Overzicht midweekse wedstrijden

Er is weer een aantal midweekse wedstrijden afgewerkt waar EemsmondSport vanwege coronaperikelen helaas niet bij kon zijn. De doelpunten vlogen als de spreekwoordelijke rijpe appelen van de boom. In de voor ons acht interessante wedstrijden vielen maar liefst negendertig goals, waarbij het duel SGV-Ezinge de kroon spande met maar liefst elf voltreffers.

3e Klasse C Zaterdag
NOORDWOLDE – SC LOPPERSUM 1-3

In Noordwolde kreeg het team van trainer Roy Kamps met 1-3 klop van SC Loppersum. Namens de gasten scoorde Jacob Havinga twee keer en was het Diederik Dijk die nummer drie voor zijn rekening nam. Marco Vos tekende voor de enige Noordwolder treffer. Het verlies betekende een domper voor de geelzwarten, die zaterdag nog met 7-0 van SC Stadspark hadden weten te winnen.

In Noordwolde stonden twee ploegen tegenover elkaar die niet tot goed voetbal wisten te komen. Daar zal het tweede veld mede debet aan zijn geweest. Dat was net iets minder slecht dan het hoofdveld, dat door sommigen zelfs als gevaarlijk werd omschreven. Uit een van de weinige kansen die de Lopsters zich voor de rust wisten te creëren, was het wel meteen raak. Jacob Havinga scoorde na een assist van Diederik Dijk: 0-1. ‘Een foutje van onze achterhoede. Dat gebeurt ons te vaak’, aldus Kamps. De thuisclub kwam op 1-1 door een voltreffer van Marco Vos, die slap verdedigen van de gasten afstrafte.

SC Loppersum probeerde na de doelwisseling de druk op te voeren. Even weer niet opletten en verkeerd verdedigen van Yoni van der Velde leidde vervolgens tot 1-2. Diederik Dijk was andermaal de aangever en Jacob Havinga de doelpuntenmaker. Noordwolde moest weer achter de feiten aan. Eigenlijk had doelman Martin Oldmans de inzet moeten hebben, maar dat gebeurde dus niet.

Noordwolde was de draad kwijt, kende een slechte periode en zag SC Loppersum vervolgens naar 1-3 weg lopen. Men claimde nog wel een strafschop vanwege een vermeende handsbal, maar over het algemeen dwong het team van Kamps in de slotfase te weinig af.

Coach David van der Kam van SC Loppersum sprak na afloop van een slechte wedstrijd op een slecht veld. Er was volgens hem ook nog ene lichtpuntje. ‘IK heb een tweede helft gezien van mijn jongens waarin hard werd gewerkt en veel vieze meters voor elkaar zijn gemaakt.’

Zijn collega Kamps vond dat Noordwolde na de 0-1 de beter voetballende ploeg was geweest. ‘Na de gelijkmaker hadden we echt het gevoel dat SC Loppersum te kloppen was. Het is jammer en ja, dit is na zaterdag wel even een domper.’

HOLWIERDE – GROEN GEEL 2-2
Holwierde wist aan het thuisduel tegen Groen Geel een punt over te houden en daar mochten met name de gasten tevreden over zijn. Aan de kant van de Stadjers ontbraken door allerlei omstandigheden maar liefst tien spelersnamen.

Binnen drie minuten kwamen de mannen van Eddy Tuik aan de leiding te staan. Jurrely Torbed was er tussenuit geknepen en er restte Joël Brandsma niets anders dan aan de noodrem te trekken. Peter Bouwsema schoot de toegekende penalty onberispelijk binnen: 1-0. Holwierde was na die vroege goal de betere van de twee ploegen, maar verzuimde het overwicht in meer goals om te zetten. Namens Groen Geel kreeg Thomas Metzemaekers nog de grootste mogelijkheid om de gasten op gelijke hoogte te brengen, maar verzuimde dit te doen.

Waar het voor de rust niet was gelukt, slaagde Groen Geel na de hervatting wel. Bert-Jan van Leeuwen kreeg de bal na een afgeslagen kopbal ineens in de voeten en had niet veel tijd nodig: 1-1. Holwierde herstelde zich toen Groen Geel in de fout ging en de razendsnelle Jeanclar Torbed wist te profiteren: 2-1. Erg lang duurde de vreugde over die goal niet. Een voorzet vanaf de linkerkant werd door Frank Veenhof binnen gekopt en dus was de achterstand weer weggepoetst: 2-2. Holwierde had het duel daarna alsnog naar zich toe moeten trekken, maar had het vizier niet op scherp staan.

