Weer winst voor SC Scheemda in derby met VVS

‘Wij zien onze leden en gasten graag tevreden naar ons sportcomplex komen, maar we willen ze met een nog beter gevoel naar huis zien gaan.’ Het is een van de citaten die op de website van SC Scheemda is te vinden. Na het duel tegen aartsrivaal VVS uit Oostwold zal waarschijnlijk alleen het Scheemder deel van de voetballiefhebbers met deze zinsnede eens zijn geweest. De altijd beladen en bol van de spanning staande derby eindigde namelijk in een 2-1 zege voor de thuisclub.

In de aanloop naar het duel op sportpark ‘d Oosterd in Scheemda waren er, zoals verwacht, al weer allerlei ludieke acties ondernomen. Zo hadden supporters van VVS vrijdagnacht de doelpalen van SC Scheemda van Oostwolder kleuren voorzien en stond er bij het sportpark een bord met daarop de tekst ‘trainingsveld VVS Oostwold.’ Een spandoek waarop te lezen viel dat de drie punten mee naar Oostwold zouden gaan, markeerde de ingang van het complex. De Oostwolder fans hadden hun visitekaartje afgegeven. Voorzitter Gerben Loer van SC Scheemda kan wel lachen om dat soort acties. ‘Als het daar bij blijft, mogen er wat mij betreft elke week wel van dit soort derby’s plaatsvinden’, aldus de preses.

De forse 7-0 nederlaag die VVS eerder dit seizoen op eigen terrein kreeg te slikken, vroeg om een revanche van het team van trainer Egbert Bosma. Het ‘debacle van Oostwold’ in oktober van het afgelopen jaar vormde voor SC Scheemda het startsein van een imposante serie wedstrijden waarin slechts twee keer een gelijkspel werd geïncasseerd. De overige vijf wedstrijden werden in winst omgezet en leverden de Scheemders een doelsaldo op van 34 treffers voor en slechts 6 tegen. VVS bleef sinds de ongelijke krachtmeting eveneens ongeslagen, mocht evenveel gelijke spelen als winstpartijen bijschrijven, maar bleef in doelpunten ver achter met een doelsaldo van 15 voor en 8 tegen.

En toch ontlopen de ploegen elkaar niets. Tot aan de aftrap op het Scheemder sportpark bedroeg het onderlinge verschil slechts een punt, waarbij met argusogen gekeken zou worden naar de verrichtingen van koploper SETA, dat een marge had van vier punten op SC Scheemda en vijf op VVS, al dient daarbij wel gezegd te worden dat de Musselkanaalsters een wedstrijd meer in de benen hebben.

Aan een gelijkspel zouden de beide kemphanen niets hebben op deze voetbalzaterdag. En dus stond er flink wat spanning op het treffen. Langs de zijlijn was er alles aan gedaan om de sfeer er goed in te krijgen. Een levensgroot spandoek van Scheemder makelij met daarop de boze tovenaar Gargamel verwees naar een smurfenjacht die de thuisclub zou ontketenen. Rookbommen in beide clubkleuren ontnamen de vele toeschouwers even het zicht op het speelveld en met de tekst ‘de Spartanen komen eraan’ gaven fans van VVS een duidelijke boodschap af. Het zou niet nog een keer op een zevenklapper uitdraaien.

Over de gehele wedstrijd genomen werd er op sportpark ‘d Oosterd niet geweldig gevoetbald. Het had er alle schijn van dat de acteurs op de een of andere manier toch wel wat beduusd waren geraakt van alle randgebeurtenissen. Aanvallen ging nog wel, maar de eindpass bleef vaak uit of was onnauwkeurig. Echt grote kansen ontstonden er daardoor niet voor beide doelen. VVS kreeg na een dik kwartier spelen een goede mogelijkheid. Jeroen Brul brak over links door, maar kon bijna op de achterlijn staand niemand vinden om een goed vervolg aan de aanval te breien.

