Overzicht amateurvoetbal

Het voetbaloverzicht van deze week beginnen we nu eens niet in de eerste klasse, maar een trapje lager. Een uitgebreid verslag van het duel tussen NEC Delfzijl en het Asser LTC hebben we elders al geplaatst. SV Bedum is de tweede vertegenwoordiger in deze klasse. In3C kreeg Noordwolde een draai om de oren van kampioenskandidaat Velocitas en is SC Loppersum opgeklommen naar de derde plaats. De forse nederlaag die SV De Heracliden in eigen huis leed tegen SIOS was in 4C opmerkelijk. Het Zoutkamper Zeester haalde in 5C fors uit en dat deden Ezinge, ZEC en GEO in de 5e Klasse E ook. Bij de zondagvoetballers van Farmsum groeien de zorgen over klassebehoud en in de allerlaagste klasse die we volgen (5C) kreeg Usquert een draai om de oren en heeft Kloosterburen geen goed vervolg weten te geven aan de 0-6 zege van een week eerder.

2e Klasse J Zaterdag
SV OOSTERWOLDE – SV BEDUM 1-1
SV Bedum was niet in normale doen. Het spelen op een slecht veld was daar waarschijnlijk mede de oorzaak van, maar dat wilde coach Robbie Wentink naderhand niet als excuus aanvoeren. Zijn elftal kwam niet lekker in het spel, was te passief in de duelkracht en de intensiteit was er niet. Daardoor liep men vaak achter de feiten aan.

Na een kwartier spelen kwamen de gastheren op voorsprong. Een voorzet vanaf links werd er niet door de defensie van SV Bedum uit gehaald door de volledig vrijgelaten Robbin Wagenaar binnen gekopt: 1-0. Nog voor het rustsignaal was de achterstand weggepoetst toen Nigel Bakker werd gehaakt en Luc Kuiper vanaf elf meter mocht aanleggen: 1-1.

Halverwege het duel verscheen Stef Klugkist in het veld voor Marco Smit. Nick Boelhouwer nam in de tweede helft de plaats van Robin ten Kate in. Het was een poging om meer druk op het doel van de thuisclub te zetten. Mark Kruizinga was de plaatsvervanger voor de aan zijn hamstring geblesseerd geraakte Luc Kuiper.

In de laatste tien minuten werd Nigel Bakker opnieuw onderuit gehaald. Dat had een strafschop moeten zijn, maar de fluitist van dienst durfde het kennelijk niet aan. Richard de Boer dacht een goed schot te lossen, maar zag de bal wat rare bewegingen maken waardoor de kans verloren ging. Twan Ahlers verscheen ook nog een keer oog in oog met de goalie van SV Oosterwolde. Ook dat leverde echter niets op.

‘Ik denk dat we dankzij onze keeper Cas Schipper, die hartstikke goed was, een punt aan deze wedstrijd hebben overgehouden. Hij werd meerdere keren op zijn kwaliteiten getest, van afstand maar ook van zeer nabij. Het is bijzonder knap hoe hij overeind wist te blijven. Wij waren de mindere ploeg vandaag en hoewel we in de slotfase nog wel aandrongen, is dit resultaat wel het maximaal bereikbare’, aldus Wentink.

3e Klasse C Zaterdag
NOORDWOLDE – VELOCITAS 1 – 5
Koploper Velocitas heeft geen fout gemaakt en ook de uitwedstrijd tegen Noordwolde in winst omgezet. De gasten verloren al vrij vroeg in de wedstrijd een speler met een vervelende enkelblessure.

Een ander ‘naar’ moment voor de kampioenskandidaat was dat Marco Vos de gastheren na een dik kwartier spelen, na een goede voorbereiding van Ewout Boersema, aan de leiding wist te brengen: 1-0. Die voorsprong werd een zestal minuten later teniet gedaan toen Kelvin de Vries onderuit ging in het Noordwolder strafschopgebied en Quinn Mekel de penalty binnen schoot: 1-1. Alsof dat nog niet genoeg was, mikte Robert Holtvluwer de bal na een kwart wedstrijd in eigen doel: 1-2. Jesse Bosgraaf bepaalde de ruststand vervolgens op 1-3 na een inschattingsfout van de Noordwolder goalie. Na de doelwisseling wist Quinn Mekel nog twee keer te scoren (1-5), zodat het voor Velocitas uiteindelijk allemaal nog vrij gemakkelijk was verlopen.

