Poolster klopt teleurstellend DVC Appingedam

Poolster heeft zichzelf een prima dienst bewezen door op het eigen sportpark Oldencate met 2-0 van een tegenvallend DVC Appingedam te winnen. De mannen van trainer Jeroen de Groot hebben zichzelf daarmee los weten te weken van de onderste helft van de ranglijst. Voor de Damster brigade begint zich onderhand, al is de competitie dan ook nog lang, een somber scenario te ontvouwen.

Het duel in Spijk werd de confrontatie tussen de team die, tot aan de aftrap het minst aantal doelpunten achter hun naam hadden staan. Niet dat ze nu vreselijk veel om de oren krijgen, maar toch. Wedstrijden win je alleen maar, om een vreselijk cliché te gebruiken, door er eentje meer te scoren dan de tegenstander. Voor DVC gold dat men wel weer aan overwinning toe was. Met één zege, vijf gelijke spelen en vier nederlagen rollen er geen rapportcijfers uit de bus waar je trots op kunt zijn. Poolster doet het wat dat betreft wat beter. De Spijksters hadden tot aan zaterdagmiddag drie overwinningen weten te boeken en scoorden evenveel remises en nederlagen.

Het duel begon, vanuit het oogpunt van de thuisclub bekeken, met een prima opsteker. De tweede mogelijkheid die de geelzwarten kregen was ook meteen raak. In de 10e minuut was het Sander Swijghuizen die de bal in de voeten van Robbert Kok deponeerde. Die vond op zijn beurt Marco Dijkstra, die voor zijn tegenstander opdook en Olaf Kiewiet het nakijken gaf: 1-0.

De gasten wisten er weinig tegenover te stellen. Een week eerder had trainer Duurt Dijkman al laten weten dat het spel van zijn mannen pieken en dalen vertoont, maar dat de dalen steeds minder diep werden. ‘Het is absoluut niet erg als het af en toe wat minder is, maar dit leek helemaal nergens op. Het was niks’, luidde het harde oordeel van de oefenmeester. Jaron Slagter en Job Groenewold kregen nog wel mogelijkheden om doelman Simon Dijkman in verlegenheid te brengen, maar in die missie slaagden ze niet.

Er kwam daarna wat meer evenwicht in het duel, dat vooral een tactisch steekspel werd. DVC Appingedam wist zich eigenlijk geen raad met de speelwijze van Poolster, dat een 5-3-2-systeem hanteerde met overstekende vleugelverdedigers. ‘Omdat wij wel probeerden aan te dringen, kwamen we daardoor vaak in situaties terecht dat het man tegen man werd. Dat is geen probleem als je elkaar ondersteunt. Die ondersteuning was er echter niet’, aldus Dijkman.

Poolster vond het allemaal prima, het kwam voor de thee niet in de problemen en kon zich tijdens de pauze gaan voorbereiden op de dingen die zouden komen. Het was namelijk wel duidelijk dat DVC Appingedam meer moest laten zien dan in het eerste bedrijf, anders zouden de Damsters hun vijfde nederlaag om de oren krijgen. Ook na de doelwisseling was het echter allesbehalve goed wat de bezoekers lieten zien. De thuisclub speelde weliswaar ook niet grandioos, maar bleef keihard en op een volwassen manier werken voor een goed resultaat. Dat dit in de 73e minuut tot een verdubbeling van de marge zou leiden, was op dat moment zeker niet onverdiend. Na een lange bal van Tom Dijkman was het Jesse Smit die de bal een keer liet stuiteren om het speeltuig daarna vol op de pantoffel te nemen en raak te schieten: 2-0.

Een goal die niemand zag aankomen, maar van hoge kwaliteit was en voor de thuisclub ook nog eens op een gunstig moment viel. Na die treffer kwamen de gastheren eigenlijk niet meer in gevaar. Organisatorisch had Poolster de zaakjes goed geregeld en niets wees er op dat DVC Appingedam ook maar in staat zou zijn om er nog een wedstrijd van te maken. Een dubbele wissel aan Damster zijde leidde nog tot een korte opleving. Het inbrengen van Ronald Hund en Ruben Kuiper noopte Poolster wel tot waakzaamheid en alert optreden van Simon Dijkman, maar de geelzwarten wisten de nul vast te houden.

‘Je probeert op het einde nog wat, maar eigenlijk hebben we geen moment aanspraak op meer mogen maken. Poolster speelde niet grandioos, maar wij konden ook niet laten zien dat we veel te laag staan. En daar maak ik me wel zorgen over’, aldus Duurt Dijkman.

Zijn collega Jeroen de Groot sprak van drie zeer belangrijke punten. ‘Als je deze wedstrijd verliest, sta je zomaar weer tussen de onderste ploegen. Dit is een mooie opsteker. Het klopt dat we wel eens betere wedstrijden hebben gespeeld, maar slecht was het ook niet. De jongens hebben het prima opgepakt en naar behoren gespeeld. Soms is het voetballend misschien niet dat wat je wilt en kunt laten zien, maar als het resultaat er naar is neem ik dat voor lief. We gaan nu met een lekkerder gevoel richting de thuiswedstrijd die we dinsdag tegen Mamio spelen.’

* Poolster – DVC Appingedam 2-0 (1-0). Marco Dijkstra 1-0; Jesse Smit 2-0 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Poolster klopt teleurstellend DVC Appingedam"