Enthousiastelingen organiseren Damster City Swim

Een zwemwedstrijd door de grachten van middeleeuws Appingedam. Langs de hangende keukens en de monumentale Nicolaikerk. Je moet maar op het idee komen. Een aantal enthousiastelingen deed dat en nu is men zelfs zo ver dat er volgend jaar een heuse Damster City Swim op het programma staat.

In de zomermaanden een rondje met de kano of met de boot, in de wintermaanden als het kan op de schaats het welbekende Rondje Appingedam, de Stadsloop, schaatsmarathon en het beachvolleybaltoernooi. Het zijn allemaal sportevenementen die in de binnenstad van Appingedam worden gehouden en de Noord-Groninger plaats nadrukkelijk op de kaart zetten.

Kennelijk was dit nog niet genoeg. Moest er nieuw element aan toegevoegd worden en dat wordt de Damster City Swim. Het idee ontstond tijdens een buurtbarbecue. Waarom zou er geen zwemtocht door de Damster stadsgrachten gehouden kunnen worden.

Martijn Meijer, geen onbekende in de wereld van het zwemmen in open water, had al meerdere zwemmers klaargestoomd voor bijvoorbeeld de oversteek van het IJsselmeer. Hij is eigenaar en personal trainer van Swimtech4You.

Het idee was om eerst maar eens een soort van proefevenement op te zetten. Een gezelschap van elf zwemmers dook afgelopen zomer in de Damster wateren. Aanwonenden en toevallige passanten keken wel even verbaasd op toen er ineens een stel zwemmers passeerden, maar de reacties waren positief.

‘En dan kun je niet meer terug’, zegt Arjan Smit. Hij is in het dagelijks leven werkzaam in de volkshuisvesting, is tijdens evenementen nogal eens in sporthal Eelwerd te vinden en is jaren betrokken geweest bij het toenmalige vv Appingedam. Samen met Meijer en Nienke Zijlstra, werkzaam in het onderwijs en in het verleden vrijwilliger geweest tijdens de halve marathon Lauwersoog-Ulrum en de SwimChallenge Zoutkamp-Groningen, vormt hij het clubje Damsters dat de organisatie van de eerste Damster City Swim voor zijn rekening neemt. Op 18 juni 2022 moet het startschot klinken van het recreatieve openwaterzwemevenement.

Het rondje Appingedam heeft een lengte van bijna drie kilometer. Er zal gestart en gefinisht worden achter de Nicolaïkerk. In het park achter de kerk wordt een start- en finishgebied ingericht met onder meer een omkleedmogelijkheid voor de deelnemers.

De organisatie hoopt bij de eerste editie op tweehonderd deelnemers die de stad Appingedam van een heel andere kant kunnen beleven. Om de zwemmers goed getraind aan de start te laten verschijnen biedt de organisatie de deelnemers de mogelijkheid tot het volgen van een aantal gratis trainingen. Smit: ‘Ons doel is om het evenement in de komende jaren uit te breiden met onder andere een kinderevenement, bedrijven/estafette-evenement en een wedstrijdonderdeel. Leuk detail is dat in het weekend van de Damster City Swim ook het alom bekende Beachvolleybaltoernooi zal plaatsvinden.

De inschrijving start op 1 februari via de website www.damstercityswim.nl. Hier is ook alle informatie te raadplegen. Smit haast zich te zeggen dat de site nu nog niet online is en dat alle informatie vooralsnog via de social media (facebook) verstrekt zal worden. Daar kunnen ook vrijwilligers zich melden. De Damster City Swim wordt georganiseerd onder de vlag van stichting SASA, die verantwoordelijk is voor een groot aantal activiteiten in de stad Appingedam.

1 Reply to "Enthousiastelingen organiseren Damster City Swim"

  • comment-avatar
    Kevin december 28, 2021 (22:51)

    Slecht na geaapt van de city to city swim van Delfzijl naar Appingedam