‘We hadden goals kunnen voorkomen en hadden zelf meer moeten scoren. Zij hadden wel echte afmakers, die hadden wij niet. We geven de doelpunten te gemakkelijk weg, maar waren aan de bal wel beter dan een week eerder’, zei oefenmeester Roy Kamps na de wedstrijd.

HELPMAN – SC LOPPERSUM 0 – 1
Het voetbal mag dan allemaal wat minder zijn, winnen is nog altijd belangrijk en dat heeft SC Loppersum zaterdag dan ook gedaan.  De gasten hadden aan een treffer van Joris Jurna genoeg om de winst in de knip te steken
.

SC Loppersum begon goed aan de uitwedstrijd. Na een kwart van het duel leverde Rik Buikema een prima pass af die door Joris Jurna werd afgerond: 0-1. In de omschakeling kregen de Lopsters  daarna nog een paar goede mogelijkheden via Jurna en Jacob Havinga. De effectiviteit ontbrak echter omdat er een verkeerde keus werd gemaakt of omdat de eindpass niet goed was.

Na de thee liepen de bezoekers teveel achteruit, waardoor Helpman aan een overwicht kon werken. Hoewel er ook nu in de omschakeling kansen waren om de wedstrijd in het slot te gooien, wisten de Lopsters maar niet tot scoren te komen. Dat lukte zelfs vanaf elf meter niet. Rik Buikema werd tegen de grond gekwakt en moest voor verzorging naar de zijlijn. Hij is normaliter de man die de strafschoppen neemt, maar moest dat nu aan een teamgenoot overlaten. Tim Maneschijn nam de verantwoordelijkheid op zich. Zijn inzet knalde echter op de lat. Door goed te verdedigen wist SC Loppersum de nul vast te houden en de punten mee naar huis te nemen.

‘We hadden verder van de goal moeten voetballen om meer controle te krijgen. Maar goed, dit heeft ons wel weer drie punten opgeleverd. We zijn bezig met een goede serie en voor de stand was dit een erg belangrijke overwinning’, aldus trainer David van der Kam.

4e Klasse C Zaterdag
FC LEO – ON RODEN 0 – 3

Het Leenster FC LEO is er op eigen veld niet aan te pas gekomen tijdens het treffen met ON Roden. De veel sterkere Drenten scoorden al vroeg in de wedstrijd de openingstreffer en bouwden daarna aan een overwicht waaraan de stand op de ranglijst bijna viel af te lezen. Het duel kon vanuit Leenster perspectief het beste als ‘kansloos’ worden omschreven. Dat het uiteindelijk bij drie doelpunten bleef, mocht ON Roden zichzelf verwijten. Leon Schievels was twee keer succesvol en ook Jelmer Fierstra liet zich feliciteren.

SV DE HERACLIDEN – SIOS 1 – 5
Thuisclub SV De Heracliden heeft zich zaterdag van zijn slechtste kant laten zien. De zwak spelende brigade van trainer Jaap Danhof ging op eigen veld met maar liefst 1-5 onderuit in het duel met SIOS. De Sauwerders stonden binnen de kortste keren op een 0-3 voorsprong en konden de wedstrijd verder freewheelend uitspelen. Frank de Boer zorgde voor de enige Meijster treffer.

‘Mijn spelers waren aan het begin van de wedstrijd niet bij de les. En als je na tien minuten al met 0-3 achter staat, wordt het een hele lastige middag. Ik wil SIOS overigens niet te kort doen, het is wel een van de betere ploegen in deze competitie. We vertoonden na rust wel tekenen van leven, maar toen was de wedstrijd al lang gespeeld’, sprak trainer Jaap Danhof na afloop.

