Discutabele treffer levert RZ Baflo driepunter op

Scheidsrechter Lucian Franzky uit Groningen was in het duel tussen gastheer Rood Zwart Baflo en SV De Heracliden ontegenzeggelijk de man van de wedstrijd. Hij was een van de hoofdrolspelers bij het enige doelpunt dat de toeschouwers te zien kregen. De fluitist zag diep in de tweede helft een handsbal van Bafloër Patrick Rutgers over het hoofd. Diens arm ging wel heel opzichtig naar de bal, maar omdat de fluitist het niet kon waarnemen en de assistent-scheidsrechter van de Meijsters niet mocht vlaggen, streek de thuisclub de punten op.

Voor beide ploegen was het zaak om een positief resultaat aan het treffen over te houden. De nummers negen en tien van 4C blinken tot nu toe niet uit in goede resultaten. De Bafloërs hadden tot aan de aftrap nog maar twee keer een zege weten te boeken in tien duels, terwijl SV De Heracliden zichzelf zo’n beetje tot koning van de gelijke spelen in deze klasse mag uitroepen.

De gastheren moesten het zonder Melvin Folkerts (corona) zien te rooien, terwijl Justin van Solkema en Tim Spijk in de lappenmand zaten. Reinout Geuze begon op de bank. Aan de kant van de bezoekers waren trainer Jaap Danhof en Frank de Boer positief op corona getest, was Jeroen Linstra geblesseerd en gaf Henk Wieringa de voorkeur aan een weekendje weg.

Er viel met name voor interim-coach Arjan Tiekstra dus wel wat te puzzelen. Daar was hij aardig in geslaagd, want vooral het middenveld met Roy Streppel, Thom Tiekstra en Julian Jonker wist zich op een  positieve manier te onderscheiden. Toch hadden de gasten binnen een minuut al voor grote problemen kunnen komen te staan als Harm Mellema, na een steekbal van Duncan Torrenga, wat meer overtuiging in zijn doelpoging had gelegd. Nu bood hij goalie Marwin Spriensma alle gelegenheid om in te grijpen.

Na een min of meer mislukte kopbal probeerde Yuri Jaarsma, in het tweede bedrijf geblesseerd uitgevallen, een soort van voorzet te geven. Het leer vloog echter richting het doel van Cedric Tillema. De Bafloër goalie moest zich nog strekken ook om de bal over de deklat te tillen. Er stond al een half uur op de klok toen Duncan Torrenga met een vlammend schot tot succes probeerde te komen. Spriensma bokste het speeltuig weg, precies in de voeten van Wouter Hoff. Die schoot de rebound hoog over.

Daarmee waren de hoogtepunten van het eerste bedrijf ook wel zo’n beetje op. Voetballend stelde het aan beide kanten niet erg veel voor. Het was allemaal veel te onrustig en te onzuiver. Daar zal het veld mede debet aan zijn geweest. De bal stuiterde soms alle kanten op. Het leek af en toe net alsof de acteurs op een kasseienstrook van een of andere wielerkoers aan het voetballen waren. Even leek het er voor de pauze nog op alsof SV De Heracliden serieus zaken wilde doen. Namens RZ Baflo leed Chris ten Boer op het middenveld knullig balverlies, waarna voor Ruben Slager de weg geplaveid leek om doelman Tillema te kloppen. In plaats van een hoek uit te zoeken, besloot hij het duel met de doelman aan te gaan en dat verloor de Meijster.

Het spel werd er na de doelwisseling niet beter op. Wat er aan beide kanten ook werd geprobeerd, veel meer dan ploeteren in de marge kon het niet worden genoemd. Het zelfvertrouwen straalde er niet bepaald van af. Het duurde tot aan de 57e minuut alvorens er weer een opleving genoteerd kon worden. Een bal die al dan niet achter zou zijn geweest, werd voor het doel van Spriensma gelepeld en had door Mellema afgewerkt moeten worden. Ook nu verzuimde de aanvaller zijn team op voorsprong te zetten. Niet veel later werd hij naar de kant gehaald en mocht Reinout Geuze zijn opwachting maken.

