Kloosterburen walst over zwak Usquert heen

Kloosterburen heeft in en tegen Usquert weinig moeite hoeven doen om de onderlinge krachtsverschillen bloot te leggen. Het team uit het carnavalsdorp had na afloop van de zeer eenzijdige ontmoeting alle reden om er een polonaise uit te gooien. Onder de tijdelijke leiding van speler Olger Jonker, de nieuwe trainer Willem Kluin stapt de komende week in, stopten de bezoekers hun opponent bijna letterlijk en figuurlijk onder het gras. De bedroevend opererende thuisclub kreeg een half dozijn treffers om de oren en mocht blij zijn dat Kloosterburen af en toe even gas terug nam, anders was de nu al smadelijke nederlaag ongetwijfeld hoger uitgevallen.

Het was een roerige week voor Kloosterburen geweest. De ploeg uit 5C zag trainer Wieger Kooistra plotsklaps opstappen en wist binnen een etmaal Willem Kluin van Noordpool UFC te strikken voor een ‘deeltijdbaan’ bij de tobbende club. Het duel tegen Usquert werd met enige zorg tegemoet gezien door Jonker en zijn mannen. ‘Want ze hebben echt wel een goede ploeg liet de interim-coach zich ontvallen. Waar die op de zonovergoten zondagmiddag waren gebleven zal altijd wel een raadsel blijven. Op het Usquerder veld kon niemand ze in ieder geval vinden.

In ruim negentig minuten voetbal hoefde doelman Sander Adema zich maar één keer echt te strekken. Voor het overige bleef het bij schoten van afstand van Kevin Ensing en Cheick Keita, die in ieder geval nog richting het Kloosterbuurder doel vlogen. Voor de rest was het Kloosterburen dat de wedstrijd dicteerde en kon doen en laten wat het wilde. De gretigheid straalde er van af, men was rustiger aan de bal en werd in de opbouw niet of nauwelijks door de achterover leunende gastheren onder druk gezet.

Binnen vijf minuten na het eerste fluitsignaal van de niet consequent fluitende scheidsrechter Hanning uit Vriescheloo was het al raak. Een corner van Mathijs Voos werd door Rick Seelen achter doelman Bjorn Martens gekopt: 0-1. Na slecht uitverdedigen van de thuisclub was Seelen niet veel later dicht bij de volgende Kloosterbuurder treffer. Die domper bleef Usquert vooralsnog bespaard, al duurde dat dan ook niet lang. Een vrije trap op de zijkant van het strafschopgebied werd teruggelegd en door Bas Bolt via binnenkant paal binnen geschoten: 0-2.

De wedstrijd was op dat moment eigenlijk al gespeeld. De Usquerders liepen als een kip zonder kop over het veld. Er viel geen enkele structuur in het team van trainer Jan Blaauw te ontdekken. De duels gingen simpel verloren en qua snelheid kwamen de gastheren enorm veel te kort. De meer volwassen spelende gasten lieten hun opponent alle hoeken van het veld zien en het was dan ook niet verwonderlijk dat de teller nog voor de thee op drie zou komen te staan. Niels van de Maar kreeg de bal aan de rechterkant mee en gaf een pass op Matthijs Wolterman, die de bal quasi achteloos met de buitenkant van zijn rechtervoet langs de Usquerder goalie wist te krijgen: 0-3.

Er diende zich op dat moment een enorm pak slaag aan voor de thuisclub, die het rustsignaal als een zegen zal hebben ervaren. Voetballend konden de Kloosterburen niet bijsloffen en dus moest er af en toe aan de noodrem getrokken worden. Het leverde de gastheren wat gele kaarten op en als de fluitist de strakke lijn had doorgetrokken die hij in het begin had laten optekenen, dan was Usquert zeker niet met elf man geëindigd. Die ellende bleef de witzwarten in ieder geval wel bespaard.

