DVC Appingedam komt niet langs SIOS

Thuisclub DVC Appingedam is er op het eigen Wellemansportpark niet in geslaagd om SIOS de voet dwars te zetten. De gastheren kwamen in het eerste bedrijf weliswaar op voorsprong, maar vergaten daarna de wedstrijd naar zich toe te trekken. De gasten uit Sauwerd wisten zich gaandeweg in het duel terug te knokken, kregen wat kleine kansen en mochten vervolgens vanaf elf meter aanleggen om uiteindelijk een punt aan de ontmoeting over te houden.

Er wordt al tijden geroepen dat DVC Appingedam te laag staat, dat het beter kan voetballen dan er tot dusverre is uit gekomen en dat het het tijd wordt dat de Damsters zichzelf een keer gaan belonen. Mooie woorden, maar uiteindelijk telt slechts het resultaat en cijfers liegen niet. Die wijzen uit dat de club uit de stad van de hangende keukens in de onderste regionen van 4C staat, terwijl SIOS zich een goede subtopper mag noemen.

Het duel begon hoopvol voor de gastheren. De agressiviteit was er, het overzicht was er en de openingsgoal viel ook al snel. Invaller-doelman Reinder de Haan, die de met corona besmette Hidde Boer verving, moest vissen na een goede aanval via de rechterkant van het speelveld. Die leek in eerste instantie te mislukken, maar Martijn Kamphuis pikte de bal op, deponeerde het leer in de voeten van Devante de Windt. Die besloot op zijn beurt om Kenan Aydinoglu de voorzet te laten verzorgen. SIOS had het er lastig mee, kreeg het leer niet weg en bood Nick Veentjer alle tijd om middels een schitterende omhaal via onderkant lat voor de openingstreffer te zorgen: 1-0.

Een prima start dus voor de Damsters, die ook in het kwartier daarna het beste van het spel hadden. Ze deden er echter te weinig mee. Gek genoeg kantelde het duel na een kwart wedstrijd en kwam SIOS ook aan voetballen toe. Trainer Henk Alssema zal misschien nog wel eens aan de afwezige Stefan Bultena, eveneens aan corona ten prooi gevallen, hebben gedacht bij de mogelijkheden die zijn ploeg kreeg. Nu bleef het bij een paar schoten van Reinder Haaksema en een pegel van Menno Dijkstra waar doelman Olaf Kiewiet goed het oog in had. Daar hadden de Sauwerders het de gastheren veel lastiger moeten maken.

Even leek het er in de eerste helft op dat SIOS er voor de doelwisseling toch nog in zou slagen om een van de weinige mogelijkheden te verzilveren. Aan de linkerkant van het veld leverde de door Reinder Haaksema onder druk gezette Ole Horsten de bal zomaar in en vervolgens werd Menno Dijkstra de ruimte in gestuurd. Kiewiet moest uit zijn doel komen en deed dat precies op tijd. Dijkstra probeerde het nog wel, maar de sluitpost gooide zichzelf voor de bal, waarna het speeltuig ver naast zijn domein terecht kwam. Hij moest zich niet veel later flink strekken om een vrije trap van Haaksema uit de kruising te tikken en vervolgens nog bijna door zijn eigen verdedigers werd geklopt. En dus brak de rust aan met die ene, maar wel gedenkwaardige treffer van Veentjer.

Na de doelwisseling kregen de Damster toeschouwers het zelfde beeld als in het eerste bedrijf te zien. DVC Appingedam begon opnieuw fel. Goalie De Haan kreeg een kopbal van Sven de Wilde niet onder controle, maar de Damster leek zich al bij de mislukte poging te hebben neergelegd. Aanvoerder Dirk Zwakenberg bemoeide zich er mee en bood zijn doelman de gelegenheid om het slippertje te repareren. Hij toonde niet veel later aan wel degelijk over keeperstalenten te beschikken, want een venijnig schot werd op een katachtige manier door hem over de deklat getild.

