SC Loppersum laat Omlandia met punten weglopen

SC Loppersum is voor de tweede keer in vijf dagen tegen een nederlaag aan gelopen. Was Holwierde begin van de week veel te sterk voor de manschappen van trainer David van der Kam, nu trok thuisclub Omlandia aan het langste eind. De Lopsters kregen kansen genoeg, maar waren niet scherp genoeg in de afronding en Omlandia had aan een paar kansen genoeg om de winst op te strijken.

Voor aanvang van het duel was wel duidelijk dat SC Loppersum meer moest laten zien dan dat men in Holwierde had laten zien. Omlandia begon vrij behoudend. De gastheren wisten wel tussen de linies van de Lopsters aanspeelpunten te vinden, maar waren in de opbouw te traag. De gasten konden zich telkens gemakkelijk hergroeperen en afwachten wat de witblauwen zouden verzinnen. SC Loppersum speelde stukken beter dan in het duel met de Holwierders. Men liet nu in ieder geval zien dat het ook anders kan. Dat er goed gevoetbald kan worden en dat er kansen gecreëerd kunnen worden.

Toch zou het nog tot de 20e minuut duren alvorens het spel op de kar werd gezet. Daar moest overigens wel een strafschop aan te pas komen. Verdediger Max Makken trok Omlandiaan Remco Bolhuis iets te opzichtig naar de grond. Scheidsrechter Stefan Aalders wees vervolgens naar de stip. Martin Oudman besloot dat karweitje op zich te nemen en joeg het leer onberispelijk langs doelman Peter Paul Datema.

Waar het in Holwierde daarna helemaal mis ging met SC Loppersum, wist men de rug nu wel te rechten, de duels op te zoeken en het Omlandia knap lastig te maken. Rik Buikema was de eerste die doelman Devon Harmsma probeerde te verschalken. Zijn schot ging echter rakelings naast.

Vervolgens was het Harmsma zelf die afgrijselijk in de fout ging. Hij ontving in de 26e minuut een terugspeelbal van Martin Oudman en dacht simpel uit te verdedigen. De  twee koppen kleinere Tim Maneschijn dook echter voor zijn neus op en veroverde de bal, waarna het een koud kunstje voor de Lopster was om het cadeautje uit te pakken: 1-1.

De gastheren leken enigszins van hun stuk gebracht. Ze mochten van geluk spreken dat SC Loppersum het vizier niet op scherp had staan, anders had de thuisclub halverwege het duel tegen een hele vervelende achterstand aan gekeken. Eerst was het Ruben Danhof die, na een voorzet van Joris Jurna, een kopbal in de handen van Harmsma deponeerde.

Niet veel later verspeelde Fabio Marongiu ter hoogte van de cornervlag de bal aan Jacob Havinga. Diens voorzet vanaf de achterlijn werd gevolgd door een slim overstapje van Danhof, waardoor Maneschijn de kans kreeg om af te stoffen. Hij mikte echter langs de verkeerde kant van de paal. Zoals hij ook de pech had dat Oudman nog net een voet tussen een voorzet wist te krijgen, waardoor er weer een fraaie mogelijkheid verloren ging.

Met wat meer geluk of misschien wel scherpte had het zomaar 1-3 in het voordeel van de bezoekers kunnen staan. Nu werd er gerust met de gelijke stand en was het even afwachten hoe de teams voor het tweede bedrijf op het veld zouden verschijnen.

SC Loppersum maakte de intenties na de thee meteen duidelijk. Het begon daar, waar het voor de rust mee was gestopt en dat was kansen creëren. In de tweede minuut na de hervatting wist Rik Buikema in balbezit te komen en verstuurde vanaf de achterlijn een voorzet richting Maneschijn. De jongeling haalde verwoestend uit, maar trof slechts de onderkant van de lat. Omlandia kreeg de bal niet weg en daarna waren het Jacob Havinga en Diederik Dijk die Harrmsma niet tot overgave wisten te dwingen.

Kansen krijgen is één, maar als je ze niet benut, krijg je het deksel in de regel vanzelf op je neus. Na een voorzet van Fabio Marongiu had Jan Oosterbeek bij de verste paal raak moeten koppen, maar hij kreeg het hoofd er niet goed onder en zag het leer hoog over vliegen. In de 71e minuut was het wel raak toen Oosterbeek na een prima pass van Henk van der Wolde op pad werd gestuurd richting Lopster doel. Hij wist het leer over de uitgekomen Peter Paul Datema heen te tillen en tekende voor een verrassende tussenstand: 2-1.

In de slotfase dook Maneschijn nog een keer kansrijk voor de neus van Harmsma op toen een bal op het natte gras was doorgeschoten. Het speeltuig kreeg echter teveel vaart mee en werd door de goalie opgeraapt. Wat SC Loppersum daarna ook probeerde en hoezeer de wil er ook van af straalde, de gasten wisten niet te voorkomen dat Omlandia er uiteindelijk op het door kunstlicht in de namaakzon gezette kunstgras met de punten vandoor ging. Dat deed zeker geen recht aan het spelbeeld. Soms krijg je echter niet wat je hebt verdiend en soms krijg je, in het geval van de thuisclub dan, dat wat je eigenlijk niet toekomt.

Een glunderende Simon Schuil van Omlandia kon na afloop dan ook niets anders concluderen dan dat die constatering de juiste was. ‘Maar weet je, we hebben ook wedstrijden gespeeld waarin we ons zelf niet hebben beloond. Nu hebbe we het geluk dat het kwartje wel een keer goed valt. Ik heb in ieder geval een wedstrijd gezien van twee teams die beiden wilden voetballen. Er was een hoop strijd en er waren genoeg kansen te zien. En ja, als je alles op een hoop gooit was een gelijkspel misschien wel terecht geweest.’

Zijn collega David van der Kam deelde die mening niet. ‘We hebben hier twee punten verloren. Voor de rust hadden we al afstand moeten nemen. Dat we dat niet voor elkaar krijgen? Tja, zeg maar waar het aan ligt. Gebrek aan scherpte of een beetje geluk? Het is jammer dat we op deze manier het schip in gaan. We kunnen in ieder geval concluderen dat we stukken beter hebben gespeeld dan tegen Holwierde. Er zat meer balans in het team en iedereen wilde er voor gaan. Dat is in ieder geval een winstpunt. Het is alleen jammer dat je daar nu niets voor koopt. We staan weer met lege handen en dat was niet nodig geweest.’

* Omlandia – SC Loppersum 2-1 (1-1). Martin Oudman 1-0 (strafschop); Tim Maneschijn 1-1; Jan Oosterbeek 2-1.

No Replies to "SC Loppersum laat Omlandia met punten weglopen"