Overzicht amateurvoetbal

Het voetbaloverzicht van deze week is er weer eentje in uitgedunde vorm. En zoals gewoonlijk beginnen we dat met de hoogst spelende club uit ons werkgebied. Tot speler van de week bombarderen we Emiel Kruger van het Ten Poster SV TEO, dat met maar liefst 7-1 van Eenrum wist te winnen. Kruger scoorde vijf keer. Een opvallende prestatie leverde ook verdediger Elwin Wezeman van vijfdeklasser Corenos. Hij scoorde als gelegenheidsspits vier keer in het ongelijke duel met de zaterdagvoetballers van Siddeburen. Het verslag van die ontmoeting staat elders op de site. Tom Knollema van SC Scheemda was eveneens vier keer succesvil. Misschien moeten GEO en Noordpool UFC dan maar de teams van het weekend worden genoemd. Beide clubs wisten namelijk een kandidaat voor promotie pootje te lichten.

1e Klasse E zaterdag
Winsum – Blauw Wit ’34 1-1

Op het Geert Reinders Sportpark in Winsum mochten de mannen van trainer Bert Vos proberen om ten koste van tegenstander Blauw Wit ’34 uit Leeuwarden naar het ‘linkerrijtje’ te sluipen. Daarvoor moest er in ieder geval wel gewonnen worden.

Hoewel de eerste kans voor de thuisclub was, Wouter Bloem verzuimde de Friese goalie te passeren, waren het de gasten die na een klein kwartier spelen de score openden. Floris Boonstra was de gevierde man bij Blauw Wit ’34: 0-1. Het antwoord van Winsum liet niet lang op zich wachten en kwam van Rick Schaaphok: 1-1. Misschien gingen de gedachten op dat moment nog wel even uit naar die wedstrijd in het seizoen 2017/2018. Toen vielen er acht doelpunten te bewonderen, waarvan zes voor Winsum. Er viel toen een eigen goal en Rogier Krohne (3) en Rick Schaaphok (2) waren destijds trefzeker.

Er was ongeveer een half uur gespeeld toen men aan de zijde van de Winsumers opveerde. Een prima aanval had misschien wel tot een goal van Schaaphok moeten leiden, maar de aanvaller tilde de bal net iets te hoog op. Het open duel met mogelijkheden aan beide kanten leverde voor de thee geen treffers meer op.

Na de doelwisseling was het andermaal Schaaphok die dreigend voor de neus van de Friese goalie opdook, maar zijn inzet gekeerd zag worden. Aan de andere kant deed Wouter Meijer het zelfde toen men bij Blauw Wit ’34 in kansrijke positie wist te komen. Net als voor de thee golfde het spel op en neer. Wat er aan beide kanten ook werd gedaan om de winst alsnog in de zak te steken, de aantrekkelijke ontmoeting leverde uiteindelijk geen winnaar op.

4e Klasse C zaterdag
OKVC – FC LEO 1-4

Het Leenster FC LEO heeft na elf wedstrijden eindelijk de eerste driepunter te pakken. Men kan na zaterdag de blik weer voorzichtig naar boven richten. Een zwaluw maakt weliswaar nog geen zomer, maar de 1-4 overwinning die in Oldehove op OKVC werd geboekt, bood in ieder geval weer wat hoop in de strijd tegen degradatie.

FC LEO had niet de minste moeite met OKVC. De gasten waren oppermachtig en kregen genoeg mogelijkheden om de thuisclub al voor de pauze op een hopeloze achterstand te zetten. Het bleef bij ‘slechts’ drie tegentreffers en dat mocht op zich al een wonder heten. Jasper Wiersum opende de score voor de gasten, waarna Bo Tukker de marge wist te verdubbelen. Abienezer Araya zorgde er voor dat het duel voor de doelwisseling al op slot werd gegooid.

Na de thee ging FC LEO onverdroten door met het creëren van mogelijkheden, maar de bal wilde er vooralsnog niet in. Het duurde tot diep in de tweede helft alvorens er weer een goal van de gasten begroet kon worden. Die viel echter, na een corner van OKVC, in het eigen doel. Jop Gerrits was zo vriendelijk om de bal in de kruising te jagen: 1-3.

Erg onder de indruk was het team van vertrekkend trainer Gert de Winter niet van die tegenslag. Men bleef het betere van het spel houden en uiteindelijk zou de eindstand op 1-4 worden bepaald. De ingevallen Rowan Rozema mocht een ingooi nemen en de bal leek ineens in het doel te verdwijnen. Het speeltuig werd onderweg nog door Jasper Ludema getoucheerd, maar dat bleek onvoldoende om de vreugde van Rozema te temperen. Hij claimde de treffer te hebben gemaakt, maar vergat daarbij dat in een keer uit een ingooi scoren niet mogelijk is. Dan was het namelijk een doeltrap geworden. De scheidsrechter van dienst heeft er waarschijnlijk goed het oog in gehad en wees resoluut naar de middenstip.