OMLANDIA – GLIMMEN 3-0
Omlandia heeft op eigen veld aan de verwachtingen voldaan door hekkensluiter Glimmen op een 3-0 nederlaag te trakteren. Het strijdplan van trainer Simon Schuil was om middels een hoog baltempo, veel kantwisselingen en loopacties in de diepte Glimmen pijn te doen. In de eerste helft kwam dat niet helemaal uit de verf, waardoor de bezoekers er te vaak en te gevaarlijk uit konden komen. Uiteindelijk wist Omlandia halverwege het eerste bedrijf wel op voorsprong te komen. Jeremy van Coevorden toverde een fantastisch vallend schot uit de hoge hoed en bracht zijn team daarmee aan de leiding: 1-0.

Na de doelwisseling begon Omlandia te matig, maar wist dat al vrij snel te corrigeren en andermaal tot scoren te komen. Na een goede solo vanaf de linkerkant was het Jeremy van Coevorden die zijn tweede van de avond liet noteren: 2-0. Tien minuten voor het laatste fluitsignaal bepaalde Robbert Veldman met een uithaal in de korte hoek de eindstand op 3-0.

Schuil kon tevreden zijn. Uit de laatste twee wedstrijden heeft Omlandia zes punten weten te halen. Zaterdag wacht de confrontatie met SC Stadspark. Dat de Stadjers afgelopen weekeinde met 7-0 van Noordwolde hadden verloren, zegt Schuil niks. ‘SC Stadspark heeft meerdere gezichten en blijft een lastig te bespelen ploeg’, aldus de oefenmeester.

4e Klasse C Zaterdag
DE HERACLIDEN – MIDDELSTUM 1-2

Middelstum heeft geen hinder ondervonden van het feestje dat men na het binnenhalen van de eerste periodetitel ongetwijfeld gevierd zal hebben. In Uithuizermeeden werd SV De Heracliden, dat als een komeet uit de startblokken schoot, met een 1-2 nederlaag geconfronteerd.

Doelman Damon Medema van Middelstum zal zelden zo’n snelle goal om zijn oren hebben gekregen als dinsdagavond in Uithuizermeeden. Meteen vanaf de aftrap werd de bal door de gastheren naar voren gerost. Stef Oosterhuis wist de vuurpijl met het hoofd te verlengen en vervolgens zorgde Martijs Delker voor de razendsnelle 1-0.

Een tegenvallertje voor de brigade van Jelmer Meinardi, die zich het eerste kwart van de wedstrijd door het opportunistische spel van de Meijsters lieten imponeren. Opbouwen was er bij de thuisclub niet bij. De bal werd meteen de diepte in gestuurd in de hoop dat ie een keer goed zou vallen. Bijna was het een tweede keer gelukt om uit zo’n snelle actie nog een keer te scoren, maar nu bleef het doel van Middelstum van doorboring verschoond.

Gaandeweg de eerste helft kwam Middelstum wat beter in de wedstrijd en was het eigenlijk wachten op de gelijkmaker. Die kwam op naam van Thijs Helder te staan na een assist van Matteo Milkovic: 1-1. Clubtopscorer Milkovic ontpopte zich als een vervelende luis in de Meijster pels. ‘We kregen gewoon geen grip op die jongen’, vertelt trainer Jaap Danhof. Middelstum kreeg kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar verzuimde dit te doen.

Na de doelwisseling werd wel duidelijk dat Middelstum al een weekendwedstrijd in de benen had en De Heracliden vanwege een afgelasting wat meer rust had kunnen pakken. De gasten hadden tegen Amicitia VMC al diep moeten gaan en dat werd nu ook weer gevraagd.

Middelstum bleef de beter voetballende ploeg, De Heracliden het team dat zonder veel omhaal het strafschopgebied van de tegenstander opzocht. Het zou uiteindelijk Mateo Milkovic zijn die de eindstand voor zijn rekening nam. Na een assist van Xander Anema lepelde hij het leer binnen voor 1-2. Met wat meer fortuin had Anema daarna zelf ook nog gescoord, maar paal en lat stonden ene treffer in de weg. Ook Thijs Helder wist de paal nog te raken.

