Bonuspunt voor Siddeburen, SV Woltersum en WEO winnen

3e Klasse B zondag
SIDDEBUREN – GSAVV FORWARD 1-1
Siddeburen is er in geslaagd om op eigen terrein koploper GSAVV Forward in bedwang te houden. De Stadjers waren weliswaar de betere ploeg, maar hadden kennelijk niet op zoveel verzet van de gastheren gerekend en moesten uiteindelijk met een remise genoegen nemen.

Het verschil tussen de lijstaanvoerder van 3B en Siddeburen bedroeg voor de aftrap op het sportpark Ewensborg maar liefst zestien punten. De Stadjers hadden in de negen voorgaande duels nog maar een nederlaag hoeven incasseren, Siddeburen had er al zes laten noteren. Normaliter zou het voor de bezoekers dus geen probleem moeten zijn om een overwinning aan het totaal toe te voegen. De praktijk wil echter wel eens weerbarstig zijn en trainer Auke Birza had in de aanloop al laten doorschemeren dat de krachtsverschillen in 3B, met uitzondering van de top drie, niet echt groot zijn.

Tot verbazing van alle aanwezigen was het Siddeburen dat al na vier minuten aan de leiding wist te komen door een goal van Julian Pot, op aangeven van Ruben van der Ploeg: 1-0. De ploeg uit de studentenstad Groningen moest zich even in de ogen wrijven, maar wist zich snel te herpakken. Echt grote mogelijkheden kregen de gasten niet. Vlak voor rust werd er wel keihard op de lat geschoten en dus kwam Siddeburen met de schrik vrij.

Na de thee leek het er lange tijd op dat de gastheren stand zouden houden. Het beter voetballende Forward probeerde van alles, maar wist vooralsnog geen gaatje in de defensie van Siddeburen te vinden. Tot aan de 72e minuut toen er door Bart Breman een solo werd gestart die hem langs een kwartet spelers van de thuisclub bracht en vervolgens ook nog keurig werd afgerond: 1-1.

‘Het is jammer dat niemand zich geroepen voelde om hem op een nette manier de doorgang te beletten. Nu zullen we nooit weten hoe het misschien ook wel had kunnen aflopen. Maar goed, dit voelt als een bonuspunt’, vertelde trainer Auke Birza later.
De laatste tien minuten van het duel was het puur overleven wat Siddeburen deed, want Forward wilde nog wel voor de winst gaan en mocht dat tegen tien man doen. Jason Weites pakte namelijk zijn tweede geel en kon vroegtijdig onder de douche. Zijn teamgenoten lieten in de resterende tijd niet toe dat Forward er nog met de volle buit vandoor zou gaan.

Overige uitslagen:
ZNC – Nw. Roden 2 – 2
HSC – Muntendam 1 – 4

4e Klasse C zondag
FVV – Engelbert 0 – 7
Bareveld – BNC 2 – 4

5e Klasse C zondag
ALTEVEER – OLDAMBTSTER BOYS 2-0

Oldambtster Boys is er ook na elf wedstrijden niet in geslaagd om het eerste competitiepunt te laten noteren. In en tegen Alteveer gingen de Nieuw Scheemders met 2-0 onderuit. De Boys staan halverwege de competitie alweer bekend als het lelijke eendje van het regionale voetbal. Men heeft 46 doelpunten tegen. Dat zijn er maar vier minder dan Eenrum in 5E, dat momenteel op 50 tegentreffers staat. Het enige verschil is dat in ieder geval nog drie punten heeft weten te behalen en de hatelijke nul tenminste kwijt is.

KLOOSTERBUREN – SV WOLTERSUM 0-1
SV Woltersum heeft de uitwedstrijd tegen Kloosterburen, die overigens in Leens werd gespeeld, in een overwinning weten om te zetten. Het team van trainer René de Vries scoorde slechts één keer, maar dat bleek voldoende om de drie punten mee naar huis te nemen.

Dylan Dijkema was de gevierde man aan Woltersumer zijde. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel in de 55e minuut en kwam tot stand uit een corner van Marco van Dijk. Dijkema raakte de bal in eerste instantie niet goed, maar wist het speeltuig nog een zetje mee te geven. De bal stuiterde vervolgens tegen het nylon. In de periode voor de goal gaf SV Woltersum volgens De Vries niks weg en was het duidelijk de betere van de twee. Er waren na de treffer voldoende mogelijkheden om de score uit te breiden, maar de architecten van de winnende goal misten in de afwerking.

Kloosterburen liet zich af en toe ook zien, maar doelman Vincent Schenkel weigerde zich te laten verschalken. Ook niet toen Niels Bolt op hem af kwam stormen. De aanvaller wilde zelf scoren, maar had er verstandiger aan gedaan om de bal breed te leggen op de meegelopen Kevin Kat. Nu ging de mogelijkheid verloren en Schenkel kwam met de schrik vrij.

Kloosterbuurder Niels van de Maar haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij werd naar de grond getrokken en maakte daar een opmerking over waarvan scheidsrechter Bakker dacht dat die voor hem was bedoeld. Het kwam de voetballer op rood te staan. De aan Woltersumer zijde voor Rudy Bakker ingevallen Jan Bouwman dacht na een prima crosspass van Michael de Vries ook nog een graantje mee te pikken. Hij liet de mogelijkheid echter onbenut.

