Agressief Holwierde zet SC Loppersum op zijspoor

Op het eigen sportpark Katmis heeft Holwierde het inhaalduel tegen SC Loppersum met 4-0 weten te winnen. Een meer dan verdiende zege voor de ploeg van trainer Eddy Tuik, die met spits Jurrely Torbed een goudhaantje in huis had. De razendsnelle aanvaller nam de hele Holwierder productie voor zijn rekening.

Enige tijd geleden kon de ontmoeting tussen de beide ploegen niet doorgaan vanwege coronaperikelen en dus moest er ingehaald worden. De entourage was dinsdagavond allesbehalve die welke je van een derby mag verwachten. Dan horen er honderden mensen langs de lijn te staan. Fans die het doffe geluid van een voet tegen een bal en de aanwijzingen van een coach kunnen overstemmen. Het was echter naargeestig, waterkoud en akelig leeg op het tweede veld van de thuisclub. Ook nu bleek weer dat van voetbal zonder publiek niets over blijft.

Scheidsrechter Rutger Werkhoven uit Drachten, die na vier afzeggingen als vijfde keus voor dit duel was aangesteld, liet zich voor de aftrap ontvallen best te begrijpen dat spelers zich door dit soort omstandigheden niet echt geïnspireerd voelen. ‘Maar we proberen er het beste van te maken. Meer kunnen we niet doen.’

SC Loppersum kwam fel uit de startblokken en drong de gastheren vanaf de eerste aftrap van de avond terug op eigen helft. De druk op het doel van Holwierde duurde slechts een minuut of zeven. Namens Holwierde verstuurde Robbie ten Hove een eerste waarschuwing richting doelman Peter Paul Datema. Die hoefde niet in te grijpen, want het schot verdween over de deklat. In de 9e minuut was het wel raak. Een pass van Bram Geurtsen kwam bij Jurrely Torbed terecht. De spits bleef ijzig kalm, omzeilde Datema en tikte het speeltuig binnen: 1-0.

Holwierde speelde vanaf dat moment met beduidend meer passie en felheid in de duels. Dat kwam Thijs Sonneveld op geel te staan toen hij wat al te enthousiast de benen van Rik Buikema had opgezocht. Trainer David van der Kam van SC Loppersum, hij heeft zijn contract met een seizoen verlengd, moest al snel Jeffrey Leegstra naar de kant halen (hamstring) en posteerde Jordy Potma op het natte kunstgras.

Het leed was daarmee nog niet geleden voor de Lopsters, die het af en toe zwaar te verduren kregen en niet zelden de scheidsrechter om een wapen vroegen waarmee ze de felheid van Holwierde wat konden afremmen. Een schoolvoorbeeld van de manier waarop Holwierde de strijd wel aanging, was de tweede goal van de avond. Een pass van Mike Kraan over de rechterkant leek door Mart Buikema eenvoudig over de zijlijn gewerkt te kunnen worden. Buikema sloeg echter, met de ijzersterke Torbed in zijn rug, aan het rommelen en verloor het speeltuig aan de Holwierder. Die zette het met de bal aan de voet op een lopen, sneed het strafschopgebied van SC Loppersum binnen en joeg het leer snoeihard langs Datema: 2-0.

Die klap kwamen de bezoekers niet meer te boven. Nog geen zestig seconden na de treffer had Robbie ten Hove moeten scoren. Hij tilde de bal echter opnieuw over de deklat. En SC Loppersum? Het liet heel weinig zien, miste kennelijk de wilskracht en de vechtlust om er een echte wedstrijd van te maken.

De hoop op een betere tweede helft van de bezoekers verdween in de oprukkende mistflarden. Arbiter Werkhoven moest al snel een brandje blussen die door Rik Buikema was aangestoken. Hij was de aanvallen van Sonneveld op zijn ledematen zat en diende hem van repliek. Ook de Lopster kreeg daarop geel onder zijn neus geduwd. Er waren overigens aan beide kanten wel meer overtredingen die een dergelijke kleur kaart hadden verdiend, maar de fluitist besloot de prenten verder op zak te houden.