Namens FC LEO zegt Tjipco Werkman dat het een ‘hele gemakkelijke wedstrijd’ is geworden. ‘Zij zijn geloof ik drie of vier keer over de middenlijn gekomen. Eigenlijk hadden we bij rust al met 6-0 voor moeten staan, maar goed. We scoren over het algemeen moeilijk en het creëren van kansen gaat ons vaak ook niet goed af. Nu kregen we de mogelijkheden wel en scoren we te weinig. We hebben helaas geen spits die er per seizoen een stuk of twintig in schopt. Desondanks geeft deze zege ons weer wat lucht. Wij mogen met OKVC dan de mindere broeders in deze klasse zijn, maar ik ben er van overtuigd dat er meer ploegen zijn waarvoor wij niet weg hoeven lopen.’

Het beeld in de klasse van FC LEO is overigens nogal vertekend. De Leensters hebben acht punten op hun conto staan. Dat geldt eveneens voor DVC Appingedam en SV De Heracliden. De Damsters hebben echter een duel minder (10) gespeeld en voor de Meijsters geldt dat ze al twee (9) wedstrijden achterop zijn geraakt.

Niekerk – RZ Baflo 3-0
RZ Baflo had zichzelf een goede dienst kunnen bewijzen door de uitwedstrijd tegen Niekerk met een positief resultaat af te sluiten. Het mocht echter niet zo zijn voor het team van trainer Dick Scholtens. De roodzwarten gingen namelijk met 3-0 onderuit.

Volgens trainer Dick Scholtens was het een terechte nederlaag voor zijn ploeg omdat men te weinig had laten zien. Niekerk had volgens hem meer afgedwongen, ondanks dat de inzet en de wil om er iets van te maken bij RZ Baflo wel aanwezig was. ‘Het is alleen de manier waarop je ze tegen krijgt waar ik me aan stoor’, aldus de oefenmeester.

De eerste tegentreffer ontstond door miscommunicatie in de defensie van RZ Baflo, de tweede en de derde ontstonden uit ene strafschop. Een keer omdat er hands zou zijn gemaakt door Frank Boksenbelt en vervolgens kwam de bal opnieuw op de stip te liggen nadat Jan Dietert van der Tuuk een tegenstander had geraakt. Voor de Niekerkers scoorden Hidde Kijf (2) en Jort Zuidersma.

Door de nederlaag blijven ook de Bafloërs onderin bungelen en zien ze, vanwege de verschillen in het aantal gespeelde wedstrijden, zich voor een steeds moelijker wordende opgave geplaatst. Rechtstreekse degradatie in deze klasse lijkt aan OKVC te zijn voorbehouden, maar de afstand tussen de nummer twaalf FC LEO en het keurkorps van Scholtens is momenteel maar één schamel puntje.

5e Klasse E zaterdag
Noordpool UFC – De Fivel 2-1
Op het kunstgras van het Uithuizer sportpark wist thuisclub Noordpool UFC voor een verrassing te zorgen door van het bezoekende De Fivel te winnen. Het team van trainer Willem Kluin zegevierde met 2-1 over het keurkorps van coach Wilhem van der Wiel.

De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden was in Zeerijp. Toen werd Noordpool UFC compleet van de grasmat gespeeld en stond er na negentig minuten een 9-0 eindstand op het wedstrijdformulier. Een aantal spelers van de Uithuizers zal daar nog wel even aan gedacht hebben toen de aftrap eenmaal was geweest. Zij waren er destijds immers bij.

Dat het de geelzwarten niet nog een keer zou overkomen, was echter al snel duidelijk. Er stond nu een heel ander Noordpool UFC op het veld. Een jong team dat, gadegeslagen door een flink aantal toeschouwers, karakter en wilskracht toonde. Ze zaten De Fivel meteen bovenop de nek. De eerste dreigende momenten waren voor de gastheren, die Thijs Bos op rechts zagen versnellen. Een treffer viel er vooralsnog niet. Na een dik half uur was het wel raak. Jan Bekkering stuurde met een lange bal teammaatje Richard Haan de diepte in en diens poging was wel succesvol. Keeper Sander Steenbergen had het nakijken: 1-0.