Coach Wieger Kooistra van Kloosterburen, in het seizoen 2015/2016 trainer van SV Woltersum, sprak van een slechte wedstrijd. ‘Het was van beide kanten helemaal niks. We kregen allebei kansen en een gelijkspel was beter op zijn plaats geweest. Daar komt nog bij dat de scheidsrechter ook niet in de vorm van zijn leven verkeerde. Hij kon het allemaal lang niet belopen en nam soms hele rare beslissingen. Maar goed, als je in de vijfde klasse voetbalt, krijg je scheidsrechters die bij dit niveau horen.’ Over de rode kaart zei hij: ‘Mijn speler was verbaasd dat er niks aan die overtreding op hem werd gedaan. Het enige dat hij heeft gezegd, is dat hij dat maar een idiote actie vond.’ De oefenmeester wist overigens nog te melden dat de rode kaart inmiddels was ingetrokken.

Volgens De Vries was het een verdiende overwinning. ‘We hadden het grootste deel van de wedstrijd onder controle maar vergeten de tweede goal te maken. Het werd daardoor nog wel even spannend. Over het algemeen ben ik van mening dat Kloosterburen blij mag zijn dat het bij één tegengoal is gebleven. Ze hadden er verstandiger aan gedaan om te gaan voetballen, in plaats van de schuld van de nederlaag bij de scheidsrechter neer te leggen. En die rode kaart? Die was volkomen terecht. ‘Die speler van hun schold de scheidsrechter uit voor idioot en de hele bank van Kloosterburen vond dat die opmerking terecht was geweest’, aldus de oefenmeester.

WEO – DWZ 5-0
In dezelfde klasse wist het Woldendorper WEO vrij gemakkelijk van DWZ te winnen. Het duel was al enkele keren uitgesteld vanwege corona en andere perikelen, maar kon nu dan eindelijk plaatsvinden. De gastheren, vanwege het vertrek van trainer Bob Mulder getraind door Robert Stubbe, veegden het team van De Wieke Zuidwending met 5-0 van het veld.

‘Ik ben heel trots op het team. Zondag hebben we tegen THOS laten zien dat het met de wilskracht wel goed zit. Nu moest er zelfs even op de rem worden getrapt, omdat ze iets te enthousiast waren’, vertelt Stubbe. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen de nummer twee, toen WEO vrij behoudend begon en aanvankelijk veel moeite met de tegenstander had, werd er nu meteen volop druk op DWZ gezet. Het eerste doelpunt aan Woldendorper zijde viel al vrij snel. In de 3e minuut was het Ruben Venema die de thuisclub op voorsprong wist te zetten. Het duurde vervolgens tot aan de 36e minuut alvorens er opnieuw reden tot vreugde was. Vanaf elf meter tekende Wouter Slager voor 2-0. Drie minuten later wist Jan Meijerhof de ruststand op 3-0 te bepalen.

Na de eerste drie kwartier had WEO het duel wel beslist en kon de thuisclub het tweede bedrijf gebruiken om de score verder uit te bouwen. Gek genoeg werd er na de doelwisseling beduidend minder gespeeld door de geelzwarten. Stubbe omschreef de spelwijze zelfs als ‘rommelig.’ Toch had DWZ geen passend antwoord en was het WEO dat opnieuw het nylon liet trillen. A-junior Lars Dallinga, ingevallen voor Ruben Venema, mocht zich laten feliciteren nadat hij er 4-0 van had gemaakt.

Stubbe sloeg daarna verder aan het wisselen. Volgens hem om spelers te sparen voor het duel van zondag tegen Usquert. Bert Jager, Jan Meijerhof en Wouter Slager mochten in de dug-out plaats nemen. Hun taak was volbracht. In hun plaats verschenen Jarno Oolders, Hans Looijer en Stef Jansen in het veld. Er zou daarna nog één treffer aan het geheel worden toegevoegd. Die kwam op naam van Niels Jansen: 5-0.

Het hadden er eigenlijk meer moeten zijn, maar Stubbe wilde daar na afloop niet al te zwaar aan tillen. ‘Natuurlijk is het mooi als je de kansen blijft benutten, maar als je met 5-0 van het veld stapt? Dan zeg ik inpakken en een strik er om. Als je nagaat dat we ons ritme van trainen en voetballen nog maar net weer hebben kunnen oppakken, dan zijn de resultaten niet gek. We doen het niet slecht. Nee, we doen het zelfs goed.’

Stubbe hoopt dat THOS zondag zijn sportieve plicht doet in het thuisduel met koploper Veelerveen. ‘Even vooropgesteld dat wij van Usquert winnen, is het daarna aan ons om te laten zien dat we in staat zijn om de strijd bovenin nog spannender te maken.’ Dat moet dan op donderdag 17 maart gebeuren als WEO bij Veelerveen op bezoek gaat.

No Replies to "Bonuspunt voor Siddeburen, SV Woltersum en WEO winnen"