire wijze naar de eerste klasse wisten te promoveren. NEC Delfzijl eindigde destijds als vierde. Voor zowel de Bedumers als hun Delfzijlster opponenten geldt dat het dit seizoen, in ieder geval tot nu toe, een stuk minder gaat. SV Bedum heeft uit vijf duels zeven punten weten te bemachtigen, NEC Delfzijl staat vrij troosteloos onderaan met slechts een enkel punt. Dat er, behalve prestige, het een en ander op het spel staat moge duidelijk zijn.

3e Klasse C zaterdag
SC Loppersum kan op eigen terrein goede zaken doen door het bezoekende Helpman van zich af te schudden. Voor de Lopsters zou een overwinning in ieder geval betekenen dat men de aansluiting met de bovenste helft van de ranglijst intact weet te houden. Wellicht dat de 5-1 overwinning op SC Stadspark de mannen van trainer David van der Kam een extra boost heeft gegeven.

Noordwolde reist af naar Groningen voor de uitwedstrijd tegen Velocitas. Het afgelopen seizoen beleefden de geelzwarten geen al te vrolijke middag in de provinciale hoofdstad. Toen werd er namelijk met 5-1 van de Stadjers verloren, die na vier wedstrijden ongeslagen bovenaan stonden. Ook nu is men weer bovenaan te vinden, al moet Velocitas de kop wel delen met HFC ’15 en Aduard 2000. Noordwolde staat momenteel elfde met vier punten uit vijf wedstrijden.

En ook in deze klasse is weer een duel te vinden waar de liefhebber reikhalzend naar zal uitkijken. In Ten Boer staat zaterdagmiddag het duel tussen Omlandia en Holwierde op de rol. Beide teams hebben een rijke historie voor wat betreft het aantal onderling uitgevochten duels. Opmerkelijk is wel dat Holwierde daarin het vaakst als overwinnaar van het sportpark aan de Sportlaan wist te stappen. De laatste keer dat Omlandia zegevierde, was in het seizoen 1993/1994. Toen werd het 6-0 voor de gastheren. Holwierde heeft een punt minder dan Omlandia en staat daarmee op de tiende plaats. De Ten Boersters houden bij winst aansluiting met de subtop.

4e Klasse C zaterdag
Van welke kant je het ook bekijkt, deze klasse komt zeker in aanmerking voor het predikaat ‘interessant.’ Met zeven regionale vertegenwoordigers vinden er elk weekend wel weer wedstrijden plaats die iets extra’s bieden. Nou zal dat voor Rood Zwart Baflo deze keer niet zo gelden, want er mag toch worden aangenomen dat zij niet al teveel moeite hoeven doen om het bezoekende OKVC aan de kant te schuiven. De Oldehoofsters hebben na vijf wedstrijden nog geen enkel punt te pakken. De Bafloërs hebben er weliswaar nog maar drie, maar staan inmiddels ook al twee wedstrijden achter op de rest. En toch? Kunt u zich nog herinneren dat OKVC in het seizoen 2016/2017 aan het langste eind (0-1) wist te trekken?

Dat er gehakt wordt en dat er spaanders zullen vallen, moge duidelijk zijn. In deze klasse speelt koploper Niekerk op eigen veld tegen Mamio, dat drie punten minder bezit. Wellicht kan Middelstum van dit gevecht profiteren in de thuiswedstrijd tegen Poolster. De Middelstummers doen het momenteel prima en staan op een keurige derde plaats achter Mamio, waarbij het verschil slechts één punt is. Daarbij komt nog eens dat het team van trainer Jelmer Meinardi dit prille seizoen nog geen wedstrijd heeft verloren. Twee keer werd een remise genoteerd en twee keer gingen de drie punten mee naar huis. Poolster heeft het momenteel een stuk lastiger. De Spijksters zullen de mouwen moeten opstropen, willen ze niet tegen een derde competitienederlaag aan lopen.

De laatste zes ontmoetingen op het Middelstummer gras eindigden in een zege voor Poolster. De ongetwijfeld mooiste confrontatie tussen beide teams vond plaats in het seizoen 2008/2009 toen er tijdens een oefenwedstrijd dertien goals (7-6) vielen te bewonderen. Het was het jaar waarin Middelstum naar de 2e Klasse wist te promoveren.

