Jelmer Meinardi: ‘Het is heerlijk werken bij vv Middelstum’

Wie aan het begin van dit seizoen had gezegd dat Middelstum rond de winterstop bovenaan de ranglijst van 4C zou staan, was waarschijnlijk voor gek versleten. En toch staat het team van trainer Jelmer Meinardi uit Bedum er wel. En na acht wedstrijden ook nog eens ongeslagen. Middelstum is de ploeg waar na de vervroegde winterstop jacht op gemaakt zal worden. Wat het geheim van de blauwwitten is? Volgens de 31-jarige is het niet alleen het eerste elftal, maar gaat het om het complete plaatje. ‘Als alles binnen de club klopt, komen de resultaten ook wel. Dit is ons niet komen aanwaaien. Daar hebben we keihard voor gewerkt.’

Er bestonden ooit twee voetbalverenigingen in Middelstum, waaronder de zaterdagtak MVC en de zondagafdeling vv Middelstum. In 1961 kwam het tot een fusie en besloot men op zaterdag verder te gaan. Zeven jaar later verhuisde men van Colpende naar het sportcomplex aan de Coendersweg. De afgelopen jaren is er een grondige renovatie van het sportpark doorgevoerd en sinds 2015 maakt vv Middelstum gebruik van een volledig nieuwe accommodatie.

Middelstum lijkt de laatste jaren in alle opzichten te zijn opgebloeid. En trainer Jelmer Meinardi steekt niet onder stoelen of banken dat hij blij is daar onderdeel van te kunnen zijn. In december van het afgelopen jaar werd hij door Peter Anema en Eric Boskamp benaderd. Of hij hoofdtrainer van Middelstum wilde worden. ‘Ik was verrast door het telefoontje en had tot die tijd nooit stilgestaan bij het hoofdtrainerschap’, kijkt de oefenmeester terug naar dat moment.

Al snel leidde het contact tot een aantal gesprekken waarbij ook elftalleider Jeroen van Zalm aanschoof. ‘Wat mij meteen aansprak was de hartelijkheid en de kunde van deze mensen. Daarnaast was ik onder de indruk van de aanpak. Vaak zet een club een vacature online waar trainers op kunnen reageren. Middelstum koos voor een persoonlijke aanpak. Nu ik langer bij de vereniging betrokken ben, durf ik wel te stellen dat die aanpak ook typerend is. Leden kijken naar elkaar om, staan voor elkaar klaar en er heerst een goede sfeer tussen spelers, vrijwilligers en supporters onderling. Ik voel mij vanaf de eerste dag dan ook erg welkom’, zegt de Bedumer.

Toen hij eenmaal ‘ja’ tegen Middelstum had gezegd, kon het echte werk beginnen. Onder leiding van elftalleider Jeroen van Zalm werd aan het begin van het seizoen een teambijeenkomst georganiseerd. Daar werden samen regels en afspraken gemaakt en een aantal proces- en resultaatdoelen gesteld. Vanuit de groep werd collectief uitgesproken dat ze voor een plek bij de eerste zes wilden spelen.

Meinardi: ‘Ik vond het destijds niet zinvol om mij uit te spreken over een plek op de ranglijst. Ik moest de spelers immers nog beter leren kennen en was ook niet bekend met de competitie. Als hoofdtrainer snap ik wel dat het resultaat telt, maar zelf kijk ik meer naar de ontwikkeling van mijn spelers en het team. We hebben die avond ook gesproken over kernwoorden. Een aantal woorden die we als team te allen tijde willen uitstralen naar de buitenwereld. Voor vv Middelstum 1 zijn dit strijdlust, eenheid, plezier en discipline geworden. Bij voor- en tegenspoed zullen wij elkaar er aan herinneren om de bovenstaande woorden zichtbaar te maken op trainings- en wedstrijddagen.’

Dat zijn nieuwe vereniging na acht competitieduels de trotse koploper van 4C zou zijn, had hij ook niet kunnen bevroeden. In het seizoen 2019/2020 stond vv Middelstum op de dertiende plek na zeventien speelrondes. Daarna werd de competitie vroegtijdig beëindigd als gevolg van de coronacrisis Corona. In het seizoen 2020/2021 stond men op de zevende plek met vijf punten uit vier wedstrijden. Ook dit seizoen werd vanwege de pandemie vroegtijdig beëindigd. ‘Een seizoen later uitspreken dat je met een vergelijkbare selectie voor de koppositie speelt, lijkt mij niet reëel. Dit betekent overigens niet dat we niet blij zijn met de tot dusver behaalde resultaten en de plek op de ranglijst. We hebben hier keihard voor gewerkt en de punten die we op dit moment hebben, hebben we écht verdiend. Het is ons zeker niet komen aanwaaien’, stelt de 31-jarige Noord-Groninger.

