Eenvoudige winst SC Loppersum op onmachtig Holwierde

SC Loppersum heeft zich op betrekkelijk eenvoudige wijze gerevancheerd voor de smadelijke 4-0 nederlaag die eerder dit seizoen op het kunstgras van het sportpark Katmis in Holwierde werd geleden. Toen was Jurrely Torbed de man van de wedstrijd met vier treffers. Nu kwam de rappe aanvaller er totaal niet aan te pas en wisten de gastheren uiteindelijk met 3-0 te winnen. En dat was eigenlijk een nog te magere afspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen op het veld.

Dat Holwierde een heet middagje in Loppersum stond te wachten was wel duidelijk. Trainer David van der Kam had zijn mannen in de aanloop naar de tweestrijd meerdere keren gewezen op de verslagen die na de blamerende nederlaag waren verschenen. ‘We werden toen totaal overvleugeld en dat zou ons niet nog een keer gebeuren. Ik heb ze op het hart gedrukt om er meteen vanaf de aftrap vol in te klappen’, liet de oefenmeester zich voor de aftrap ontvallen.

En dat deden de Lopsters dan ook. Ze verdedigden messcherp en zochten meerdere keren de grens van het toelaatbare op. En waarom ook niet, want zo lang een fluitist van mening is dat de scheidslijn niet wordt overschreden, kan er immers veel. Hoe dan ook, de gasten lieten zich behoorlijk imponeren door de manier waarop SC Loppersum de duels in knalde. Twee keer ging het er volgens scheidsrechter De Klein iets te hard aan toe en dat leverde de thuisclub twee keer geel op. Aan Holwierder zijde vielen vier prenten in dezelfde kleur. Pittig was het duel zeker en bij sommige overtredingen vroegen de supporters zich af of je die nu onder de categorie nuttig of dom moest wegschrijven. Een ding was zeker. Bram Geurtsen mocht van geluk spreken dat hij slechts geel kreeg toen hij Jacob Havinga de gang naar het doel van Wouter Kingma versperde door hem even aan het shirt te trekken.

Wat Holwierde ook probeerde, de ploeg was geen schim van de geoliede machine die de Lopsters thuis het nakijken had gegeven. Na een klein kwartier was de score al opengebroken door Jacob Havinga: 1-0. Op dat moment een terechte tussenstand, omdat SC Loppersum meer van het spel had en liet zien dat het bereid was om tot het gaatje te gaan. Gek genoeg lieten de gastheren zich gaandeweg de eerste helft meeslepen in het vrij simpel ogende voetbal dat Holwierde speelde. Combinerend lukte het allemaal niet bij de bezoekers en dus werd al snel de lange bal gezocht en op de snelheid van Jurrely Torbed gegokt. Maar zoals reeds gememoreerd, die lag aan de ketting. Zoals ook Robbie ten Hove niet tot grootse daden in staat bleek te zijn.

De defensie van SC Loppersum bleef vrij eenvoudig op de been en behoudens wat vermetele pogingen van afstand werd keeper Peter Paul Datema in het eerste bedrijf amper op de proef gesteld. Het wachten was op de tweede treffer van de thuisclub en die zou er ook komen. Jacob Havinga en Tim Maneschijn mocht aan de rechterkant van het veld ongestoord een eentweetje opzetten. De combinatie leidde tot een voorzet van Havinga die door de naar de tweede paal gelopen Maneschijn langs Wouter Kingma werd geschoven: 2-0. De kansen om de wedstrijd al voor de doelwisseling definitief in het slot te gooien, verprutste SC Loppersum vervolgens kinderlijk eenvoudig. Zelfs een overtalsituatie werd dusdanig slecht uitgespeeld dat David van der Kam zich langs de kant hardop afvroeg waar zijn spelers mee bezig waren. Geluk bij een ongeluk was dat Holwierde er niets tegenover wist te zetten. Het was aanvallend onmachtig en wist zich voor de thee geen enkele uitgespeelde kans te creëren.