Wat dacht u overigens van het treffen tussen thuisclub SIOS en SV De Heracliden. Dat is op voorhand ook geen wedstrijd (foto: archief EemsmondSport) die je als saai zou kunnen bestempelen. Het is in de afgelopen zes edities in Sauwerd nog maar één keer voorgekomen dat de ploeg uit Uithuizermeeden de punten mee terug wist te nemen dankzij een voltreffer van Theo Buikema. Dat was in 2008/2009. Het was ook het enige seizoen waarin minder dan drie treffers in Sauwerd vielen. SIOS staat er momenteel niet slecht voor met zeven punten uit maar drie duels. SV De Heracliden heeft er evenveel, maar had er wel twee wedstrijden meer voor nodig om dat aantal bij elkaar te schrapen. De Meijsters zijn overigens tot nu toe de ongekroonde koning van de gelijke spelen. Van alle klassen die EemsmondSport volgt, zijn zij de enige die er vier op hun naam hebben staan.

Last but not least hebben we ook nog het Leenster FC LEO, dat op eigen veld met Amicitia VMC moet zien af te rekenen. Met drie punten uit vijf wedstrijden zou een overwinning de stand op de ranglijst al een heel ander aanzien kunnen geven. De laatste keer dat beide teams elkaar in Leens tegen het lijf liepen, wisten de Stadjers met 2-4 te winnen.

5e Klasse C zaterdag
Zeester krijgt op het sportpark Toerkamp in Zoutkamp Jistrum op bezoek. De mannen uit het vissersdorp werden afgelopen weekend afgedroogd door De Lauwers, terwijl JIstrum een enorm pak slaag (1-10) kreeg van Eastermar. Genoeg ingrediënten voor beide teams om op jacht naar eerherstel te gaan. Het onderlinge verschil op de ranglijst bedraagt drie punten in het voordeel van Zeester.

5e Klasse E zaterdag
En als we het toch al over een interessante klasse hebben? Neus dan maar eens rond in 5E, waar alleen maar duels op de rol staan met een regionale kleur. Warffum ontvangt op eigen veld het Zandeweerster ZEC, dat afgelopen weekend kinderlijk eenvoudig met Eenrum wist af te rekenen. Warffum griste de punten onder de neus van gastheer Noordpool UFC weg, dus zullen beide teams de positieve lijn willen doortrekken.

Over Noordpool UFC gesproken, de Uithuizers gaan op bezoek bij toch wel de meest besproken club in deze klasse en dat is Meedhuizen. Als de ploeg van coach Elle Smit het hoofd er bij houdt, kunnen ze het menig team lastig maken. De Meedhuizers zullen redelijk uitgerust zijn, want de confrontatie met Corenos werd afgelopen weekend afgelast.

In Zeerijp staat Corenos een kluif van formaat te wachten. Onder de Riepster toren wacht namelijk de topper tegen De Fivel. Beide teams mogen zich tot de titelkandidaten in deze klasse rekenen. We kunnen heel ver terug in de historie gaan om de tweegevechten in Zeerijp onder de loep te nemen. Uit die cijfers blijkt dat De Fivel het vaakst als winnaar uit de strijd wist te komen.

In Eenrum zal men het geschonden blazoen willen oppoetsen ten koste van het bezoekende Ezinge, dat wat terrein heeft verloren, maar met de nieuwe trainer Ronald Bouwman de weg omhoog weer wil inslaan. Een plek bij de eerste vijf is volgens Bouwman een haalbare kaart. De Ezingers zijn door afgezakt naar de negende plaats, terwijl Eenrum voorlaatste staat, drie punten boven het puntloze Wagenborger Boys, dat zaterdag een op revanche loerend SGV ontvangt. De Schildwolders lieten zich afgelopen weekend lelijk in de kaart kijken door Stedum. De onverwachte overwinning zal de Stedumers goed hebben gedaan en er zal de geelzwarten veel aan gelegen zijn om Siddeburen op het sportveld aan de Bedumerweg op afstand te houden. En dan hebben we nog GEO en SV TEO die in Garmerwolde het duel om de punten aan zullen gaan. GEO wist afgelopen weekend de punten uit Ezinge mee te nemen, terwijl SV TEO slechts kon toekijken vanwege een afgelasting. De laatste twee ontmoetingen tussen beide ploegen in Garmerwolde leverden een zege voor GEO op. Jaren geleden, we schrijven het seizoen 2007/2008, vielen er tijdens een oefenduel zelfs acht doelpunten. En hier komt de huiskamervraag…  Welke speler van GEO scoorde er toen en is nu nog steeds voor de Garmerwolders actief?

