Middelstum in rommelig duel langs FC LEO

Middelstum heeft op het eigen door een straffe wind en regenval geplaagde sportpark een verdiende overwinning weten te behalen. Fraai was het allemaal niet wat beide ploegen lieten zien. Het verschil tussen de nummers één en twaalf op de ranglijst was niet eens zo groot, maar op basis van het aantal kansen was de zege van de thuisclub op het bezoekende FC LEO meer dan verdiend. Door de afgelastingen elders mag het team van trainer Jelmer Meinardi zich nog steeds koploper in de 4e Klasse C noemen. En daar had voor aanvang van het seizoen waarschijnlijk niemand rekening mee gehouden. Ook de Middelstummers zelf niet.

Het was waterkoud op het thuisfront van de blauwwitten. Een bleek zonnetje probeerde te verhullen dat storm Eunice een dag eerder nog voor allerlei ongemakken had gezorgd, maar erg aangenaam was het niet. Toch waren er redelijk veel supporters naar het sportpark gekomen om naar de verrichtingen van hun helden te kijken. Middelstum begon furieus aan het duel. Scheidsrechter Patrick Olthof had nog maar net voor de eerste keer gefloten of het leer lag al in het strafschopgebied van de Leensters. Het kostte heel wat roeiwerk om het domein van doelman Niels Zijlstra voor doorboring te behoeden.

De thuisclub, enigszins ‘gehandicapt’ door de afwezigheid van een aantal vaste waarden, toonde zich erg gretig. Misschien waren ze zelfs wel iets te enthousiast. De ballen van achteruit werden zonder pardon hoog richting het doel van FC LEO getransporteerd, maar veelal kwamen ze niet daar terecht waar men dat eigenlijk wilde. Omdat de gasten de grootste moeite hadden hun opponent bij het doel weg te houden, ontstond er een wedstrijdbeeld waarop het wachten was op de eerste treffer van de gastheren. Die leek er al snel te komen, maar een doeltreffende uithaal van Mateo Milkovic werd teniet gedaan. De assistent-scheidsrechter van FC LEO had buitenspel geconstateerd en de Ten Boerster onpartijdige nam het advies over.

Xander Anema leek na een dik kwartier spelen de bal voor het inschieten te hebben, maar de hoek bleek te moeilijk te zijn. Hij knalde het speeltuig in het zijnet. Enkele minuten later verspeelden de gasten het leer bij het uitverdedigen en had Milkovic moeten scoren. Hij mikte van dichtbij echter op de paal. En zo waren er nog wel wat mogelijkheden die rijp waren een doelpunt. Middelstum weigerde echter de trekker over te halen en zorgde er daarmee voor dat FC LEO in de wedstrijd kon blijven. De gasten moesten het in de frontlinie vooral van Jasper Wiersum, Bo Tukker en de kleine, maar uiterst beweeglijke Abienezer Araya hebben. Het was echter te onschuldig wat er uit de hoge hoed tevoorschijn werd getoverd, al was Tukker nog wel dicht bij de openingstreffer. Hij liet een voorzet van rechts echter aan zich voorbij gaan.

Nadat Robert Bos en Mateo Milkovic twee mogelijkheden hadden laten liggen om Middelstum aan de toen al verdiende leiding te helpen, leken beide ploegen met de brilstand te gaan rusten. Leek, want een minuut voordat de gang naar de kleedkamer gemaakt kon worden, was het alsnog raak. Een uittrap van Damon Medema viel achter de defensie van FC LEO. Aijolt Douma geloofde er wel in en profiteerde van een aarzelend uit zijn goal komende Zijlstra. De kopbal van de Middelstummer viel met een boog tegen het nylon: 1-0. Het had nog mooier kunnen worden als Robert Bos meer controle over de bal had weten te houden. De uitbraak werd echter onschadelijk gemaakt door de Leenster sluitpost en dat was meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft.

FC LEO had alles gedaan wat binnen de mogelijkheden lag om Middelstum in het eerste bedrijf van scoren af te houden en bijna was het de brigade van trainer Gert de Winter, die soms gevaarlijk wist te counteren, nog gelukt ook. Na de doelwisseling mocht FC LEO proberen om het windvoordeel uit te buiten. Ook nu vlogen de ballen hoog door de lucht in een poging om voor verwarring in het defensieve blok van Middelstum te zorgen. De gastheren toonden zich daarbij erg onrustig. De Leensters bleven in de gelijkmaker geloven en waarom ook niet. Er hoeft immers maar één keer een bal goed te vallen. De eerste kansen waren echter opnieuw voor Middelstum, dat steeds meer ruimte kreeg om de aandringende oranjehemden op de knieën te dwingen. Een schot van Rutger Schuiling werd goalie Zijlstra bijna te machtig. Hij wist de inzet ternauwernood over de deklat te tillen. Nadat Bo Tukker nog een slap rollertje had weten te produceren, viel de voor Middelstum bevrijdende tweede treffer alsnog. Een corner werd door heel wat benen gemist, maar het linkerbeen van Aijolt Douma trof het speeltuig wel. Doelman Zijlstra kon in de kluwen van spelers waarschijnlijk niet eens zien wat er voor zijn neus gebeurde, dook nog wel naar de bedreigde hoek, maar was al te laat om het gevaar te bezweren: 2-0.

Het laatste beetje verzet van FC LEO was daarmee wel gebroken. Middelstum had wat het wilde, al kostte het dan ook verschrikkelijk veel moeite. Toch kregen de bezoekers nog wel twee goede mogelijkheden om iets aan de achterstand te doen. Een vrije trap zeilde over de deklat en een voorzet van Justin Poort had door Araya binnen gekopt moeten worden. Hij maakte wel een koppende beweging, maar raakte niets. Na 92 minuten vond scheidsrechter Olthof het welletjes.

De gebalde vuisten van coach Meinardi waren na afloop veelzeggend. ‘Even vooropgesteld dat de jongens die er vandaag stonden hun best hebben gedaan, kan ik ook wel zeggen dat het team dat er nu stond niet het team van morgen is. Het is namelijk elke dag maar afwachten of er nog spelers in quarantaine moeten, waardoor je veel moet wisselen. We hebben organisatorisch heel wat kunstgrepen moeten verrichten om alles voor elkaar te krijgen, maar goed. Het voetbal was inderdaad niet grandioos. Dat lieten de omstandigheden ook niet toe. Misschien hadden we aan de bal wat meer rust moeten tonen. De jongens die er stonden wilden echter heel graag laten zien wat ze in huis hebben en dat is ze aardig gelukt. Het enige dat we onszelf kunnen verwijten is dat we FC LEO voor de rust niet op een ruime achterstand hebben gezet.’

Zijn collega Gert de Winter was nog rapper dan storm Eunice van het Middelstummer sportpark vertrokken en dus wilde speler Jasper Wiersum zijn licht wel even over het duel laten schijnen. ‘Middelstum is een leuke ploeg en ik ben van mening dat ze ook aardig voetbalden. Toen het heel lang 0-0 bleef, kregen we steeds meer hoop dat er wel wat te halen zou zijn. Het is jammer dat die eerste goal op een heel ongelukkig moment viel. In de rust zijn we er op blijven hameren dat we vertrouwen moesten hebben in een goede afloop. Het mocht echter niet zo zijn. Uiteindelijk kun je zeggen dat we terecht hebben verloren.’

* Middelstum – FC LEO 2-0 (1-0).
Aijolt Douma 1-0; Aijolt Douma 2-0.

No Replies to "Middelstum in rommelig duel langs FC LEO"