Matig spelend Corenos rekent met Stedum af

Corenos heeft een prima dag beleefd op het eigen, winderige en waterkoude sportpark in Roodeschool. Zelf won het team van de in Portugal vakantie vierende trainer Marco Pesiwarissa met 4-1 van Stedum terwijl De Fivel, een van de concurrenten in de strijd om de titel, kostbare punten liet liggen. Hoewel er geen hoogstaand voetbal werd getoond, was de zege van Corenos wel verdiend.

Terwijl Pesiwarissa met ‘frisse tegenzin’ van de zon in de Algarve zat te genieten, moesten zijn vervangers Gerrie Terpstra en Bart Moes het met echt fris weer doen. Na de storm die vrijdagavond – en nacht over Nederland was geraasd, bleef het zaterdag betrekkelijk rustig. Al stond er dan nog steeds een straffe wind en was het waterkoud.

De oefenmeester en zijn staf hadden uitvoerig overleg gehad over de manier waarop Stedum op het kunstgras bespeeld zou moeten worden. Net als bij vrijwel alle clubs die in actie kwamen, konden ook Corenos en Stedum niet op elke bijna vanzelfsprekende speler een beroep doen. ‘Maar daar willen we niet over zeuren. Dan doe je de jongens tekort die er wel zijn. Daar moeten we het uiteindelijk wel mee doen’, aldus Terpstra.

Het strijdplan was er, nu moest de uitvoering nog gestalte krijgen. Dat bleek niet eenvoudig te zijn. Corenos kwam maar niet in het eigen spel. Men wil graag combineren en hoog druk zetten. De tegenstander snel in verlegenheid proberen te brengen en als het even kan ook nog een vroege goal produceren. Het was eigenlijk een beetje Corenos onwaardig wat de gastheren lieten zien. Er werd veel balverlies geleden, waarbij uiteraard in acht genomen moet worden dat de omstandigheden verre van ideaal waren. ‘Daar kun je je wel tegen wapenen, maar dan moet je het spel er op aanpassen. Met de wind in de rug spelen lijkt erg gemakkelijk. Nou, vergeet het maar. Dat is zelfs lastiger als met wind tegen’, aldus Terpstra.

De thuisclub wist wel kansen te creëren, maar was daarnaast te traag in balbezit om voor echt gevaar te zorgen. Daarbij kwam nog eens dat Stedum met invaller-doelman Dirk Pijl een behoorlijk lastige troef in huis had. Hij wist, met name na de doelwisseling, pogingen onschadelijk te maken die in veel gevallen zeker een goal hadden opgeleverd. Na een dik half uur spelen was het wel raak. Marc Spriensma opende de score voor de gastheren (1-0), maar zag zijn vreugde getemperd worden toen Stedum nog voor de pauze langszij wist te komen. Een vrije trap vanaf de achterlijn, uitgevoerd door Matthijs Colstee, werd voor het doel van Mark Monden gelepeld. De goalie werd enigszins gehinderd bij zijn pogingen om het dreigende gevaar te bezweren en zag tot zijn afgrijzen de bal via Milan de Vries tegen het nylon verdwijnen: 1-1. Met die stand brak ook de rust aan.

Na de doelwisseling mocht Stedum proberen of zij wel iets met het windvoordeel konden doen. Ballen werden vaak lang gespeeld in de hoop dat de aanvallers er vat op zouden krijgen. Corenos wist dat te voorkomen door wat dichter op elkaar te gaan spelen. De ruimte tussen de linies klein te houden en nu meer vanuit de posities te spelen. Hoewel het nog steeds niet was wat de ploeg normaliter in huis heeft, ging het toch een stuk beter dan voor de thee.

Dat een schot van Marcel Dijkstra, met de snelheid van een terugspeelbal, uiteindelijk tot de hernieuwde voorsprong zou leiden, had niemand gedacht. Het thuisfront maalde er niet om hoe de treffer tot stand was gekomen, de lijstaanvoerder had 2-1 gemaakt en leek nu van een behoorlijke last verlost te zijn. Het is een kunst om ook mindere duels in winst om te zetten en daar voldeed de titelkandidaat dan ook aan. Jordan Muller zorgde voor 3-1 en uiteindelijk was het andermaal Marcel Dijkstra die scoorde en de eindstand daarmee op 4-1 wist te bepalen.

Terpstra was na afloop uiteraard tevreden over het resultaat en toen duidelijk werd dat De Fivel ook nog eens punten had laten liggen, kon de dag voor Corenos niet meer stuk. ‘Weet je, Wilhem van der Wiel was in de periode dat ik bij VVK zat mijn assistent. Je kunt wel zeggen dat er een soort van gezonde rivaliteit tussen ons tweeën heerst. Maar alle gekheid op een stokje, we zijn blij met de overwinning. De jongens gingen er vol voor, maar dat het geen beste wedstrijd was weten ze ook wel. We willen ook geen excuses zoeken in de afwezigheid van mensen. Corenos kan gewoon veel beter dan dit.’

Zijn collega Robert Benes was na afloop van mening dat Corenos op basis van de hele wedstrijd terecht had gewonnen. ‘We stonden in de eerste helft nog wel aardig te voetballen. Na de pauze hebben we niks meer gecreëerd’, luidde het korte en krachtige commentaar van de oefenmeester.

* Corenos – Stedum 4-1 (1-1). Marc Spriensma 1-0. Milan de Vries 1-1; Marcel Dijkstra 2-1; Jordan Muller 3-1; Marcel Dijkstra 4-1 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Matig spelend Corenos rekent met Stedum af"