Behoudens standaardsituaties wisten de bezoekers in het eerste bedrijf niet gevaarlijk te worden. Scheemda kreeg in de 18e minuut een mogelijkheid, maar het schot op doel werd een eenvoudige prooi voor de Oostwolder goalie. Gaandeweg het eerste bedrijf leek een treffer in de lucht te hangen, maar dat kwam er niet van. Een smet op de wedstrijd was het uitvallen van keeper Frank Brouwer van SC Scheemda. Hij wilde uittrappen, maar stapte in een kuiltje en ging door zijn enkel. De onfortuinlijke goalie moest van het veld worden gedragen en is waarschijnlijk een aantal weken uit de running. Zijn plaats onder de lat werd ingenomen door reservedoelman Rik Elzer. Na een oponthoud van zo’n tien minuten kon er verder gespeeld worden. In de 52e minuut Bob Kellendonk op de lat. Dat was de kans voor de gastheren om aan de leiding te komen, maar het bleef tot aan het rustsignaal bij de brilstand.

Na de doelwisseling trad er geen verbetering op in het spel. De spanning bleef vol op de wedstrijd staan. Beide teams gaven elkaar niets toe en dat was met name voor het publiek jammer. Zij waren immers voor een spektakelstuk gekomen en hadden nog weinig opwindende voetbalzaken voorbij zien komen. Lange tijd leek het er op dat de burentwist onbeslist zou eindigen.

Totdat in de 80e minuut de vlam alsnog in de pan sloeg. Danny Blaauw en Tom Knollema vonden elkaar en wisten uiteindelijk Niek Smit in de zestien meter te bereiken. Een geslaagde eindpass werd met een dito afronding bekroond: 1-0. Nu moest VVS in de achtervolging. De jacht op de gelijkmaker duurde nog geen 120 seconden. Sander Dijkstra ging er op rechts vandoor en bediende Remco de Kleine, die met een goede loopactie richting eerste paal was getrokken, op maat: 1-1.

Het had er daarna alle schijn van dat het duel in een remise zou eindigen, maar dan staan er in de regel spelers op die nog net iets extra’s in huis hebben en het verschil alsnog weten te maken. SC Scheemda had die met topschutter Danny Blaauw in huis. Hij joeg een vrije trap van een meter of dertig over de Oostwolder muur achter de kansloze doelman Tim Ludwig en zorgde voor een uitbarsting van vreugde aan Scheemder zijde: 2-1. Van die dreun wisten de gasten zich niet meer te herstellen. Na het laatste fluitsignaal werd de zege op de aartsrivaal gevierd alsof zojuist de eindronde van de Champions League was bereikt.

‘De wedstrijd was meer spannend dan goed, maar minder goede wedstrijden winnend afsluiten is ook belangrijk. Er was sprake van veel respect bij beide ploegen, misschien zelfs wel wat teveel voor een derby als deze. Wij blijven nu meedoen om het kampioenschap en VVS moet in de achtervolging. Het was voor iedereen een heerlijke middag om mee te maken. Waar zie je een dergelijke sfeer nog op dit niveau?’, aldus trainer Gerrie Drent van SC Scheemda.’

Zijn collega Egbert Bosma vond dat alle ingrediënten voor een mooie voetbalmiddag aanwezig waren geweest. ‘Wij konden of durfden niet de extra vrije man op het middenveld in te spelen, waardoor we veel te snel geneigd waren om de diepe bal te geven. Ik denk dat 1-1 een mooie uitslag was geweest, maar eerlijk is eerlijk. Als je een vrije trap op zo’n manier in het del krult? Dat is ook een kwaliteit.’

* SC Scheemda – VVS Oostwold 2-1 (0-0). Niek Smit 1-0; Remco de Kleine 1-1; Danny Blaauw 2-1 (foto’s: Arno Steeman Photoworks).

No Replies to "Weer winst voor SC Scheemda in derby met VVS"