Wordt duel tussen Noordpool UFC en ZEC geen ‘burenruzie?’

De vijfdeklassers Noordpool UFC uit Uithuizen en het Zandeweerster ZEC staan zaterdag weer tegenover elkaar. In de afgelopen jaren hebben de clubs heel wat voetbalduels uitgevochten en waren de resultaten soms opmerkelijk te noemen. Veel goals en strijd kenmerkten een hoop van de ontmoetingen. En toch hoeven de liefhebbers van een onvervalste burentwist geen al te hoge verwachtingen te hebben van het duel dat op het Uithuizer kunstgras gespeeld zal worden. Als je de beide oefenmeesters tenminste moet geloven. ‘Dit is slechts een van de vele wedstrijden in het seizoen’, laten ze zich ontvallen.

Een van de meest opvallende uitslagen uit de voorbije jaren is wel de 8-4 overwinning die de geelzwarten in het seizoen 2010/2011 op hun collega’s in het groen en wit wisten te boeken. Voor Noordpool UFC scoorde Johan Kluin destijds vijf keer. De Zandeweersters zouden zich later in dat seizoen revancheren door thuis met 2-0 te winnen. Ronny Bakker was toen de tweevoudig doelpuntenmaker.

Een seizoen later veegden de Uithuizers hun opponent in eigen huis met 1-7 van het veld en wisten ze eerder in dat voetbaljaar ook op eigen veld te winnen en wel met 3-1. In dat jaar kreeg ZEC maar liefst 149 tegentreffers om de oren. Dat was overigens nog niets in vergelijking met ’t Zandt, dat na zesentwintig duels één enkel punt had veroverd en 233 doelpunten om de oren kreeg.

We springen een paar jaar verder en kijken naar het seizoen 2017/2018. In Uithuizen moest ZEC een 2-1 nederlaag wegslikken, maar in Zandeweer werd een nog veel hardere dreun uitgedeeld. Noordpool UFC won met maar liefst 0-8. Zes daarvan werden door Martijs Delker gescoord.

Een voetbaljaar later pakte Noordpool UFC twee overwinningen, waarvan die op eigen veld (5-2) opviel omdat Vincent Zijlstra vier treffers voor zijn rekening wist te nemen. De toen nog schier onverslijtbare Ronny Bakker scoorde twee keer voor ZEC. Zijlstra verkaste later naar de concurrent, wist ook te scoren, maar kon niet voorkomen dat zijn nieuwe club met 2-3 van zijn oude liefde verloor. Hij en zijn teammaatjes revancheerden zich op bekende bodem door in Uithuizen met 2-4 te winnen. Zijlstra scoorde toen twee keer.

En toen kregen we met corona te maken en was het na welgeteld drie wedstrijden gedaan met de competitie. Zoals het nu lijkt is een vervroegde stop nog niet aan de orde en dus kan de liefhebber zich opmaken voor een volgende clash tussen de dorpen die aan weerszijden van Doodstil liggen.

Qua resultaten ontlopen de verenigingen elkaar niet veel. ZEC heeft twee punten meer (12) uit zeven wedstrijden weten te halen dan de opponent van zaterdag. De punten werden behaald uit drie overwinningen en evenveel remises. Een paar weken geleden werd op eigen veld van Meedhuizen verloren.

Noordpool UFC kreeg voor het vrije weekend een gevoelige oorvijg van titelkandidaat Corenos (5-0) en had in de weken daarvoor ook nederlagen geleden tegen Meedhuizen (3-1) en Warffum (1-2). Dat waren drie verliespartijen op rij die na evenveel overwinningen op rij tot stand waren gekomen. In het duel met Stedum werd een 3-3 remise genoteerd. ZEC zal er alles aan willen doen om het gat met de top drie niet te groot te laten worden en Noordpool UFC kan een zege heel goed gebruiken om zich wat steviger in de subtop te nestelen of misschien wel aan nog mooiere dingen te kunnen blijven denken.

‘Het is een van de vele wedstrijden in een seizoen, maar voor ons wel een cruciaal duel als het om de klassering gaat. We moeten drie punten pakken’, zegt trainer Marinus Siekman van ZEC. Hij ziet ook wel mogelijkheden om dat te bewerkstelligen. ‘We hebben een aardig voetballend team dat ook op kunstgras goed uit de voeten kan. Als we vanuit een goede discipline en de eigen taken spelen, kunnen we het iedereen lastig maken.’ Het meedoen van Vincent Zijlstra is nog een vraagteken. Hij kampt met problemen aan de hamstring. Robin Stoter is er vanwege een schorsing niet bij. Er zijn verder nog wat vraagtekens, waarvan Siekman hoopt dat ze voor zaterdag weggenomen kunnen worden. Hij hoopt in ieder geval op een open wedstrijd waarin ZEC beter uit de verf komt dan in de verloren thuiswedstrijd tegen Meedhuizen.

Voor zijn collega Willem Kluin is het duel met ZEC eveneens een van de velen. Ondanks dat hoopt hij uiteraard wel dat er een goed resultaat geboekt zal worden. Wonderen hoeft men van Noordpool UFC echter niet verwachten. Het verjongingsproces dat langzaam ingezet moest worden, heeft ineens tot een stoomcursus inpassen geleid vanwege het wegvallen van een aantal spelers. Johan Kluin, Richard Haan, Bram Postma en de langdurig geschorste Jeffrey Bentem vallen in die categorie. Daarbij komt ook nog dat het twijfelachtig is of aanvaller Mark Bos wel van de partij zal zijn. Kluin: ‘Als dat niet zo is, mis je een stuk stootkracht voorin. Ik kan niet ontkennen dat hij erg belangrijk voor ons is.’

Op de vraag wat hij van het duel verwacht, zegt de oefenmeester: ‘Van mij krijg je geen spannende teksten over er vol op klappen en dat soort zaken. Ik ben daar heel nuchter in. De jongens kennen elkaar allemaal, maar ik heb niet zoveel met ZEC. We zijn als club met een proces bezig dat veel verder reikt dan de wedstrijd van zaterdag. Dat is voor ons belangrijker dan een zogenaamde burenruzie.’

No Replies to "Wordt duel tussen Noordpool UFC en ZEC geen 'burenruzie?'"