Meinardi vertelt dat hij vanaf de eerste dag met een gemotiveerde groep te maken kreeg. De resultaten van de afgelopen wedstrijden hebben daar volgens hem weinig invloed op gehad. ‘Vanuit de staf wijzen we de spelers continu op het proces. Een goede en mindere periode kan daar onderdeel van zijn. De ontwikkeling van een individuele speler en het team zal nooit in één rechte lijn omhoog verlopen. Aan de staf de taak om dit proces zo goed mogelijk te begeleiden. In trainingsvormen coach ik vaak op de volgende actie. Op een moment dat een speler een bal verliest, moet je bijvoorbeeld direct weer meedoen en niet teleurgesteld zijn. Dit geldt op groter vlak ook voor het team. Bij teleurstellingen zullen we er de week erop weer moeten staan. We kunnen dan niet verzwakken omdat het even tegenzit.’

Aan promotie wil Meinardi nog niet denken. ‘Dat is toekomstmuziek. We moeten nog vier wedstrijden spelen tot de helft van de competitie. Wat dat betreft zijn we ver verwijderd van een eventuele promotie. Mocht het wel lukken, dan zullen we alles uit de kast halen om elke zaterdag zo goed mogelijk voor de dag te komen.’ Om toch een soort van antwoord te geven op de vraag of Middelstum kwalitatief sterk genoeg is voor de derde klasse, zegt de Bedumer: ‘In de voorbereiding hebben we tegen derdeklasser Omlandia gespeeld. Deze wedstrijd hebben we terecht met 2-0 verloren. We zijn nu echter wel wat stappen verder al zal dat ook voor Omlandia gelden. Daarnaast hebben we al tegen de top drie van de eigen competitie uit gespeeld. Tegen SIOS werd het 4-4 en Mamio wisten we op 2-2 te houden. Van Niekerk wonnen we met 1-0. Dat zegt natuurlijk wel iets.’

Op dit moment ligt de competitie stil. De winterstop is vroeger gekomen dan men gehoopt had. Vanwege de regelgeving vanuit de overheid wordt volwaardig trainen ook een lastig verhaal. Dat is nu wel de eerste prioriteit voor de club zodat men, als het allemaal wel weer mag, goed voor de dag komt. Ondanks het voorlopig wegvallen van competitiewedstrijden, traint men nu op de dinsdagochtend om kwart voor zes en op de donderdagmiddag vanaf half vier. Je kunt rustig stellen dat de agenda van Meinardi bomvol zit. Hij is werkzaam in het onderwijs en volgt een opleiding tot schoolleider. Daarnaast geeft hij als hoofd jeugdopleidingen al zestien jaar trainingen bij SV Bedum en daar is nu dus ook vv Middelstum bij gekomen. Zelf vindt de coach dat een ‘uitdagende combinatie.’ Je zult hem er niet over horen klagen. ‘Ik haal veel plezier uit alle dingen die ik mag doen. Ik geniet van sport en onderwijs en vindt het fijn dat ik wat bij kan dragen aan de ontwikkeling en het sportplezier van volwassenen en kinderen.’

Op de vraag hoe hij zichzelf als persoon en trainer zou omschrijven, zegt Meinardi: ‘Mijn oefenstof ligt zo dicht mogelijk bij het echte spel. In elke vorm moeten spelers kunnen aanvallen, verdedigen, omschakelen, scoren, winnen en verliezen. Daarbij gebruik ik regels en veldafmetingen om het spel te beïnvloeden. Om mijn spelers beter te maken train ik altijd met een doel. Een training nog in het ballenhok verzinnen. Dat komt bij mij niet voor. Als ik naar mijn karaktereigenschappen kijk denk ik dat ik betrouwbaar, energiek en gepassioneerd ben. Ik daag mijzelf uit om dit gedrag elk moment op de club te laten zien. Ik probeer daarbij oog te houden voor het grotere geheel en besef goed dat de club meer is dan alleen een eerste team. Waar mogelijk probeer ik mij dan ook op breder vlak in te zetten. Een keer een wedstrijdje fluiten of een training overnemen? Ik doe het graag.’

Het trainen bij SV Bedum heeft hij aangehouden vanuit de gedachte om wat terug te blijven doen voor de club waar hij met veel plezier heeft kunnen sporten. Meinardi hecht veel waarde aan de samenwerking met de mensen in Bedum. Wel heeft hij het afgelopen jaar van heel dichtbij meegemaakt hoe kwetsbaar het leven is. Een jaar zoals dit is volgens hem nog wel vol te houden, maar dagelijks van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat van huis zijn heeft ook zijn keerzijde. ‘In het komende jaar wil ik daarom wat meer tijd vrijmaken voor de mensen om mij heen. Dat betekent overigens niet dat ik stop als voetbaltrainer.’

