ZEC morst dure punten tegen ‘herboren’ Ezinge

Het Zandeweerster ZEC heeft op eigen veld dure punten laten liggen in het thuisduel tegen Ezinge. Na een prima eerste kwart en een 2-0 voorsprong leek het team van trainer Marinus Siekman hard op weg om het slap spelende Ezinge op simpele wijze weg te spelen. Toen de genadeklap echter uitbleef en de bezoekers zowaar de aansluiting wisten te vinden, ontwikkelde er zich een heel ander duel op het Zandeweerster sportpark. ZEC raakte de grip op de wedstrijd volledig kwijt en kreeg uiteindelijk een 2-3 nederlaag te verwerken.

Beide teams zijn geen onbekenden voor elkaar. Er hebben zich heel wat memorabele wedstrijden tussen de twee verenigingen voltrokken. Een van de uitschieters is wel het seizoen 2004/2005, toen Ezinge aan het einde van de competitie in 6D met 1-3 in Zandeweer wist te winnen en na twintig wedstrijden uiteindelijk twee punten meer had dan ZEC. Dat leverde hen toen promotie op.

In dit stadium van de competitie zijn dat soort zaken nog heel ver weg, al zal bij ZEC het idee van promotie, rechtstreeks of via de nacompetitie, misschien meer leven dan bij de Ezingers. Zij staan momenteel in de middenmoot van de 5e Klasse E, terwijl ZEC op een top drie-notering hoopt. Daarvoor moest er op deze koude en winderige zaterdagmiddag wel gewonnen worden.

Aan beide kanten moest er geïmproviseerd worden, want er ontbraken diverse spelers vanwege corona, werk, blessures en vakantie. Zo kon Siekman bijvoorbeeld geen beroep doen op Gijs Balkema en voorstopper Wessel Veenstra en ontbraken in het team van oefenmeester Ronald Bouwman jongens als Julian Kemkers, de van corona herstellende Daan Douwsma, Ivar Zijlema en John Nooren, om er maar een paar te noemen.

Het had er in het eerste kwart van de wedstrijd op het loodzware kleiveld alle schijn van dat ZEC zich er goed van doordrongen was dat een overwinning in ieder geval aansluiting met de top drie zou betekenen. Ezinge werd vanaf de aftrap met de rug tegen de muur gezet en het duurde maar zestig seconden of het eerste schot werd al op het doel van goalie Ruben van der Meer afgevuurd. De inzet van Kjell Posthumus vloog echter langs de voor hem verkeerde kant van de kruising. Amper een minuut later was het wel raak. Uit een corner vanaf de rechterkant van Jens Posthumus was het broer Kjell die koppend raak mikte en ZEC daarmee een bliksemstart bezorgde: 1-0.

Het zwakke verweer van Ezinge leverde daarna de ene na de andere hachelijke situatie op, maar ZEC verzuimde vooralsnog om de als los zand opererende gasten op een nog grotere achterstand te zetten. De kansen daarvoor waren rijkelijk aanwezig. Het duurde echter een klein half uur alvorens er gebruik werd gemaakt van de chaos die er in de defensie van de gasten heerste. Robin Stoter werd aan de linkerkant van het veld door Melvin Sikkema op avontuur gestuurd, omzeilde vrij simpel de Ezinger defensie en mikte de bal voor de tweede keer langs Van der Meer: 2-0.

De genadeklap en daarmee het vroegtijdige einde van een echte tweestrijd leken heel dichtbij te zijn. Dat bleek slechts schijn te zijn, want Ezinge scoorde zowaar de aansluitingstreffer. Wiebe Leistra deponeerde vanaf de rechterkant van het veld de bal bij de verste paal achter de Zandeweerster verdediging, waar de instormende Jasper Dijkstra genoeg teenlengtes achter het speeltuig kon krijgen om doelman Nick Blok kansloos te laten: 2-1. Ezinge kreeg niet alleen meer lucht, maar ook meer grip op de thuisclub. Ineens was daar de agressie en de wilskracht om er toch nog iets moois van te maken. Die ommezwaai had voor de pauze al tot de gelijkmaker kunnen en misschien wel moeten leiden. Nu was Dijkstra de aangever, maar wist Jelle Huizing uit een bijna identieke situatie als bij de eerste Ezinger treffer, het net niet aan de goede kant te laten trillen.