En net als in het eerste bedrijf leek DVC Appingedam, dat overigens ook personele problemen kende, zijn kruit te hebben verschoten. SIOS krabbelde andermaal op en hoewel de Sauwerders niet echt gevaarlijk wisten te worden, bleef het uitkijken voor de thuisclub. Telkens was daar namelijk wel die dekselse Reinder Haaksema die het de gastheren lastig probeerde te maken. Grote mogelijkheden ontstonden er niet voor de elf van Alssema, die zich echter in de handen kon wrijven toen zijn ploeg na driekwart wedstrijd toch langszij wist te komen.

Aan de linkerkant van het strafschopgebied probeerde Menno Dijkstra zich langs een aantal verdedigers te wurmen, waarbij hij opeens languit op het gras lag. Het had er de schijn van dat de Sauwerder door Martijn Kamphuis was aangetikt. Scheidsrechter Joop van Leeuwen vond het bewijs overtuigend genoeg om de bal op elf meter van Kiewiet te leggen. Haaksema besloot het klusje op zich te nemen en liet de doelman kansloos: 1-1.

DVC Appingedam kon overnieuw beginnen, probeerde het ook wel, maar miste de overtuiging. Het was allemaal te geforceerd wat de thuisclub probeerde. En toch waren ze in de laatste minuten van het duel nog dicht bij de winnende treffer. Nadat Reinder de Haan zijn kunsten nogmaals had moeten tonen na een vrije trap van invaller Tymen Hogendorp, kreeg DVC een hoekschop te nemen. Via het achterhoofd van Nick Veentjer zeilde het speeltuig richting tweede paal. Invaller Ruben Kuiper zag de bal van dichtbij langs komen vliegen en vervolgens was het Rindert Havinga die namens SIOS zijn lichaam in de strijd gooide om te voorkomen dat Kenan Aydinoglu alsnog zou scoren. Niet veel later besloot fluitist Van Leeuwen dat het mooi was geweest.

‘Als je nou naar de stand op de ranglijst kijkt verliezen wij twee punten en winnen zij er eentje. Maar ik moet ook eerlijk zijn, DVC Appingedam speelde bij vlagen beter dan wij. We begonnen veel te slap aan de wedstrijd. Dat was ook de reden waarom zij zo snel op voorsprong konden komen. Waarbij ik overigens moet zeggen dat het wel een mooie omhaal was. Maar goed, wij wisten ons iedere keer toch goed terug in de wedstrijd te knokken en als je de hele wedstrijd bekijkt denk ik dat een gelijkspel wel terecht is’, vertelde Henk Alssema na afloop. Over de strafschop zei hij; ‘Ik kon het niet goed zien, maar wat kan mij het schelen of het al dan niet een terechte penalty was. Hij gaat er wel in en dat is het enige dat telt.’

Duurt Dijkman vond dat DVC Appingedam teveel ups en downs had gekend. ‘We beginnen prima, staan goed in positie en kunnen elkaar goed vinden. We krijgen dan ook nog ene snelle goal, dus wat wil je nog meer. Daarna wordt het veel te onrustig bij ons. We verliezen het overzicht en spelen veel te snel de lange bal. Ik snap wel dat de jongens die tweede goal graag willen maken, maar dat moet je wel met overleg doen. Tijdens de rust heb ik daar op lopen hameren en dan denk je bij de hervatting dat ze het hebben gesnapt. Na een minuut of twintig lijkt dat echter al weer te zijn verdwenen. We streven naar stabiliteit in de ploeg. Dat gaat met pieken en dalen, al moet ik wel zeggen dat die dalen steeds minder diep komen te liggen. En die strafschop? Tja, ik vond hem nogal goedkoop. Maar goed, hij geeft hem. Daar kun je naderhand lang over doorzeuren, er verandert toch niets aan.’

* DVC Appingedam – SIOS 1-1 (1-0). Nick Veentjer 1-0; Reinder Haaksema 1-1 (strafschop).

No Replies to "DVC Appingedam komt niet langs SIOS"