Het trieste dieptepunt in het eerste bedrijf was het uitvallen van Robin Post. Met Holwierder Robbie ten Hove in zijn rug probeerde hij de bal in bezit te krijgen, maar kwam bij de landing op het harde speelveld ongelukkig terecht. Post ging kermend naar de grond en greep naar zijn knie. De pechvogel moest met een brancard van het veld worden gedragen. Volgens Van der Kam betrof het een blessure aan de kruisbanden. ‘Ik kan nog niet zeggen hoe ernstig dat het is, maar ik denk dat het voor hem het einde van het seizoen is’, aldus de oefenmeester. Rolf Oosterhuis nam de plaats van Post in. De twaalf minuten extra speeltijd die fluitist De Klein de acteurs gunde om nog iets moois uit de hoge hoed te toveren, leverden slechts een schot op van Joris Jurna dat een beter lot had verdiend.

Holwierde mocht na de pauze nog hopen dat het zichzelf in de wedstrijd terug zou weten te knokken. Een snelle aansluitingstreffer was derhalve gevraagd. Bijna had Rolf Oosterhuis het team van trainer Eddy Tuik een handje geholpen toen hij een bal terug kopte en goalie Peter Paul Datema met de schrik vrij kwam omdat het speeltuig rakelings naast ging.

Nadat Geurtsen aan rood was ontsnapt, werd hij gewisseld voor Jeanclar Torbed. Die had zich onsterfelijk kunnen maken door nog geen zestig seconden na zijn entree de bal achter Peter Paul Datema te koppen, maar hij kwam slecht uit met zijn actie. Uiteindelijk wist de invaller er nog een corner uit te slepen die door Thijs Sonneveld voor het Lopster doel werd gelepeld. Robbie ten Hove plantte zijn hoofd onder de bal, maar Datema plukte het speeltuig uit de lucht. Bij die ene kans zou het blijven. Sterker nog, de daaropvolgende aanval van SC Loppersum was succesvoller en betekende de doodsteek voor Holwierde. Joris Jurna werd aan de linkerkant van het veld op avontuur gestuurd en schoof de bal in de korte hoek langs Kingma: 3-0. Voor zover het nog niet duidelijk was, toen was de wedstrijd definitief beslist. Een door niemand begrepen voorzet was het laatste wapenfeit van de gasten.

Het spel was er n de tweede helft bepaald niet beter op geworden. Gecombineerd werd er amper en de ballen werden alle kanten op geschoten. Of de naastgelegen sporthal werd getorpedeerd, of het leer verdween aan de andere kant op de baan waar in de zomer de motoren ronken. Eigenlijk was het maar goed dat scheidsrechter De Klein in de tweede helft niet veel tijd hoefde bij te tellen. De amusementswaarde was, zeker in het laatste kwart van de wedstrijd al flink gedaald.

SC Loppersum had in ieder geval een dik verdiende overwinning geboekt en kon zichzelf alleen maar verwijten dat het de derby niet binnen drie kwartier al had weten te beslissen. ‘Na onze tweede goal hebben we ongelukkige keuzes gemaakt’, klonk het cryptisch uit de mond van David van der Kam. Waarmee hij met name nog even fijntjes refereerde aan het moment waarop zijn team in de reeds gememoreerde overtalsituatie stond. Bij hem had het ook wel even geknepen toen de derde treffer wat te lang uitbleef. ‘We hebben tegen Groen Geel wel gezien wat dat kan opleveren. Toen kwamen we ook met 2-0 voor en gaven we het uiteindelijk nog weg. Wat dat betreft mogen we onze verdediging wel bedanken dat ze nu niks hebben weggegeven en de aanval van Holwierde totaal onschadelijk hebben gemaakt.’

Zijn collega Eddy Tuik had de term ‘ongelukkige keuzes’ kennelijk ook op zijn lippen liggen, maar besloot uiteindelijk om toch maar voor domme acties te kiezen. ‘We wilden onze momenten veel te ver doordrijven. Waarom wil je in hemelsnaam drie of vier mensen voorbij om je vervolgens compleet vast te lopen’, zei hij vragend. Tuik vond dat zijn team totaal niets had gecreëerd en veel te laat in de duels was gekomen. ‘Je weet op voorhand dat SC Loppersum zich wil revancheren voor de nederlaag bij ons. Ik heb ze er voor gewaarschuwd dat ze er vol in zouden vliegen. Het is jammer, maar op de overwinning van SC Loppersum valt niets af te dingen. Dit was niet het Holwierde wat ik graag wil zien.’

* SC Loppersum – Holwierde 3-0 (2-0). Jacob Havinga 1-0; Tim Maneschijn 2-0; Joris Jurna 3-0.

No Replies to "Eenvoudige winst SC Loppersum op onmachtig Holwierde"