Winsum weet koploper Olde Veste ’54 te bedwingen

Eersteklasser Winsum heeft een verdienstelijk gelijkspel weten te behalen in het thuisduel tegen de ongeslagen koploper Olde Veste ’54. De Steenwijkers hadden meer voetballende kwaliteiten in huis, maar wisten deze niet op het Winsumer gras te etaleren. Ze moesten dan ook het eerste puntverlies van deze competitie incasseren. En dat na een wedstrijd die zelden kon boeien en doelpuntloos eindigde.

De ploeg van trainer Dick Krommenhoek heeft een prima start in de competitie gemaakt. De vijf duels die de Steenwijkers tot zaterdag hadden gespeeld, werden allemaal gewonnen. Daarin scoorden de geelblauwen dertien keer en werden er slechts vier tegengoals geïncasseerd. Bij Winsum moet het allemaal nog tot ontbranding komen. Gek genoeg had Winsum in zes duels maar één keer minder gescoord, maar al wel zestien tegendoelpunten moeten slikken.

Vorige week zaterdag volgde voor het keurkorps van Bert Vos een 0-2 overwinning op Balk en dus kon er met enig zelfvertrouwen naar de confrontatie met Olde Veste ’54 uit worden gekeken. Daarbij werd vooral in herinnering geroepen dat van de laatste vijf thuiswedstrijden tegen de gasten er vier werden gewonnen. Inzet en wedstrijdinstelling waren toen de basis geweest en die zou nu ook gevraagd worden.

Het eerste kwart van het duel was Olde Veste ’54 wat dreigender. Dat gebeurde vooral uit dode spelmomenten, want echt uitgespeelde kansen konden op de vingers van een hand worden geteld. Dat gold overigens ook voor Winsum, waar goalgetter Rick Schaaphok aanvankelijk op de bank zat. Hij mocht na een kwart wedstrijd invallen nadat Tim Hoff geblesseerd was afgehaakt. De defensie van Winsum had de beide vleugelspitsen van de Steenwijkers behoorlijk in de tang en de goed georganiseerde thuisclub beheerste het middenveld. Daarbij kwam nog eens dat de bezoekers zichtbaar veel moeite hadden met de duelkracht van de thuisclub. Ze wisten zich daar niet onderuit te voetballen. En als dat al lukte, dan duurde het vaak te lang voordat het spel van de ene naar de andere speler verplaatst kon worden.

De eerste keer dat Winsum in de verdrukking kwam, was toen Bas de Vries en Jeffrey Dijkstra in het strafschopgebied van de gastheren opdoken, maar er geen voordeel uit wisten te halen. Niet veel later mocht De Vries het van afstand proberen. Het schot ging echter naast. Doelman Wouter Meijer moest af en toe ook handelend optreden, maar wist zijn doel schoon te houden.

Dat dreigde bij zijn collega Tom Holleboom aan de overkant bijna te mislukken. Een vrije trap van Tijs Mulder werd vanaf de linkerkant in het strafschopgebied van Olde Veste ’54 gepompt. Rick Schaaphok zette zijn hoofd onder de bal, zag Holleboom onderuit gaan maar zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal vliegen omdat hij de bal niet goed wist te raken. Het was vlak voor rust de kans geweest om de lijstaanvoerder pijn te doen.

Olde Veste ’54 had de straffe wind schuin in de rug gehad, maar wist er niets mee te doen. In de tweede helft was het aan Winsum om te kijken of zij er wel voordeel uit zouden kunnen halen. Aanvankelijk liep de thuisclub iets te vrijwillig achteruit, maar gaandeweg de tweede helft werd Winsum weer wat brutaler. Een combinatie tussen Tijs Mulder en Rick Schaaphok eindigde met een schot richting de korte hoek. Het been van de Steenwijker goalie zat echter tussen de poging van Schaaphok, dus meer dan een corner werd het niet.

Na een klein uur spelen ontstond er een misverstand in de defensie van Olde Veste ’54 en was het Sven Rosevink die de bal wist op te pikken. Hij snelde richting achterlijn, maar kon geen goed vervolg aan zijn ingreep geven en dus ging er een mogelijkheid verloren om de tot dan toe matige wedstrijd open te breken.

Invaller Kyon Penning kon op zeker moment, na een snelle omschakeling, op rechts ontsnappen. Hij had wat aardigs in gedachten, maar de uitbraak leverde niets op. Vier minuten voor tijd mocht Olde Veste ’54 nog een vrije trap nemen. Het was Maikel Toeter die de bal op het dak van het Winsumer doel deponeerde. Een andere vrije bal, na een overtreding van José Bello, werd door Jeffrey Dijkstra rakelings naast geschoten. Winsum mocht het daarna nog ene keer proberen, kon zelfs uit een corner nog voor onrust zorgen, maar een echt volwassen mogelijkheid vloeide er niet uit voort. Scheidsrechter Bryan Huizinga besloot na bijna 93 minuten een einde aan het duel te maken.

‘Ik ben van mening dat mijn ploeg het goed heeft gedaan. Het zat organisatorisch goed in elkaar. We hebben weinig weggegeven, maar ook te weinig gecreëerd. Maar vergis je niet, Zij hebben een goed elftal. Die moet je niet de ruimte geven om te voetballen. Dat is ze niet gelukt. En ja, dat er dan niet gescoord wordt is jammer. Schaaphok kreeg de kans nog wel, maar goed. We koesteren het punt dat we behaald hebben’, aldus trainer Bert Vos.

Zijn collega Dick Krommenhoek vond dat zijn team zichtbaar moeite met het veld en de tegenstander had gehad. ‘Ze hebben ons het voetballen op een positieve manier onmogelijk gemaakt. Wij zijn niet in staat gebleken om daar iets aan te doen. Eigenlijk was er voor beide doelen weinig te beleven en dus is deze uitslag wel terecht. Als koploper lever je twee punten in, maar ja. Zoiets zit er in. Iedereen maakt jacht op de lijstaanvoerder. Vroeg of laat loop je dan wel een keer tegen puntverlies aan.’

* Winsum – Olde Veste ’54 0-0

No Replies to "Winsum weet koploper Olde Veste '54 te bedwingen"