Met Steven Werkman voor Denis Ticau begon Ezinge aan het tweede bedrijf. Aan de kant van ZEC was Vincent Zijlstra in de kleedkamers achtergebleven. Hij werd vervangen door Richard Knol. Dat het aan de kant van Ezinge tijdens de theepauze flink had gedonderd, bleek wel toen scheidsrechter Van Leeuwen voor het begin van het tweede bedrijf had gefloten. Ezinge zat de gastheren meteen bovenop de nek. Het zou echter nog even duren alvorens dat echt gevaar zou opleveren. Jasper Dijkstra leek dicht bij de gelijkmaker te zijn toen Jelle Huizing het speeltuig richting doelgebied transporteerde. Het ontbrak Dijkstra aan controle over het leer om de assist tot doelpunt te promoveren.

Nadat ook Wiebe Leistra een behoorlijke mogelijkheid had laten liggen, was het enkele minuten later wel raak. Een slechte spelhervatting van doelman Nick Blok leidde tot balbezit van Ezinge op het middenveld. Er ontstond op een meter of dertig van zijn doel een soort van kluts waarbij Paul Broekhuizen de bal kwijt dreigde te raken. Via wat caramboles viel het speeltuig echter voor de voet van teamgenoot Nick Rosema, die wel raad wist met dit buitenkansje: 2-2.

En zelfs toen kreeg ZEC nog wel wat kansjes om het duel weer naar zich toe te trekken, maar de echte overtuiging was er eigenlijk niet meer. Ezinge rook bloed en ging op jacht naar een misschien wel onverwachte driepunter. Op basis van het laatste kwartier voor de pauze en de tweede helft zou dat ook niet meer dan verdiend zijn geweest. En ze kregen wat ze wilden. Het laatste kwartier van de wedstrijd was al een eindje op weg toen Jasper Dijkstra de bal vanaf links naar binnen trok en invaller Steven Werkman de winnende treffer zag maken. Zijn eerste inzet werd nog geblokt, de tweede poging werd ZEC noodlottig: 2-3. De vreugde was groot aan Ezinger zijde en dat was ook wel begrijpelijk, want het team van coach Bouwman had zich knap gerevancheerd voor een abominabel slecht eerste deel van de tweestrijd.

‘Geloof maar van mij dat ik in de kleedkamer de heren even flink wakker heb geschud. Het leek helemaal nergens op wat we in de eerste twintig minuten hebben laten zien. Wat een stel makke schapen waren we toen. Ik ben blij dat we het op deze manier hebben rechtgetrokken en uiteindelijk verdiend hebben gewonnen. Als je een wedstrijd zo slecht begint, vraag je om moeilijkheden. De manier waarop we het duel hebben weten te kantelen, zegt veel over de mogelijkheden die wij hebben. Ook als er bepaalde mensen niet bij zijn. Dan vraag je je af waarom we zo laag staan’, aldus de oefenmeester.

Zijn collega Siekman was behoorlijk teleurgesteld. ‘Hij vond dat de wedstrijd van de Zandeweerster dames, die overigens met 6-1 van Middelstum hadden weten te winnen, nooit gespeeld had mogen worden. ‘Het veld was al zwaar te bespelen en werd er daardoor niet beter op’, mopperde de coach. Over het spel van zijn eigen team zei hij: ‘Ik snap er niks van. We lopen zo gemakkelijk weg bij Ezinge en hadden het duel binnen een half uur moeten beslissen. Op de een of andere manier vergaten we daarna vanuit de organisatie te spelen. Er waren teveel spelers die hun eigen ding gingen doen. Na rust was Ezinge veel agressiever in de duels. Het is zo jammer dit. We hadden bij winst de aansluiting gehouden en ook in de periodestrijd goede zaken gedaan.’

* ZEC – Ezinge 2-3 (2-1). Kjell Posthumus 1-0; Robin Stoter 2-0; Jasper Dijkstra 2-1; Nick Rozema 2-2; Steven Werkman 2-3.

No Replies to "ZEC morst dure punten tegen 'herboren' Ezinge"