‘IK wist echt niet wat ik zag. We begonnen prima en probeerden SV De Heracliden meteen onder druk te zetten. Ze begonnen daardoor fouten te maken en die hebben we resoluut afgestraft’, vertelt trainer Henk Alssema van SIOS. Rindert Havinga, Menno Dijkstra (2) en Stefan Bultena waren in het eerste bedrijf de prijsschutters. Reinder Haaksema zou zich daar na de thee nog bijvoegen. Alssema vond naderhand dat zijn team met name in het eerste bedrijf zeer goed had gespeeld. ‘De tweede helft was een stuk minder, maar wat wil je ook. Zo’n ruime voorsprong gaat in de hoofden van die jongens zitten. Je kon het aan alles merken.’

AMICITIA VMC – RZ BAFLO 1 – 2
RZ Baflo is na twee nederlagen weer eens aan de positieve kant van de score gebleven. De uitwedstrijd tegen Amicitia VMC werd door de mannen van trainer Dick Scholtens winnend afgesloten. Een overwinning die gemakkelijk in de categorie ‘broodnodig’ geplaatst kan worden, want het dringen geblazen in de onderste regionen van 4C.

Een grandioze wedstrijd werd het niet voor de elf van Scholtens. ‘Ik denk zelfs dat dit onze slechtste eerste helft is geweest die we dit seizoen hebben gespeeld. Een van de oorzaken zal ongetwijfeld het erbarmelijk slechte veld zijn geweest.’ In het tweede bedrijf wist RZ Baflo wat beter uit de verf te komen. De gasten kwamen op voorsprong door een foutje van de doelman van Amicitia VMC, die door de alert reagerende Gijs ter Vooren resoluut werd afgestraft: 0-1. Na een prima combinatie en goed terugleggen van Chris de Boer was het Melvin Folkerts die de 0-2 liet aantekenen. Uiteindelijk zou het 1-2 worden nadat een voorzet van richting werd veranderd en de uitblinkende Rick Folkerts kansloos was.

5e Klasse C Zaterdag
Zeester – ASC ’75 6 – 0

Het Zoutkamper Zeester heeft geen spaan heel gelaten van het bezoekende ASC ’75 uit Augustinusga. Het verschil tussen de middenmoot en de bovenste zes plaatsen is kennelijk groot genoeg om dit soort uitslagen op een wedstrijdformulier te krijgen. Namens de gastheren was het Jasper Nienhuis die de score wist te openen en voor de rust verdubbelde Henri Nienhuis de marge: 2-0. Na de thee kreeg Chris Noordhof het op zijn heupen. Hij leverde een loepzuivere hattrick af. Jeffrey Brink mocht vervolgens voor het slotakkoord tekenen. Zeester heeft zelfs nog zicht op een periodetitel, maar dan moet alles wel meezitten. De hoop is er in ieder geval en het dient te worden gezegd, de ploeg speelde zaterdag goed. Het gaf helemaal niks weg

5e Klasse E Zaterdag
ZEC – NOORDPOOL UFC 5 – 1

ZEC begon heel goed aan de wedstrijd en dat resulteerde meteen in een aantal kansen. De goals kwamen al snel tot stand. Na een voorzet vanaf links van Vincent Zijlstra kon Ingmar Blaauw de 1-0 binnen werken en Robin Stoter profiteerde dankbaar na een misverstand tussen Jan Bekkering en doelman Marcel Lalkens: 2-0.

Na de doelwisseling was het Ingmar Blaauw die de bal wist te veroveren. Dat leidde tot een overtreding en een vrije trap van Robin Stoter. Doelman Lakens bokste de bal weg, maar de alert reagerende Jens Posthumus was er als de kippen bij om het speeltuig alsnog tegen het nylon te knallen: 3-0.

