Siddeburen legt negental Groninger Boys op pijnbank

Siddeburen lijkt de smaak te pakken te hebben. Na de 0-2 winst op TLC en de 1-1 remise in het duel met koploper GSAVV Forward, werd nu op eigen veld met 3-0 van Groninger Boys gewonnen. De Stadjers kwamen na vijf minuten al met tien man te staan, waarna het nog erg lang duurde alvorens Siddeburen het duel eindelijk in het slot wist te gooien. De bezoekers verloren zelfs nog een tweede speler nadat hij zijn tweede geel had gezien. Toen werd het extra lastig om nog tot een goed resultaat te komen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Stadjers voor veldverwijzing ook al niet bij machte waren geweest om het de thuisclub erg lastig te maken.

Siddeburen moest het zonder Jason Weites doen. Die had in het duel met GSAVV Forward rood gekregen en stond voor één duel langs de kant. Aan de kant van Groninger Boys waren volgens de staf van de club geen noemenswaardige afwezigen en dat is in corona-tijd al een bijzonderheid op zich.

Bijzonder was ook de start van het duel. Na drie minuten dacht Pong Clemencia zijn gram te moeten halen middels een trappende beweging. Scheidsrechter Romano Houweling sprak hem vermanend toe en daar mocht Clemencia blij mee zijn. Twee minuten later deed de oud-speler van het voormalige Eems Boys het echter nog een keer dunnetjes over en toen was bij de fluitist de maat kennelijk vol. Hij toonde Clemencia de rode kaart, waarna de aanvoerder kon vertrekken.

Aan de zijde van Groninger Boys werd de kaart in twijfel getrokken, maar Houweling had er goed het oog in gehad en er viel ook geen spoor van twijfel bij hem te bespeuren. Het duel werd er daarna niet vrolijker op. Er werd aan beide kanten tot op de grens van het toelaatbare gestreden. Na twaalf minuten was het Bjorn Puister die alsmaar mekkerende goalie Junior Koers onder vuur nam. Het schot van Puister was echter niet scherp genoeg. Na een kwart wedstrijd was het dan wel raak. Zonder dat doelman Thomas Hartman daarvoor ook maar een keer had hoeven ingrijpen, kwam Siddeburen op voorsprong. Een vrije trap van Maurice Jonkman aan de linkerkant van het strafschopgebied zeilde over alles en iedereen heen en kwam bij de verste paal terecht. De inkomende Ruben van der Ploeg schoof de bal tegendraads binnen: 1-0.

Ondanks het mannetje minder en de tegentreffer, weigerde Groninger Boys zich bij de feiten neer te leggen. En waarom ook, want het was wel duidelijk dat Siddeburen moeite had met de overtalsituatie. De thuisclub vond niet de rust en het overleg in het spel om dat uit te buiten. Nadat Groninger Boys noodgedwongen had moeten wisselen, leek Siddeburen na een goed uitgevoerde corner van Merijn Binnenkamp op de volgende goal af te stevenen. De aansluitende kopbal van Ruben van der Ploeg kwam echter op het dak van het doel terecht.

Na een half uur was scheidsrechter Houweling het gemekker van goalie Koers zat en besloot hij de sluitpost geel te geven. De vrije trap die Siddeburen aansluitend mocht nemen, strandde op de stad-Groninger muur. Vlak voor de pauze kreeg ook Ray Kleinmoedig geel onder zijn neus geduwd en daarmee waren de hoogtepunten van Groninger Boys in de eerste drie kwartier wel opgesomd. De gasten waren veel te druk met allerlei randzaken bezig. Daarnaast waren ze kennelijk niet gediend van de felheid waarmee Siddeburen de duels aan ging en vooral de manier waarop scheidsrechter Houweling die duels zag.