In de 53e minuut was het laatste beetje verzet van SC Loppersum definitief gebroken. Een steekpass van Mike Kraan, die door het hart van de defensie sneed, werd door Jurrely Torbed opgepikt en tot doelpunt gepromoveerd. De hattrick waar hij in de rust op aasde, al was het dan ook geen onvervalste, was een feit: 3-0.

En nog was de koek niet op, want Holwierde bleef de gasten opjagen. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat Torbed opnieuw succesvol was (4-0) en zelfs een vijfde treffer had kunnen scoren als hij, na een onderschepping van Ten Hove zelf had geschoten in plaats van de bal breed te leggen op de mee opgekomen Tim Visscher. De bal verdween naast het doel van de geplaagde Datema.

Aan de zijde van de gastheren had Koen Tuil toen al de plaats ingenomen van de geblesseerd geraakt Yirsan Bouman. Niet veel later liet Torbed zich ook vervangen. Een publiekswissel kon je het ook niet noemen, want toeschouwers waren er niet. De man die vier keer had gescoord kreeg dankbare schouderklopjes van de Holwierder bank. Hij was ontegenzeggelijk uitgegroeid tot de man van de avond. Zijn plaats binnen het elftal werd ingenomen door Jeanclar Torbed.

David van der Kam sloeg ook aan het wisselen en haalde aanvoerder Ruben Danhof en aanvaller Jacob Havinga naar de kant. Zij moesten plaats maken voor Hugo Beukema en Tim Maneschijn. Het was teveel gevraagd om te denken dat zij nog een verschil zouden kunnen maken. Dat had Holwierde wel groter kunnen maken, ware het niet dat Robbie ten Hove met een strakke kopbal dacht te scoren. Het leer vloog rakelings over de deklat. Arjan Paapst kwam daarna binnen de lijnen om Bram Geurtsen af te lossen.

Er moesten nog een minuut of vijf worden gespeeld toen SC Loppersum zowaar nog gevaarlijk voor het doel van Jasper Keizer wist op te duiken. Beide keren was het Joris Jurna die de mogelijkheid kreeg om de hatelijke nul weg te poetsen. De eerste keer mikte hij echter langs de verkeerde kant van de paal en de tweede poging belandde op het dak van de boerderij naast het sportpark. Het waren de enige momenten na de doelwisseling dat er iets van dreiging in het spel van de Lopsters zat. Voor het overige liepen ze constant achter de Holwierders en de feiten aan.

Het slotakkoord was voor de thuisclub, waar Robbie ten Hove nog een mogelijkheid kreeg om raak te schieten na een voorzet van Jeanclar Torbed. Ook nu lukte het hem echter niet om zich te laten bejubelen. Het bleef bij de treffers die er al waren gemaakt en waarvan de helft op het scorebord stonden dat in de duisternis op het aangrenzende hoofdveld stond. Toen ging, zoals bij SC Loppersum al veel eerder het geval was geweest, ook daar het licht kennelijk uit.

Oefenmeester David van der Kam was na afloop zwaar teleurgesteld en snoeihard in zijn kritiek. ‘We zijn afgetroefd op mentaliteit, strijd en hard werken. Holwierde wilde elk duel winnen en straalden uit dat ze er desnoods dwars doorheen zouden lopen. Dat heb ik bij onze spelers geen moment gezien. Kennelijk zijn we niet in staat om een bepaald niveau voor langere tijd vast te houden.’

Collega Eddy Tuik vond dat het met de spirit binnen zijn ploeg wel goed had gezeten. ‘Ik had er vooraf al wel een goed gevoel over. Beroerde entourage of niet, we zijn er in gekletst en hadden de mazzel dat een van de eerste kansen meteen raak was. Dat is met Jurrely ook wel eens anders geweest. Goed beschouwd hadden we nog een paar keer moeten scoren. We kunnen echter tevreden zijn. Dit is een prima resultaat na een wedstrijd die we op alle fronten gedomineerd hebben.’

* Holwierde – SC Loppersum 4-0 (2-0). Jurrely Torbed 1-0, 2-0, 3-0 en 4-0.

No Replies to "Agressief Holwierde zet SC Loppersum op zijspoor"