Oranje Nassau sneuvelt in tweestrijd met Winsum

Eersteklasser Winsum heeft zich wat steviger in de middenmoot van de ranglijst genesteld dankzij een overwinning op gastheer Oranje Nassau. Op het Sportpark Coendersborg moesten de mannen van trainer Erwin Heerlijn met 1-3 het hoofd buigen.

Voor beide ploegen was een overwinning zeer welkom. Voor de aftrap had Oranje Nassau twaalf punten uit tien duels weten te halen, terwijl Winsum er drie meer kon overleggen, waarbij aangetekend moest worden dat ze daar wel een wedstrijd meer over hadden kunnen doen. Daags voor de aftrap maakte Winsum bekend dat Thijs Gerlofs volgend seizoen van Oranje Nassau naar Winsum verkast. Gerlofs had aangegeven dichter bij zijn woonplaats Warffum te willen voetballen en dus was de keus snel gemaakt. Voor de verdediger was voor het duel tegen zijn nieuwe club een basisplaats ingeruimd.

De openingsfase verliep zonder dat er grote kansen genoteerd konden worden. Meest opvallende feit was dat Gerlofs zich al snel moest laten vervangen. Hij had zich eerder al laten behandelen, maar kon klaarblijkelijk niet verder. In zijn plaats werd David Voigt binnen de lijnen gebracht.

Winsum begon de druk op het doel van Erwin Heidekamp wat op te voeren en er ontstonden ook mogelijkheden voor de gasten. Oranje Nassau wist het doel aanvankelijk nog schoon te houden maar op aangeven van Rick Schaaphok was het Wouter Bloem die, eenvoudig vrij gespeeld, na geknoei in de ON-defensie de openingstreffer liet aantekenen: 0-1.

Oranje Nassau probeerde de zaken wat energieker aan te pakken, dook ook wel een paar keer dreigend voor de neus van goalie Wouter Meijer op, maar verder dan een aantal corners kwam men niet. Het lukte de thuisclub maar niet om echt gevaarlijk te worden. Winsum bleek steeds meer moeite te hebben om de bal in ploeg te houden.

Met nog een minuut of zeven te spelen in het eerste bedrijf was er dan eindelijk een mogelijkheid voor Oranje Nassau. De inzet kon tijdig onschadelijk worden gemaakt door goalie Wouter Meijer. Daar bleef het dan ook wel bij voor wat betreft de thuisclub. Men had niet veel kunnen laten zien en omdat Winsum ook niet wilde doordrukken, was het even afwachten wat het tweede bedrijf zou bieden.

Na de pauze werd het spel pas echt op de kar gezet. Oranje Nassau wilde het initiatief naar zich toetrekken, maar twee minuten na de hervatting moest Heidema opnieuw vissen. Een corner van Tijs Mulder werd door Hans Zwakenberg in de 47e minuut tot doelpunt gepromoveerd: 0-2. Winsum verzuimde daarna de wedstrijd in het slot te gooien. Nadat Rick Schaaphok een treffer afgekeurd zag worden vanwege buitenspel, wist Ruendel Martina zijn team in de 65e minuut dichter bij Winsum te brengen, na een prima assist van Youri Schuur: 1-2. Even eerder had Caram Alves een prima mogelijkheid gekregen maar die wist goalie Meijer met de voet onschadelijk te maken.

Vervolgens viel er in het laatste kwart van de wedstrijd genoeg te beleven. Rhobin Brander leek de Winsumers nog meer problemen te bezorgen, toen hij op fraaie wijze de 2-2 dacht te hebben gescoord. De treffer werd echter op advies van assistent Kees Brondijk door fluitist Bryan Huizinga afgekeurd. Er zou sprake van buitenspel zijn geweest. Aan de andere kant kreeg Thomas Kauw een prima gelegenheid om te scoren. Zijn kopbal ging echter langs de verkeerde kant van de paal. Het werd zelfs nog even hectisch nadat Tijs Mulder tegen het gras werd gekwakt door invaller Ard Veenhof, waarvoor hij overigens terecht geel ontving. De vrije trap van Rick Schaaphok strandde in de ‘stadsmuur.’

Met nog vijf minuten speeltijd en een aandringend Oranje Nassau, lag er voor Winsum ruimte om een goeie tegenstoot uit te voeren. Het was uiteindelijk Stan Buikema die de Winsumer op 1-3 wist te zetten en daarmee was de buit wel binnen. Vanaf de rand van de zestien meter roste hij de bal na een corner langs Heidekamp en daarmee was het pleit wel beslecht. Meijer moest niet veel later nog wel even in actie komen toen Tim Deelen na een prima actie op doel schoot, maar de goalie reageerde alert. De driepunter kwam niet meer in gevaar.

* Oranje Nassau – vv Winsum 1-3 (0-1). Wouter Bloem: 0-1; Hans Zwakenberg 0-2; Ruendel Martina 1-2; Stan Buikema 1-3.

No Replies to "Oranje Nassau sneuvelt in tweestrijd met Winsum"