Niet veel later was het andermaal raak. Thijs Bos had opnieuw de kuierlatten genomen en trok de bal voor het doel van De Fivel. Jarno van Ellen wist het nylon aan de goede kant in beweging te krijgen en Noordpool UFC op 2-0 te zetten. Een op dat moment zeker verdiende voorsprong omdat de thuisclub meer liet zien dan De Fivel. De ploeg uit Zeerijp had de weken voor het duel niet kunnen trainen zoals het graag wilde, had ook met corona te maken gekregen en oogde allesbehalve fit. De Riepsters winnen hun wedstrijden vaak op basis van een tomeloze inzet en een sterke conditie. Ingrediënten die nu ontbraken. ‘Als dat niet lukt, moet je anders voetballen en het klinkt misschien negatief wat ik nu zeg, maar kennelijk dachten de spelers dat ze het allemaal zelf wel wisten’, aldus coach Wilhem van der Wiel.

Na de pauze werd het spel van Noordpool UFC er niet beter op, maar De Fivel leek er niet van te kunnen profiteren. De frustraties dropen er van af en meerdere keren werd de onmacht op de verkeerde personen gereflecteerd. Vooral de scheidsrechter van dienst moest het ontgelden. Die dacht dat het gemekker en gezeur om geel voor de tegenstander na drie keer geel voor De Fivel wel afgelopen zou zijn, maar kwam bedrogen uit.

Na een dik uur spelen wist De Fivel wel de aansluitingstreffer te scoren. Emiel Bos mocht vanaf elf meter aanleggen en liet goalie Marcel Lalkens kansloos: 2-1. De treffer beloofde nog een spannende slotfase op te leveren, waarin het de vraag was of Noordpool UFC stand zou weten te houden.

Die hoop leek tot enkele minuten voor het laatste fluitsignaal te zijn vervlogen toen Youri Buurlage, met een tegenstander in de rug, de bal op de borst wist aan te nemen en met een omhaal goalie Marcel Lalkens het nakijken gaf. De gasten vierden het feestje al, maar hadden buiten de vlaggenist van Noordpool UFC gerekend. Die had buitenspel geconstateerd en de onpartijdige nam dat advies over. De afgekeurde treffer leidde tot nieuwe protesten van De Fivel en een tweede gele kaart voor Joran Bos. Zodoende moest de ploeg uit Zeerijp de laatste minuten ook nog eens met tien man verder. De zege van Noordpool UFC zou niet meer in gevaar komen.

Wilhem van der Wiel: ‘We hebben geen moment ons eigen spel kunnen spelen. Daar kwam nog bij dat mijn spelers kennelijk niet konden omschakelen. Ik blijf er bij dat wij het betere van het spel hebben gehad. Zij waren echter snel in de omschakeling en hebben dat goed uitgebuit.’ Over de afgekeurde goal zei de oefenmeester na afloop; ‘Het is belachelijk dat die werd afgekeurd. Ik vond de scheidsrechter ook niet goed. Dat is overigens nog geen reden om gele kaarten te pakken die volledig onnodig zijn.’

Zijn collega Willem Kluin vertelt dat Buurlage op het moment van spelen terug kwam vanuit een buitenspelsituatie en dat de treffer derhalve terecht was afgekeurd. Over de winst kon hij kort en krachtig zijn. ‘Ik ben zeer tevreden’, sprak de oefenmeester.

SV TEO – Eenrum 7-1
Het Ten Poster SV TEO veegde op eigen veld het bezoekende Eenrum met 7-1 van de grasmat. Emiel Kruger tekende voor maar liefst vijf doelpunten. Aart Reitsema en Jurrie de Boer waren de overige schutters.

Een week eerder hadden de gastheren nog een punt van De Fivel weten te pakken. Die remise werd als een overwinning gevierd en had de ploeg kennelijk een flinke boost gegeven. Eenrum kwam er in Ten Post geen moment aan te pas. Binnen een minuut of vijf had Emile Kruger er al twee in liggen en bouwden de gastheren hun voorsprong gestaag uit naar een 6-1 ruststand omdat Bobo Miedema namens de Marnebewoners ook nog ene duit in het zakje had gedaan.

Na de doelwisseling kregen de toeschouwers nog één treffer van Ten Poster makelij te zien. Volgens ingewijden te weinig, maar kennelijk geloofde SV TEO het toen wel. Ook omdat Eenrum niet bij machte bleek om echt aan te dringen. De Ten Posters hebben, na de 4-0 nederlaag in november tegen Corenos, alleen nog maar punten lopen sprokkelen. Dat heeft wel als resultaat gehad dat men inmiddels op de tiende plaats staat met twee punten achterstand op nummer zes ZEC. De eerlijkheid gebiedt echter wel te zeggen dat er nog ploegen boven SV TEO staan die minder wedstrijden hebben gespeeld.