Na de doelwisseling toonden ze geen enkele vorm van verbetering. Omdat Kloosterburen zich kennelijk ook niet meer bovenmatig wilde inspannen, gebeurde er een groot deel van de tweede helft vrij weinig op het veld. Usquert had niet eens de puf om zich in de buurt van het Kloosterbuurder verdedigingsbolwerk te begeven. En toen ze dat wel deden, werden ze meteen afgestraft. Na driekwart wedstrijd schoot Kevin Ensing vanaf de rechterkant van het strafschopgebied op het doel van Sander Adema. Het bleef bij een mislukte poging, zoals ook een tweede mogelijkheid van de Usquerders verloren ging voordat het eigenlijk een kans dreigde te worden. Usquert dacht dat er misschien nog wat te halen viel, drong even aan en kreeg meteen de rekening gepresenteerd. Aan verdedigen dacht niemand meer bij de gastheren en dus mocht Matthijs Wolterman een voorzet geven die door Rick Seelen werd verzilverd: 0-4.

Niet veel later werd het in die volgorde van opkomst ook nog eens 0-5 en had Seelen zijn derde van de middag te pakken. Dat hadden er nog twee meer moeten zijn, maar hij vergat in een situatie de bal mee te nemen en strandde in een ander geval op de Usquerder sluitpost. Het halve dozijn zou nog wel volgeschoten worden. De manier waarop was kenmerkend voor het geringe verzet dat Usquert na de pauze nog wist te bieden. Het was tenenkrommend om te zien hoe in de eigen defensie ballen hoog werden gehouden alsof niet Usquert, maar Kloosterburen ver op achterstand stond. De thuisclub had de kracht niet eens meer om de bal naar voren te transporteren en wilde kennelijk alleen maar meer tegentreffers zien te voorkomen. Daar slaagden ze niet in, want het slotakkoord was voor Niels Bolt. Hij veroverde ter hoogte van de middenlijn de bal, liet twee verdedigers staan alsof het pionnen waren en schoof het leer onder het lichaam van goalie Bjorn Martens door: 0-6.

Het laatste kwartier was niet meer om aan te gluren. Vanuit Kloosterbuurder perspectief bekeken wel begrijpelijk. Zij hoefden immers niet meer. Zelfs op halve kracht spelend bleven de gasten echter betrekkelijk eenvoudig overeind. Na 92 minuten kwam er een einde aan de lijdensweg van de gastheren, waar trainer Jan Blaauw na afloop vernietigend naar uithaalde. ‘Kennelijk vindt een aantal spelers het veel belangrijker om in de kroeg te zitten dan dat ze op zondag moeten voetballen. Als je vlak voor de wedstrijd ook nog eens door sommigen in de steek wordt gelaten en je moet anderen oproepen die wel willen, maar zonder warming up het veld in moeten? Tja, dan ga je je toch echt afvragen waar ze eigenlijk met z’n allen heen willen. Ik ben nu meer dan een kwart eeuw trainer, maar zoiets als bij Usquert? Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het wordt tijd dat er wat harde noten worden gekraakt.’

Olger Jonker was maar wat blij met de overwinning van Kloosterburen. ‘We zijn vandaag voor het eerst van het 4-4-2-systeem afgestapt en zijn 4-3-3 gaan spelen. In onze beleving kunnen we dat veel beter en dat is vandaag wel gebleken. Nou moet ik er wel bij zeggen dat Usquert niet echt als graadmeter kan gelden, maar we zijn zeer content met dat wat we hebben laten zien. Het laatste kwartier was inderdaad niet om aan te zien. Dat kunnen we ook onszelf verwijten. Het zit niet in mij om gas terug te nemen als de marge ruim genoeg is. Dat heb ik de jongens in de nabespreking ook verteld. Je wilt de meegereisde supporters ook wat bieden’, aldus de man die zich binnenkort weer als speler op de training mag melden. Kluin neemt het roer de komende week van hem over.

Genietend van het voorjaarszonnetje was het hem ook opgevallen dat zijn nieuwe club anders dan anders voetbalde. ‘Dit biedt perspectief. Hier gaan we op voortborduren’, vertelde hij. Dat kan dan komende donderdag, dan speelt zijn team de inhaalwedstrijd in en tegen Alteveer en moet blijken wat de werkelijke waarde is van de vernieuwde spelopvatting.

* Usquert – Kloosterburen 0-6 (0-3). Rick Seelen 0-1; Bas Bolt; 0-2; Matthijs Wolterman 0-3; Rick Seelen 0-4; Rick Seelen 0-5; Niels Bolt 0-6.

No Replies to "Kloosterburen walst over zwak Usquert heen"