Jan Bekkering verkleinde de marge halverwege de tweede helft ietwat door er 3-1 van te maken. Even leek ZEC van slag te zijn. De thuisclub verslapte en moest vanaf de kant wakker geschud worden. De duidelijke aanwijzingen van Siekman misten hun uitwerking niet. De concentratie was er weer. Er zou in de slotfase van de wedstrijd nog twee keer gescoord worden. Melvin Sikkema liep handig weg uit de rug van Jasper Eerelman, die in de achtervolging moest en niets anders wist te bedenken dan het onderuit halen van de Zandeweerster. Sikkema besloot de toegekende penalty zelf te nemen en zorgde voor 4-1.

Hij was niet veel later de man die de bal panklaar op het hoofd van Jelle Rozeboom deponeerde: 5-1. Verdediger Sam Doornbos Clevering haalde het eindsignaal van de wedstrijd niet. Hij werd met rood van het veld gestuurd na een overtreding op Sikkema en ook doelman Marcel Lalkens verdween van het veld. Hij was geblesseerd geraakt. Zijn plaats onder de lat werd voor de resterende minuten door Jan Bekkering ingenomen omdat het aantal wisselspelers aan Uithuizer zijde al opgebruikt was.

SV TEO – GEO 0 – 6
Het Garmerwolder GEO heeft geen spaan heel gelaten van gastheer SV TEO. De Ten Posters kregen op eigen veld een half dozijn treffers om de oren van de bezoekers, die in Bart en Rolf van der Tuuk twee prima scherprechters in huis hadden. Rolf van der Tuuk produceerde een hattrick, Bart van der Tuuk scoorde twee keer en Pieter van Zanten was tussendoor ook nog succesvol.

De eerste twintig minuten van het duel gingen nog redelijk gelijk op. Toen GEO eenmaal op 0-2 was gekomen, ging het licht uit bij SV TEO en kwamen ze er niet meer aan te pas. Twee keer was Robert Bleeker de man die als aangever fungeerde en beide keren tekende Bart van der Tuuk voor de goal. De 0-3 kwam op naam van Pieter van Zanten, die een vrije trap mocht nemen waar de doelman van SV TEO geen vat op wist te krijgen dankzij een verraderlijke stuit.

In het tweede bedrijf was het dus Rolf van der Tuuk die de show wist te stelen. Van de drie goals die hij maakte was de 0-5 wel de mooiste. Na een inworp nam hij de bal vanaf de rand van het Ten Poster strafschopgebied de bal in een keer op de slof en joeg het leer met een boog bij de tweede paal binnen.

EZINGE – EENRUM 6 – 1
Ezinge heeft een vrij eenvoudige zege weten te boeken op Eenrum. Op het sportpark in Feerwerd wist het team van coach Ronald Bouwman met maar liefst 6-1 te winnen. De 2-0 die bij rust was genoteerd, was eigenlijk een veel te magere afspiegeling van de verhoudingen binnen de lijnen.

Eenrum gaf veel ruimte weg en liet Ezinge voetballen. Meteen na de doelwisseling kregen de bezoekers een cadeautje. Een inzet van Bobo Miedema werd door de scheidsrechter als doelpunt genoteerd, terwijl de bal de doellijn niet eens was gepasseerd. Ezinge bleef er rustig onder en had met Jasper Dijkstra en Melle Gerritsen twee uitblinkers in huis. Enig minpuntje was dat er voor de derde keer een strafschop werd gemist. Nu was Ewart Gerritsen de pechvogel. Hij zag zijn inzet bij een 2-1 stand via de paal het veld weer in springen. Gerritsen scoorde overigens wel en dat deden Jasper Dijkstra (2) en Steven Werkman (2) ook. Eenrumer Mattheus Nubé passeerde zijn eigen doelman.

3e Klasse B Zondag
SIDDEBUREN  –  LEO LOON 1 – 1
In een matige wedstrijd zijn de zondagvoetballers van Siddeburen niet verder gekomen dan een remise tegen het bezoekende LEO uit Loon. In het eerste bedrijf kregen de gastheren voldoende mogelijkheden om het verschil te maken, maar gescoord werd er niet.