Dat was overigens vlak na het moment dat aanvoerder Roy Streppel zijn aanvoerdersband moest inleveren omdat hij zojuist zijn tweede geel had gekregen. In de categorie domme kaarten scoorde hij wat dat betreft hoog. De eerste viel hem ten deel nadat hij de bal had weggetrapt terwijl er al was gefloten en de tweede keer kreeg hij een prent omdat hij op het middenveld een duw had uitgedeeld.

En dus moest SV De Heracliden in de slotfase van de wedstrijd met tien man verder. De overtalsituatie van RZ Baflo leidde niet tot een stormloop op het doel van Spriensma. Het bleef krampachtig zoeken naar een mogelijkheid, een per ongeluk goed vallende bal of een lepe spelhervatting. En juist dat laatste zou de bezoekers de das om doen.

Duncan Torrenga mocht een corner nemen die bij de verste paal terecht kwam. Doelman Tillema wilde het gevaar wel bezweren, maar kwam niet langs zijn eigen verdedigers. Patrick Rutgers smeet er vervolgens zijn lichaam in en sloeg het speeltuig met zijn arm tegen het nylon. De protesten aan de zijde van de gasten waren hevig, maar mochten niet baten. De fluitist wees gedecideerd naar de middenstip: 1-0. Enkele minuten later maakte hij een einde aan het duel, waarbij de frustratie en de teleurstelling letterlijk en figuurlijk van de gezichten van de Meijsters viel af te lezen.

De fluitist erkende naderhand ruiterlijk dat zijn zicht dusdanig belemmerd was dat hij niet kon waarnemen wat zich ter hoogte van de verste paal had afgespeeld. ‘Ik had teveel spelers tussen mij en de actie in staan. Wat ik wel zag, was dat de keeper ten val kwam omdat hij door zijn eigen verdedigers werd gehinderd. Heeft de desbetreffende speler toegegeven dat het hands was? Tja, dan is het jammer dat de wedstrijd zo heeft moeten eindigen. Aan mijn beslissing kan ik echter niks veranderen.’ Op de vraag waarom hij zijn assistent-scheidsrechter niet had geraadpleegd, zei de onpartijdige: ‘Er is vooraf duidelijk afgesproken dat ze niet voor overtredingen hoefden te vlaggen.’

‘Laten we het er maar op houden dat het de hand van God is geweest’, vertelde Rutgers na de wedstrijd met enige ironie in zijn stem. Om er vervolgens aan toe te voegen; ‘Wil je een eerlijk antwoord? Het was inderdaad een handsbal. Maar ja, er wordt niet voor gefloten dus mij hoor je niet klagen.’

En daar was de kous mee af. RZ Baflo stak de winst in de zak na een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar had verdiend, al vond trainer Dick Scholtens dat zijn ploeg terecht had gewonnen. ‘Op basis van de kansen komt ons de overwinning wel toe. Dat het op zo’n manier gebeurt? Tja, een wedstrijd op een vieze manier winnen levert ook drie punten op toch? De ene keer krijg je zo’n rare goal om je oren, nu zit het een keer mee. Het is te hopen dat de jongens wat moed putten uit deze overwinning. Voetballend zal er nog wel het een en ander moeten gebeuren om onszelf wat meer lucht te verschaffen.’

Interim-coach Arjan Tiekstra van SV De Heracliden was na afloop van mening dat een gelijkspel de verhoudingen beter had weergegeven. ‘Beide ploegen hebben kansen gehad. Uiteindelijk is het erg zuur dat je op een dergelijke manier verliest. Helemaal als de speler die scoort ook nog toegeeft dat het een handsbal was. Overigens moet ik wel zeggen dat het team dat we konden opstellen zijn best heeft gedaan. En dat Roy Streppel met twee keer geel van het veld wordt gestuurd? Tja, wat moet ik daar op antwoorden. Als een scheidsrechter ze niet geeft, hoor je er niemand over. Dat geldt ook als hij ze wel geeft.’

* RZ Baflo – SV De Heracliden 1-0 (0-0). Patrick Rutgers 1-0.

No Replies to "Discutabele treffer levert RZ Baflo driepunter op"