Wel complimenten maar geen punten voor NEC Delfzijl

NEC Delfzijl heeft een moedige poging gedaan om het danig geschonden blazoen wat op te vijzelen in de thuiswedstrijd tegen Gorecht, de nummer twee van de 2e Klasse J. Meer dan een poging is het echter niet geworden. Ondanks een voorbeeldige inzet van de thuisclub trok de ploeg uit Haren uiteindelijk, na een moeizaam gespeelde wedstrijd, met 1-2 aan het langste eind.

Bij NEC Delfzijl stonden de afgelopen dagen vooral in het teken van het vertrek van de trainers Marshall Pourier en Danny Schudde. Een gebrek aan chemie tussen de coaches en de spelersgroep werden als een van de voornaamste zaken aangewezen voor het ontslag van de oefenmeesters. Om nog wat extra zout in de wond te strooien besloot Roy de Groot niet meer voor NEC Delfzijl uit te willen komen. Hij was volgens zijn lezing speciaal voor Pourier naar de Delfzijlster club gekomen. Nu die er niet meer was viel voor hem kennelijk ook elke binding met de club weg.

Daags voor de ontmoeting met Gorecht had interim-coach Fred Hansen, voor de rest van het seizoen de verantwoordelijke man, een gesprek met de groep gehad. ‘Ik heb ze duidelijk gemaakt dat de eindverantwoording nu bij hen lag. Dat zij maar moesten laten zien dat het ontslag van de trainer gerechtvaardigd was geweest’, aldus de oud-Neptuniaan.

En gezegd moet worden, NEC Delfzijl liet zich in het duel met de hoogvlieger niet zomaar opzij zetten. Duels werden vol overgave aangegaan en er werd af en toe tot op het randje van het toelaatbare gespeeld. Scheidsrechter Venekamp liet veel toe, waardoor zich ook een duel kon ontwikkelen die het aankijken waard was. Daarin was Gorecht de betere en rustiger voetballende ploeg. Zonder trainer Hans van der Ploeg, afwezig vanwege een coronabesmetting, wist Gorecht voor de pauze nog wel een aantal aardige kansen te creëren. Sam Niewold was de eerste die doelman Bas Westerhuis probeerde te verschalken. Aan de andere kant stond Bram Mulder plotsklaps oog in oog met goalie Willem Bouwkamp. Hij schrok zo van die situatie dat hij zich geen raad wist. Een van de weinige mogelijkheden die NEC Delfzijl voor de pauze kreeg, ging daarmee verloren.

Vier minuten later kwamen de gasten aan de leiding. Aan de linkerkant lag het bij NEC Delfzijl helemaal open. De rode loper was als het ware uitgelegd voor Tom Traas, die alleen Westerhuis nog even voorbij moest. Dat deed hij zeer beheerst en dus had Gorecht de goal die het wilde: 1-0. Heel voorzichtig gingen aan de kant van de Delfzijlsters de gedachten uit naar de zeperd tegen SC Elim toen het maar liefst 7-1 werd en men bij de eerste de beste tegenslag het hoofd liet hangen. Dat gebeurde nu echter niet. NEC Delfzijl knokte zich terug in het duel en kreeg na 34 minuten de verdiende beloning. Een corner van Bram Mulder werd door Dion Zimmerman op de juiste waarde getaxeerd en achter de op de doellijn vastgenagelde goalie Willem Bouwkamp gedeponeerd: 1-1.

Hoewel Gorecht, dat net als de gastheren moeite had met de dwars over het veld staande straffe wind. Nog altijd het betere van het spel had, konden de gasten hun hoge positie op de ranglijst niet waarmaken. Na de doelwisseling werd het spelbeeld er niet beter op. De thuisclub speelde een opportunistisch spelletje, gooide veel duelkracht in de wedstrijd, maar was in balbezit te onrustig om Gorecht echt in verlegenheid te kunnen brengen.

Het duurde tot aan de 71e minuut alvorens er weer iets te beleven viel, En voor NEC Delfzijl was dat aan de verkeerde kant van het veld. Na een prima combinatie aan de rechterkant van het veld was het Sven Hazewinkel die dwars door het centrum van de thuisclub ongehinderd mocht opstomen. Omdat niemand hem probeerde af te stoppen, besloot de Harener zijn geluk te beproeven. Het akelig zuivere schot verdween buiten het bereik van Bas Westerhuis tegen het nylon: 1-2.

En wee moest NEC Delfzijl in de achtervolging. Er was intussen al druk gewisseld. De thuisclub moest iets. Het posteerde Quirijn Boelens in de punt van de aanval, liet Edwin Hodzic en Christian Lambeck opdraven en kreeg zelfs nog kansen om andermaal langszij te komen. Eerst was het de net ingevallen Lambeck die een voorzet vanaf de rechterkant op het dak van het Gorecht-doel liet vallen. Niet veel later probeerde Hodzic zich een weg door het overvolle strafschopgebied van de gasten te wurmen. De beste mogelijkheid was echter voor Christian Lambeck die een doorgekopte bal vanaf de rechterkant onder de lat door raak dacht te knikken, maar zich op de kwaliteiten van doelman Willem Bouwkamp verkeek. De sluitpost moest tot het uiterste gaan om de inzet over de lat te tikken en deed dat met verve en ook nog eens heel stijlvol.

Het was een laatste ultieme poging om de zoveelste nederlaag in deze competitie te ontlopen. Gorecht wist de zege over de streep te trekken, al had het daar dan ook meer moeite voor moeten doen dan men vooraf wellicht voor mogelijk had gehouden. NEC Delfzijl kreeg de complimenten voor de getoonde strijdlust. Omdat je daar echter geen punten voor krijgt, is het nog steeds wachten op een tastbaar resultaat. De komende weken moet blijken of het duel tegen Gorecht een incident is geweest. Of dat de Delfzijlsters eindelijk wakker zijn geschud en in staat geacht moeten worden om van de rest van de competitie nog iets fatsoenlijks te brouwen.

‘We hebben er flink voor moeten knokken vandaag. Het was in mijn ogen allemaal te onrustig en te ongeduldig wat we hebben laten zien. In balbezit hadden we meer tijd moeten nemen om naar goede, voetballende oplossingen te zoeken. Uiteraard ben je qua stand op de ranglijst bijna verplicht om van NEC Delfzijl te winnen, maar zo’n eenvoudige eentweetje is dat ook niet. Ze beten zich goed in ons vast. Maar goed, we hebben uiteindelijk gewonnen. En op wat voor manier dat gegaan is? Daar heeft niemand het later meer over’, aldus plaatsvervangend trainer Eduard Zuidema.

Zijn interim-collega Fred Hansen was goed te spreken over de manier waarop NEC Delfzijl de tegenstander had bestreden. ‘Ik heb ze niet veel zien voetballen dit seizoen, maar het moet qua inzet en strijdlust niet best zijn geweest. Dat viel er vandaag niet aan af te lezen. We hebben vandaag voor elke centimeter gras geknokt. Dat je dan uiteindelijk verliest? Een punt pakken tegen Gorecht was al heel mooi geweest en ik moet toegeven, het zat er de tweede helft zelfs wel in. We kregen de kansen er wel voor. IK ben van mening dat we hier wel mee verder kunnen. Het is nu aan het elftal om te laten zien wat ze in hun mars hebben.’

* NEC Delfzijl – Gorecht 1-2 (1-1). Tom Traas 0-1; Dion Zimmerman 1-1; Sven Hazewinkel 1-2.

No Replies to "Wel complimenten maar geen punten voor NEC Delfzijl"