Meinardi zal er alles aan doen om, voorafgaand aan een seizoen, de randvoorwaarden zo goed mogelijk af te stemmen. ‘Als de organisatie binnen de club niet op orde is, heerst er vaak onrust en kan er niet goed getraind worden. Langs het veld kan er dan discussie ontstaan over wie waar moet trainen of wie gebruik kan maken van bepaalde materialen. De focus verdwijnt dan van het beter leren voetballen. Het goed afstemmen van de organisatorische voorwaarden heeft daarom voor mij een hele hoge prioriteit. Om goed te kunnen trainen heb ik wat ballen, hesjes, pionnen, doelen en bepaalde ruimtes op het veld nodig. Geen hele bijzondere eisen dus. Daarnaast vind ik een kwalitatieve staf heel belangrijk. De klik moet er zijn. Dit betekent niet dat we het altijd met elkaar eens moeten zijn. Een kritische omgeving is goed om het beste in elkaar naar boven te halen. Bij Middelstum is de samenstelling van de staf kort en bondig gezegd een schot in de roos gebleken.’

De kracht van het huidige Middelstum is volgens hem het complete plaatje. ‘Binnen het team hebben we op verschillende vlakken aanjagers. Spelers die beslissend zijn door doelpunten te maken, spelers die enthousiasmeren, spelers die cultuur en afspraken bewaken, spelers die zorgen voor wat extra sfeer en bijvoorbeeld spelers die training geven aan de jeugdteams en zo wat terugdoen voor de club. Ze zijn allemaal even belangrijk. We zijn samen verantwoordelijk voor de prestatie op de wedstrijddag en de sfeer rondom het team.’

Met Jeroen van Zalm zegt hij een geweldige elftalleider te hebben die alle organisatorische voorwaarden tot in de kleinste details regelt. ‘Hierdoor kunnen Peter Anema en ik onze volledige focus leggen op het trainen van de groep. De samenwerking met hem verloopt erg prettig. We voelen elkaar goed aan en proberen elke training te zorgen voor een uitdagend programma. Met Nienke van Dam en Anneke Broekhuizen hebben we twee kundige fysiotherapeuten in huis. Spelers kunnen doordeweeks en op zaterdag bij hen terecht voor behandeling en massages. Dit draagt bij aan een goed herstel. Jeroen Smit en Bert Balkema zijn onze zeer betrokken keepertrainers. Twee trainers uit eigen gelederen die onze jonge keepers de kneepjes van het vak bijleren. Ik ervaar ook een hele fijne samenwerking met de staf van Onder-19 en het tweede elftal. Dit zorgt voor rust rondom de teams. Tot slot worden we door de club en de vele vrijwilligers goed gefaciliteerd en hebben we ook nog een grote supportersgroep waar we altijd op kunnen rekenen.’

Over de manier van spelen is de oefenmeester tot nu toe erg tevreden. ‘We geven in de meeste wedstrijden heel weinig kansen weg en staan als team erg compact. We wisselen snel dieptespel vanuit de omschakeling af met momenten dat we de bal wat langer in bezit houden. Spelers zijn daarbij vrij om eigen keuzes te maken. Dat zorgt voor creativiteit. Standaardsituaties hebben we tot in detail uitgewerkt. Ook deze momenten kunnen erg beslissend zijn voor het resultaat. Tot dusver hebben we bijna elke wedstrijd de beschikking over een voltallige selectie. Spelers zijn fit en kunnen tot laat in de wedstrijd kwalitatieve acties maken. Dit betekent dat we bij zowel het eerste als het tweede elftal twee sterke groepen kunnen opstellen. Spelers raken zo gewend om met elkaar te spelen waardoor er steeds meer dynamiek en samenwerking in het team ontstaat.’

Meinardi benadrukt tenslotte nog maar een keer weer dat het ‘echt genieten’ is om met de groep te werken. ‘Hier in Middelstum heerst een goede mentaliteit. Elke training vliegen de vonken er vanaf. Daarnaast is er ook veel aandacht voor het samen zijn. Ik ben blij dat ik de club en de mensen hier heb leren kennen. Het is heerlijk werken bij vv Middelstum en een verrijking voor mij als trainer.’

No Replies to "Jelmer Meinardi: 'Het is heerlijk werken bij vv Middelstum'"