Tijdens het duel trok arbiter Haan maar liefst acht gele kaarten. Zes daarvan kwamen op naam van de thuisclub. Je zou dus bijna vermoeden dat het er af en toe niet bepaald zachtzinnig aan toe ging. Volgens Danhof was arbiter wel erg snel met het trekken van geel geweest. ‘Natuurlijk werden er overtredingen gemaakt, maar of ze nou allemaal rijp voor geel waren?’ Hij vond overigens wel dat Middelstum terecht had gewonnen. ‘Behoudens de eerste fase met die snelle goal hadden zij het betere van het spel. Maar ja, het is ook wel de koploper. Wij moeten ons richten op tegenstanders als FC LEO en OKVC. Daar liggen voor ons de kansen.’

Jelmer Meinardi was blij met de overwinning en vond ook dat zijn team de zege had verdiend. ‘Eigenlijk hadden we hier met meer goals verschil moeten winnen. Aan de andere kant, als je zo’n snelle treffer tegen krijgt, slaat de schrik je wel even om het hart. We zijn echter rustig gebleven, zijn blijven voetballen en hebben de wedstrijd uiteindelijk volledig naar onze hand weten te zetten.’

Beeldmateriaal: Sofia Verduin (vv Middelstum)

5e Klasse E Zaterdag
SGV – EZINGE 7-4

Het Schildwolder SGV heeft dankbaar geprofiteerd van het af en toe zwakke verdedigen van Ezinge. Voordat de mannen van trainer Ronald Bouwman in de gaten hadden wat er was gebeurd, stond het al 2-0 voor de thuisclub door treffers van Jos Hoeksema en Stan van de Berg.

Ezinge stond het eerste half uur slecht te spelen en liet zich de kaas volledig van het brood eten. Sil Douwsma bood de gasten nog enige hoop met zijn aansluitingstreffer. De wedstrijd leek daarna ook te kantelen, maar na de doelwisseling stond het al snel 4-1. En andermaal waren Van de Berg en Hoeksema de voltrekkers van het vonnis.

Merkwaardig genoeg was het daarna Ezinge dat zich volledig in de wedstrijd terug wist te knokken. De achterstand van drie goals werd door Daan Douwsma, Wiebe Leistra en Steven Werkman volledig teniet gedaan: 4-4.

Vanaf dat moment leek het weer een wedstrijd te gaan worden, maar zwak verdedigen van de Ezingers leidden tot nog eens drie Schildwolder treffers. Luca van Loenen en Jos Hoeksema (2) gooiden het duel definitief in het slot. Bij Ezinge heerste na afloop niet alleen teleurstelling over het resultaat, maar ook over de manier waarop de nederlaag werd geleden.

‘Dan denk je de verdedigende problemen te hebben opgelost en overkomt je zoiets. Zien we weer een wedstrijd waarin we de doelpunten wel erg gemakkelijk cadeau doen. Waar het aan ligt? Ik weet het niet. Dat er iets niet goed gaat is wel duidelijk. We hebben nu drie nederlagen op rij geleden. Dat is niet goed. Ik heb de vinger echter nog niet op de zere plek weten te leggen’, vertelt coach Ronald Bouwman.

ZEC – WAGENBORGER BOYS 4-0
Het Zandeweerster ZEC had meer moeite met het ontwijken van duels dan met tegenstander Wagenborger Boys. Op een paar speldenprikjes na lieten de gasten niets zien, behalve dat ze fysiek wel wat in de mouwen hadden en strijd wilden tonen.

Omdat ZEC niet over een lichtinstallatie beschikt, werd de wedstrijd door de bond omgedraaid en op het Wagenborger kunstgras gespeeld. ZEC kwam aan de leiding door een treffer van Kjell Posthumus. Vervolgens bepaalde Melvin Sikkema de ruststand op 2-0. Dat was overigens een treffer van bijzonder hoog gehalte. Hij joeg een vrije trap van een meter of dertig zo in de winkelhaak. Na de doelwisseling scoorde Gijs Balkema de 3-0 en was het Vincent Zijlstra die de eindstand op 4-0 mocht bepalen.

Coach Marinus Siekman was tevreden over het resultaat. ‘We moeten zaterdag zelf in eigen huis van Stedum zien te winnen en hopen dat het duel tussen SGV en Meedhuizen een beetje gunstig uitpakt. Dan staan we er ineens heel rooskleurig voor, met de wetenschap dat we een week later De Fivel als tegenstander hebben.’