5e Klasse F zaterdag
Na het debacle van afgelopen zaterdag tegen SC Scheemda is het voor VVS tijd om de wonden te likken en te proberen om op bezoek bij NWVV een goed resultaat neer te zetten. Dat zal geen eenvoudige klus worden tegen de ongeslagen ploeg uit Nieuw-Weerdinge. SC Scheemda zal vol zelfvertrouwen aan de start verschijnen voor de thuiswedstrijd tegen Veendam 1894, maar doet er goed aan de Veenkolonialen niet te onderschatten. De resultaten uit het verleden zijn in het voordeel van de Scheemders. Als men wil blijven aanhaken bij koploper Bargeres en de nummer twee NWVV, zal er een goede uitslag moeten komen.

3e Klasse B zondag
In Siddeburen is het niet alleen op zaterdag, maar ook op zondag vooralsnog kommer en kwel. De zondagtak staat na vijf wedstrijden met één punt op de twaalfde plaats en moet op bezoek bij LEO op sportpark Marsdiek in het Drentse Loon. De laatste keren dat beide teams elkaar daar bevochten, was er één keer een zege (4-0) voor de thuisclub. In het seizoen 2018/2019 nam Siddeburen (1-3) de punten mee. Bjorn Puister en Julian Pot (2) waren toen de doelpuntenmakers. Opmerkelijk feitje? Pot was de enige die zondag scoorde in het met 2-4 verloren duel tegen Asser Boys.

4e Klasse C zondag
Farmsum behoort in deze klasse tot de ploegen met een hoofdpijndossier. Het team van trainer Erwin Buurmeijer staat op de achtste plaats met slechts één punt uit drie wedstrijden. Nummer dertien FVV is nog puntloos en heeft een wedstrijd meer (4) gespeeld. Voor Farmsum telt zondag, als men op bezoek gaat bij FVV, alleen een driepunter. De kloof naar nummer zeven Kwiek bedraagt inmiddels zeven punten. Dat gat zal men niet groter willen laten worden.

5e Klasse C zondag
Usquert mag komend weekend proberen om ten koste van Groen Geel de derde competitiezege te boeken. Het verschil tussen beide teams bedraagt drie punten in het voordeel van de hogelandsters. De laatste keer dat Usquert in staat bleek om Groen Geel met lege handen terug te sturen, dateert volgens de statistieken van het seizoen 1967/1968.

Zou het kunnen zijn dat Kloosterburen een goed gevoel heeft overgehouden aan de met 2-1 gewonnen ontmoeting tegen Oldambtster Boys? Dan is het zaak dat het team dat gevoel meeneemt in de uitwedstrijd tegen THOS, dat afgelopen weekeinde met 1-3 van Groen Geel wist te winnen.

WEO bewees zichzelf zondag een prima dienst door de topper in 5C tegen Yde de Punt met 3-0 te winnen, waarbij er een glansrol voor de Gambiaan Kabba Darboe was weggelegd. Komend weekeinde gaan de Woldendorpers op bezoek bij Oldambtster Boys, dat samen met Wagenborger Boys de enige ploeg uit de regio is zonder ook maar een enkel punt. De verwachting is dan ook niet dat men tegen WEO zal stunten. Dat kan de ploeg van scheidend trainer Bob Mulder zich ook niet veroorloven, als men de race om de bovenste plaats wil continueren.

No Replies to "Voorbeschouwing amateurvoetbal"