SIOS trekt aan langste eind in tamme derby tegen RZ Baflo

Hij was als amateurkraker aangekondigd, maar het duel tussen thuisclub SIOS en RZ Baflo voldeed bij lange na niet aan deze kwalificatie. De wedstrijd bloeide pas na de pauze op en dat was vooral aan de Sauwerders te danken, die toen wel het verschil wisten te maken. Uiteindelijk zou het 2-0 worden voor de gastheren, die door de overwinning de koppositie in 4C van Mamio hebben overgenomen.

Er was vooraf veel gezegd en geschreven over het eerder afgelaste duel tussen de beide kemphanen, waarvan de spelers elkaar door en door kennen. De verwachtingen waren hooggespannen. Die spanning leek op beide teams een verlammend effect te hebben. Het baltempo lag veel te laag, de felle duels die bij een derby horen bleven achterwege en van dreiging voor beide doelen was amper sprake.

De eerste minuten van de wedstrijd kon RZ Baflo nog wel voor enige onrust zorgen. Harm Mellema wist de bal voor het doel van Hidde Boer te krijgen en had er op gerekend dat teammaatje Duncan Torrenga wel zou afstoffen. Diens inzet werd echter door Boer gekeerd. Niet veel later probeerden de bezoekers het nog een keer vanuit een standaardsituatie, nu was de inzet echter te krachteloos.

Het duurde tot aan de 19e minuut alvorens SIOS van zich liet horen. Er werden drie corners op rij geforceerd, waarbij de derde naast het doel werd gekopt. Een voorzet van Rohan Dijk leek succesvoller te zijn, maar de doorgeschoten bal kon door niemand van zijn ploeggenoten tot doelpunt gepromoveerd worden.

Vlak voor de rust leek het er op dat men wakker was geworden. Een goed ingespeelde bal van Sauwerder Reinder Haaksema kwam via Stefan Bultena bij Rohan Dijk terecht. Laatstgenoemde mikte langs de verkeerde kant van de paal. Niet veel later schoot Menno Dijkstra van dichtbij hoog over en liet iedereen een vrije trap van Reinder Haaksema onder de voet doorlopen.

Af en toe waren er wel wat pittige overtredingen, maar over het algemeen waren de acteurs poeslief voor elkaar en dus had scheidsrechter Peter van der Werf uit Drachten niet veel moeite om de tegenvallende eerste helft heel snel naar de vergetelheid te fluiten. ‘Wacht maar af, het vuurwerk komt na de rust wel’, klonk het vanaf de zijkant. Of die uitspraak ergens op gebaseerd was, zal wel een raadsel blijven, veel minder kon het in ieder geval niet worden.

Het tweede bedrijf begon zonder Harm Mellema. Trainer Dick Scholtens van RZ Baflo moest de geblesseerd geraakte speler vervangen en bracht Reinout Geuze binnen de lijnen. SIOS speelde met iets meer overtuiging en het was dan ook niet zo verwonderlijk dat zij de score wisten open te breken. Een voorzet van Rindert Havinga werd door Stefan Bultena gemist, maar in diens rug dook Menno Dijkstra bij de tweede paal op. Hij schoof het leer beheerst binnen en zorgde voor een flinke ontlading op het loodzware kleiveld: 1-0.

De Bafloërs leken de kluts daarna kwijt te zijn. Er lukte vrij weinig meer, aan de bal was men erg onrustig en in de passing ging het zo vaak fout dat het een wonder mocht heten dat SIOS er niet van profiteerde. De mogelijkheden daartoe waren er zeker wel. Doelpuntenmaker Dijkstra probeerde goalie Rick Folkerts vanaf de rechterkant van het strafschopgebied te verrassen, maar zag zijn inzet over de deklat getild worden.

Niet veel later werden de grote wisseltrucs aan beide kanten ingezet en was het een komen en gaan van spelers. RZ Baflo moest iets forceren, wilde het niet tegen een nederlaag aan lopen, maar was niet in staat om de gastheren echt in verlegenheid te brengen. SIOS deed dat een stuk beter. Een vrije trap vormde de inleiding voor de tweede treffer van de middag die op naam van Rindert Havinga kwam te staan: 2-0.

Mocht er al enige twijfel bestaan over de uitkomst van de tamme burenruzie, dan was die nu wel weggenomen. Met wat meer fortuin was SIOS nog verder bij RZ Baflo weggelopen, maar de koud in het veld gekomen Thom Limburg leek zich niet onsterfelijk te willen maken. Hij lepelde een voorzet van Gijs Huinder, die ook was ingevallen over de lat van het Bafloër doel.

Zoals gezegd had iedereen wel wat meer van de tweestrijd verwacht. Dat gold ook voor trainer Dick Scholtens van RZ Baflo. ‘Tja, er is zoveel gebeurd in de aanloop naar deze wedstrijd dat de neutrale kijker wel hooggespannen verwachtingen gehad moet hebben. Ik ben van mening dat we zeventig minuten heel hard gelopen en gevochten hebben, in het begin ook een paar goede kansen kregen, maar weggezakt zijn toen die eerste treffer viel. We waren veel te slordig en te onrustig aan de bal. Ik kan niet anders zeggen dan dat SIOS verdiend heeft gewonnen. Ik hoop dat we in Baflo een ander gezicht kunnen laten zien en dat dan het kwartje onze kant op valt.’

Collega Henk Alssema was in zijn nopjes met het resultaat. ‘Tja, wat wil je. Er stond bij mijn spelers veel spanning op dit duel. We hadden aanvankelijk moeite om dat een beetje los te laten. Daarnaast creëerden we voor de pauze veel te weinig en werden de duels te gemakkelijk verloren. Na de thee ging het een stuk beter. Dan laten we zien dat we, ook op zo’n zwaar veld als het onze, redelijk kunnen voetballen. En ja, door de overwinning hebben we de koppositie in onze klasse van Mamio overgenomen. Dat is dan weer een leuke bijkomstigheid. Wie weet wat voor mooie dingen we nog met SIOS gaan beleven. Als corona ons tenminste niet dwars blijft zitten.

* SIOS – RZ Baflo 2-0 (0-0). Menno Dijkstra 1-0; Rindert Havinga 2-0.

No Replies to "SIOS trekt aan langste eind in tamme derby tegen RZ Baflo"