Beeldmateriaal: Robin Stoter (ZEC)

STEDUM – WARFFUM 3-6
Het werd een bewogen avondje voetbal op het sportpark aan de Bedumerweg, waar de plaatselijke voetbaltrots de strijd moest aanbinden met Warffum. Na negentig minuten hadden de aanwezigen zo’n beetje alles wel gezien wat men in een voetbalduel kan tegenkomen. Een rode kaart, gele kaarten en negen doelpunten.

Stedum had het afgelopen weekeinde met 3-1 van Wagenborger Boys weten te winnen en verloor daarbij Lorenzo Spitsbaard met een rode kaart. Warffum moest iets goed maken na de 2-1 nederlaag in Zeerijp tegen De Fivel en dus waren de verwachtingen best wel hooggespannen. Beide elftallen hangen onder de middenmoot van de 5e Klasse E, waarbij een of twee overwinningen al meteen voor een wereld van verschil kunnen zorgen.

De gasten begonnen beter aan het midweekse duel en wisten een 0-2 voorsprong te nemen door doelpunten van Kevin Janssen en Stefan van den Berg. Nadat laatstgenoemde geel had gekregen, zag doelman Eddy Renses in de 40e minuut rood omdat hij een trappende beweging had gemaakt. Renses was niet gediend van de manier waarop een Stedumer vol op hem in kwam vliegen en dacht zijn gram te moeten halen. Niet zo handig als je beter speelt en ook nog eens aan de leiding gaat. Dick Voorma nam de plaats onder de lat in en rechtsbuiten Roel Klinkhamer werd geslachtofferd.

Even was de organisatie weg bij de bezoekers en Stedum profiteerde meteen. Lars Hofman prikte de 1-2 achter Voorma en bood de gastheren in ieder geval weer wat perspectief. Matthijs Winkel gooide vrij snel na de doelwisseling echter roet in het eten door de marge weer te vergroten: 1-3.
Warffum had de tactiek bijgesteld, speelde met één diepe spits die snel werd gezocht. Nadat Siebrand Dijkema een afstandsschot tegen het nylon zag vliegen (2-3) wist Roy Kuipers de achtervolging te stoppen met de 2-4. Robbert Slager was daarna de laatste die voor Stedum zou scoren. De gasten, die het middenveld aardig onder controle hadden, toonden aan dat een mannetje minder op het veld niet altijd een nadeel hoeft te zijn. Stedum wist zich geen raad met de Warffumers. In het restant van de wedstrijd waren het Roy Kuipers en Matthijs Winkel die de eindstand naar een onverwachte 3-6 tilden.

Robert Benes: ‘Ondanks dat we op den duur tegen tien man kwamen te staan, konden we het verschil niet maken. Ook onze keeper was niet in zijn beste doen. Hij zag er een paar keer niet goed uit. Kortom een wedstrijd om snel te vergeten’, aldus de oefenmeester van Stedum.

Zijn collega Jur Smit was uiteraard blij met het resultaat. ‘Ik keur de actie van mijn doelman niet goed, maar snap zijn reactie wel. Hij had beter even tot tien kunnen tellen. We stonden voor en waren oppermachtig. Gelukkig hebben de jongens het goed opgepakt en bleven ze knap overeind.’

5e Klasse F Zaterdag
VVS – MUNTENDAM 1-0

Gerjan Drenth mocht zich na afloop van de wedstrijd tussen het Oostwolder VVS en het bezoekende Muntendam tot matchwinner laten kronen. Hij was namelijk de enige die tot scoren was gekomen in het duel tussen de ploeg die jacht maakt op koploper SETA en de met zichzelf worstelende nummer elf van de ranglijst. SETA wist de uitwedstrijd tegen Meeden met maar liefst 0-5 te winnen, dus moest VVS ook tot winst zien te komen om niet achterop te raken.

Zoals de uitslag al doet vermoeden, werd het geen gemakkelijke avond voor de thuisclub. Dat was op zich wel verklaarbaar, want na twintig minuten kwam VVS al met tien man te staan toen Jeroen Brul met gestrekt been een blok probeerde te zetten. Die niet al te snuggere actie leverde hem een rode kaart op.

Voor Muntendam had dat het sein moeten zijn om er een schepje bovenop te doen. Er lagen nu immers mogelijkheden om van de overtalsituatie gebruik te maken. Merkwaardig genoeg was het echter VVS dat op voorsprong wist te komen. In de 35e minuut mikte Gerjan Drenth de bal langs de Muntendammer goalie: 1-0. En bij die treffer zou het ook blijven.

No Replies to "Overzicht midweekse wedstrijden"