Omlandia loopt DVC Appingedam na rust omver

Derdeklasser Omlandia is er op een druilerig burgemeester Wellemansportpark in Appingedam in geslaagd om de volgende bekerronde te bereiken dankzij een 0-5 overwinning op thuisclub DVC Appingedam. Een zege die pas in de tweede helft gestalte kreeg omdat een aanvankelijk beter voetballend Appingedam toen opmerkelijk ver terugviel.

DVC Appingedam had nog wat goed te maken na de zeperd (2-1) die men in competitieverband in Oldehove had opgelopen bij het puntloze OKVC en bij Omlandia zal men ongetwijfeld nog wel even teruggedacht hebben aan de met 4-2 verloren tweestrijd met Noordwolde.

De gastheren begonnen prima aan het duel. Ze vonden elkaar gemakkelijker, combineerden prima en wisten zichzelf de rust te verschaffen om het goede moment voor een versnelling te kiezen. Omlandia was duidelijk zoekende. De Ten Boersters waren slordig in de passing en leden herhaaldelijk balverlies. De thuisclub won vrijwel alle rechtstreekse duels omdat men bij Omlandia van achteruit te weinig aansloot en onvoldoende op de man verdedigde. DVC profiteerde er niet van. Het liep opnieuw tegen een bekend probleem aan. In een wedstrijd gaat het immers om het maken van doelpunten en daar haperde het bij de Damsters ook nu aan.

Sven de Wilde mocht al vrij snel, na weifelend ingrijpen van Jeroen Dijkhuizen, vanaf de linkerkant van het kunstgrasveld een voorzet geven die door Julian Herder op doel werd geschoten. Zijn inzet ontbeerde echter de kracht en de precisie om invaller-doelman Luc Bergman het leven zuur te kunnen maken. Schoten van de uiterst beweeglijke Devante de Windt en Ronald Hund misten ook de gewenste uitwerking.

Omlandia rammelde pas na een dik half uur aan de Damster deur. Een corner van Henk van der Wolde zeilde scherp voor het doel van Olaf Kiewiet langs. Er was echter niemand met een wit shirt te vinden die de hoekschop tot doelpunt wilde promoveren. Aan de overkant schreeuwde Julian Herder het binnen het Ten Boerster strafschopgebied uit van de pijn toen hij door Robert Dijkhuizen werd aangetikt. Scheidsrechter Fred Jansen zag er geen strafschop in. Op dat moment had coach Simon Schuil al moeten ingrijpen. De geblesseerd geraakte Kees van de Wolde werd vervangen door Ferry Knol.

DVC kreeg vervolgens de mogelijkheid om het duel open te breken en Sven de Wilde dacht dat op een fraaie manier te doen. Hij nam de bal met de hak mee, legde het speeltuig klaar voor het finale schot, maar dat verdween naast het doel van Bergman. Net op het moment dat iedereen de motregen beu was en wel aan een kop koffie toe was, sloeg Omlandia vanuit het niets toe. Op slag van rust werd een vrije trap vanaf de rechterkant door Martin Oudman van dichtbij tegen het nylon gekopt: 0-1. Ballen binnen het doelgebied zouden normaliter voor de doelman moeten zijn, maar Kiewiet bleef op de doellijn staan en was daardoor kansloos.

Na de pauze was het al nel gedaan met de aspiraties van DVC Appingedam. Kennelijk waren er wat harde woorden gevallen binnen de kleedkamer van Omlandia. De veel te slappe houding van voor de thee was ineens verdwenen en duels werden nu wel gewonnen. Op het middenveld werd er wat meer met de punt naar achteren gespeeld. De gastheren kwamen er amper meer aan te pas. Toch was er nog wel een mogelijkheid om iets aan de achterstand te doen. Bas Groenewold liep echter onder een voorzet van Julian Herder door.

Nadat er wat commotie was ontstaan over het door Kenan Aydinoglu onderuit halen van Omlandiaan Wouter Hoek, het uitblijven van een sanctie en een vrije trap van Henk van der Wolde die in de Damster muur smoorde, werden Henk van der Wolde en Kevin Potgieter bij Omlandia naar de kant gehaald. Ruben Hummel en Brian Drevel namen hun plaats binnen de lijnen in. Koud aan de wedstrijd begonnen leverde Drevel een voorzet af die door Robbert Veldman via de paal werd binnen gemikt: 0-2.

Ettelijke minuten later viel het doek definitief voor de gastheren. Doelman Luc Bergman vond met een verre uittrap spits Wouter Hoek, die de bal goed afschermde en met een geplaatst schot voor 0-3 wist te zorgen en de efficienty van Omlandia nog maar weer eens onderstreepte. Na een dubbele wissel aan Damster zijde, Bram en Vincent Noordhof werden ingebracht voor Jaron Slagter en Chris Dijks, was het opnieuw raak. Wat er voor de pauze allemaal mislukte bij de gasten, viel nu wel goed. Omlandia mocht een vrije trap nemen, die niet goed weggewerkt kon worden. Wouter Hoek was er vervolgens als de kippen bij om voor 0-4 te zorgen.

Aan de kant van DVC mocht Kevin Kamminga zich bij deze stand ook nog even presenteren. Hij nam de plaats in van Kenan Aydinoglu. Veel verschil maakte dat ook niet meer uit. Na balverlies op het middenveld had Omlandia ineens heel veel mensen ter beschikking om een nieuw feestje te gaan bouwen en dat gebeurde dan ook. Ferry Knol zag teammaatje Robbert Veldman vrij staan, die de bal hard in de kruising schoot: 0-5.

Dat Wouter Hoek vervolgens nog een beuk kreeg van een te enthousiast druk zettende Bas Groenewold die eveneens onbestraft bleef, leidde alleen langs de kant tot wat frustratie. Arbiter Jansen bedekte een en ander met de mantel der liefde. Aan de stand veranderde niets meer en uiteindelijk won de derdeklasser het dan toch nog heel ruim van de vierdeklasser.

Simon Schuil vond dat Omlandia voor de rust voetbal had laten zien dat de derde klasse onwaardig was geweet. ‘Dat leek helemaal nergens op. We verloren alle duels en waren veel te slordig. In balbezit stonden we veel te breed. Na de rust knepen de middenvelders wat meer naar binnen, waardoor er voor DVC minder ruimte was om te voetballen.’

Zijn collega Duurt Dijkman was van mening dat DVC in het eerste bedrijf had verzuimd om misschien wel op 2-0 te komen. ‘Scoren is voor ons een groot probleem. Dat zag je nu wel weer. Vervolgens komen we op ongelukkige momenten met 0-2 achter en daarna is het gewoon gebeurd. We kwamen daarna niet meer aan voetballen toe, waren overal een stap te laat en vallen mentaal helemaal weg.’

* DVC Appingedam – Omlandia 0-5 (0-1). Martin Oudman 0-1; Robbert Veldman 0-2; Wouter Hoek 0-3; Wouter Hoek 0-4; Robbert Veldman 0-5.

No Replies to "Omlandia loopt DVC Appingedam na rust omver"