Het duurde tot aan de 53e minuut alvorens er iets van dreiging zichtbaar was aan de kant van Groninger Boys. Gelegenheids-aanvoerder Dairon Cecilia, die zich verder amper liet zien en het zelfs nodig vond om zijn trainer er verbaal van langs te geven, mocht een vrije trap nemen. Zijn poging verdween rakelings naast de goal van Thomas Hartman. Amper een minuut later verdween er weer een speler van Groninger Boys richting kleedkamers. Erik Meijer vond een aanval van Siddeburen iets te dreigend worden en besloot deze ruw te verstoren. Julian Pot werd tegen het gras gekwakt en die actie leverde de Stadjer zijn tweede geel op, waarna ook hij vroegtijdig moest vertrekken. Vijf minuten later werd een wegdraaiende voorzet van Cecilia door Lorenzo Westhiner bovenop het doel gekopt. Meer wapenfeiten kon Groninger Boys niet tonen.

Omdat Siddeburen weigerde afstand te nemen, bleef het gevaar op de loer liggen dat Groninger Boys aan één goed uitgevoerde aanval genoeg zou hebben om Siddeburen pijn te doen. Die gedachte werd in de 68e minuut naar de vergetelheid verbannen na een van de weinig gesmeerd lopende aanvallen van Siddeburen. Julian Pot veroverde op de eigen helft de bal, besloot op links een combinatie aan te gaan met de prima spelende Mark Massier, kreeg het leer terug en zette het op een lopen richting de defensie van Groninger Boys. Hij had alleen de keeper nog voor zich. Pot was niet zelfzuchtig en bediende de mee opgekomen Ruben van der Ploeg. Die kapte eerst nog een tegenstander uit en schoof het leer daarna in de hoek: 2-0.

Op dat moment was de wedstrijd wel gespeeld en kon coach Auke Birza met een gerust hart aan het wisselen slaan. Daar maakte hij dan ook gretig gebruik van. Een van die invallers was Mathijs Hensen, die een voorzet vanaf de rechterkant van Merijn Binnenkamp op subtiele wijze langs goalie Koers wist te tikken en daarmee de eindstand op 3-0 bepaalde.

Je zou je kunnen afvragen of het de gastheren ook tegen elf Stadjers zou zijn gelukt om een driepunter te scoren. Voetballend was het allemaal niet grandioos. Net als de acteurs, was het veld ook niet in topvorm. Dat lag er ronduit slecht bij. Hoe dan ook, trainer Auke Birza was maar wat blij met de overwinning. ‘Dan mag het voetballend allemaal best wat minder zijn. Als je ziet waar we vandaan komen, dan doen we het niet zo gek. We hebben eerder dit seizoen wedstrijden verloren die we ook gemakkelijk hadden kunnen winnen, nu vallen alle puzzelstukjes een keer goed. Dit geeft veel vertrouwen voor de rest van het seizoen’, aldus de oefenmeester.

Zijn collega Jaap Veldhuis die zich, in tegenstelling tot zijn assistent, gedurende de wedstrijd aardig rustig wist te houden, onthield zich na afloop van elk commentaar. ‘Ik kan me beter maar stil houden, anders ga ik straks misschien wel hele rare dingen zeggen’, sprak hij. Die opmerking was ongetwijfeld bedoeld voor fluitist Houweling, die nog geen drie meter bij hem vandaan zat en in de ogen van Groninger Boys niet veel goeds had gedaan.

Het enige dat de fluitist verweten kon worden was dat hij sommige overtredingen van Siddeburen onbestraft liet die aan de kant van de Stadjers wel geel opleverden. Op de beide rode kaarten viel echter niets af te dingen. Die konden in de categorie oliedom worden geplaatst en had Groninger Boys volledig aan zichzelf te wijten. Het was overigens maar goed dat doelman Koers zich bijtijds besefte dat hij ook al geel op zak had. De sluitpost was voor de pauze al halverwege met het maken van een trappende beweging, maar trok zijn been net op tijd in.

* Siddeburen – Groninger Boys 3-0 (1-0). Ruben van der Ploeg 1-0; Ruben van der Ploeg 2-0; Mathijs Hensen 3-0.

No Replies to "Siddeburen legt negental Groninger Boys op pijnbank"