5e Klasse F zaterdag
SC Scheemda – Harkstede 7-0

Na de midweekse 4-1 zege op Damacota, met drie treffers van Niek Smit en een goal van Dominiek Steeman, wist SC Scheemda andermaal een overwinning te boeken. Het bezoekende Harkstede kreeg een regelrechte zevenklapper om de oren. Tom Knollema nam vier doelpunten voor zijn rekening. De overige treffers werden gemaakt door Jasper Brink (2) en Sven Bootsman.

3e Klasse B zondag
TLC – Siddeburen 0-2

De zondagvoetballers van Siddeburen deden vijand en vooral vrienden versteld staan. De tobbende Boertjes wisten de uitwedstrijd tegen het hoger geklasseerde TLC uit Leek namelijk in een 0-2 overwinning om te zetten. Het was pas de tweede overwinning in tien competitieduels.

Volgens trainer Auke Birza was de overwinning op de juiste plek terecht gekomen. ‘Het was geen vanzelfsprekendheid, maar als je naar de verhoudingen in het veld kijkt valt hier niets op af te dingen. We hebben achterin niks weggegeven en zaten er vanf de eerste minuut bovenop’, vertelt de oefenmeester. Tot aan de pauze bleven beide doelen van doorboring verschoond. Na een dik uur spelen was het wel raak. Julian Pot nam de openingstreffer voor zijn rekening: 0-1. Vervolgens duurde het tot de 80e minuut alvorens men bij Siddeburen opnieuw kon juichen. Een toegekende strafschop werd door Matthijs Hensen achter de doelman van TLC geprikt: 0-2.

Birza sprak naderhand van een prima opsteker, al had de directe concurrentie dan ook gewonnen, en is er met de sfeer binnen de ploeg volgens hem niks mis. ‘We zijn positief ingesteld. Als je puur naar de ranglijst kijkt, dan staan we er niet florissant voor. Behoudens de top drie ben ik echter van mening dat in deze klasse iedereen van iedereen kan winnen. Het kwartje moet gewoon een keer de goede kant op vallen en dat was nu het geval.’ Donderdag krijgt Siddeburen koploper GSAVV Forward op bezoek. De Stadjers hebben tot nu toe nog maar één wedstrijd verloren. Zou daar een tweede aan toegevoegd kunnen worden? ‘Ach, wie weet wat voor boost deze overwinning onze ploeg heeft gegeven. We zullen het donderdag wel zien’, aldus Birza.

4e Klasse C zondag
Farmsum – Engelbert 2-3

Farmsum heeft op eigen veld niet voor een verrassing weten te zorgen in het duel met de nummer twee Engelbert. Nadat het halverwege het duel 0-3 stond, gaf niemand nog wat voor de kansen van Farmsum.

De gastheren begonnen niet eens zo slecht aan de tweestrijd op het Tuikwerder sportpark, maar men gaf de doelpunten te gemakkelijk weg. In die fase liet Farmsum zich de kaas van het brood eten en was de thuisclub niet ‘mannelijk’ genoeg in de rechtstreekse duels. Wel miste Farmsum een grote kans om bij een 0-2 stand iets terug te doen. Danny de Vries wist echter niet tot scoren te komen.

In de tweede helft verschenen Sander Koop en Sidney Kosse in het veld voor Teun Westerhuis en Roby Visser. Coach Erwin Buurmeijer had zijn mannen op het hart gedrukt dat er meer duels gewonnen moesten worden, wilde men er nog iets van maken. En dat gebeurde dan ook. Vrij vlot na de doelwisseling was het Justin Tuil die voor 1-3 wist te zorgen.

In de 70e minuut was Danny de Vries wel trefzeker (2-3) en werd het ineens weer een wedstrijd. ‘We konden daarna niet genoeg doordrukken om ook nog de gelijkmaker er uit te persen. Jammer, maar we hebben in ieder geval in het tweede bedrijf laten zien dat we prima mee kunnen. Dan moet het echter wel meteen met strijd en het winnen van duels beginnen’, aldus Buurmeijer.

5e Klasse C zondag
Drieborg – Oldambtster Boys 4-1

Ook na tien wedstrijden heeft Oldambtster Boys nog geen enkel punt weten te bemachtigen. De hekkensluiter van 5C ging in en tegen Drieborg met 4-1 onderuit. Voor de gasten was Lars de Jonge de enige die wist te scoren. Hij deed dat uit een toegekende strafschop.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"