Door een fout van de goalie van LEO in de opbouw kon Julian Pot de bal bij Matthijs Hensen bezorgen. Die nam in de 65e minuut de 1-0 voor zijn rekening. De gasten moesten nu wel aan de bak en wisten Siddeburen terug te dringen. Verder dan een schot op de paal leken de gasten niet te komen. Totdat de scheidsrechter van dienst in de 93e minuut een vrije trap aan LEO toekende op de rand van het Siddebuurster strafschopgebied. Die werd via de hand van doelman Thomas Hartman binnen geschoten: 1-1. Een zeker lijkende overwinning glipte Siddeburen daarmee door de vingers en dus voelde de eigenlijk wel terechte remise als een nederlaag aan in het kamp van Siddeburen.

4e Klasse C Zondag
FARMSUM – KWIEK 0 – 2
Farmsum heeft op eigen veld de wedstrijd tegen Kwiek binnen enkele minuten weggegeven. Een gebrek aan scorend vermogen en onnodige fouten hebben er voor gezorgd dat het team van trainer Erwin Buurmeijer zich langzamerhand zorgen moet maken over klassebehoud.

De gastheren begonnen helemaal niet verkeerd aan het duel en had de zaakjes goed onder controle. Er was ook wel wat dreiging, maar echt grote kansen bleven achterwege. Door een fout in de verdediging werd in de 25e minuut heel goedkoop een doelpunt weggegeven en enkele minuten later werd er helemaal niet ingegrepen toen er voor de 0-2 werd aangelegd. Dure missers die de Farmsumers gedurende de hele wedstrijd zouden achtervolgen. Danny de Vries leek de aansluitingstreffer op de pantoffel te hebben, maar schoot van dichtbij op de paal.

Na de thee probeerde Buurmeijer wat dingen om te zetten waardoor er ook wel iets van een overwicht ontstond in het voordeel van Farmsum. Rond de 55e minuut werd Justin Tuil door de doelman van Kwiek omver gelopen. Een situatie die om een strafschop schreeuwde, maar de fluitist besloot de Farmsumer smeekbedes naast zich neer te leggen. De kans om terug in de wedstrijd te komen was weg. Na dat voorval wist Farmsum niet veel meer af te dwingen en misten de gastheren de echte overtuiging om er nog wat van te maken.

5e Klasse C Zondag
KLOOSTERBUREN – THOS 1 – 3
Kloosterburen is er op eigen veld niet in geslaagd om hoogvlieger THOS de voet dwars te zetten. Hoewel de Hogelandsters hun uiterste best deden er iets van te maken, bleken de bezoekers toch de betere van de twee te zijn.

Kloosterburen had na de eclatante 0-6 zege op Usquert midweeks met 4-0 van Alteveer verloren en drie wedstrijden in een week was net iets teveel van het goede. Conditioneel konden de gastheren het op den duur niet meer belopen. Dave Janssen bezorgde THOS de 0-1 nadat doelman Sander Adema aan het twijfelen was geslagen. Matthijs Wolterman poetste de achterstand weg (1—1) en even leek er iets van hoop te gloren in het kamp van de thuisclub.

Na de thee leidde een goede crosspass tot de 1-2 van Danny Jager en profiteerde het beter voetballende THOS nog een keer van halfslachtig ingrijpen van Adema. Ook nu toonde Jager zich een kille afmaker: 1-3. Dat zou uiteindelijk ook de eindstand worden. ‘We hebben het THOS vooral na de rust moeilijk gemaakt. Het is jammer dat je de goals zo simpel weg geeft. Dat had niet gehoeven’, sprak oefenmeester Willem Kluin later. Hij gaat binnenkort met de groep aan het werk. Zijn eerste zorg is om de longinhoud van de spelers wat op te vijzelen. ‘Op dat gebied kwamen we zeker te kort’, vertelt de coach.

ALTEVEER – USQUERT 5 – 0
De naam Bryan Schenkel zullen ze in Usquert niet snel vergeten. Hij was namens het thuis spelende Alteveer verantwoordelijk voor vier van de vijf treffers die Usquert om de oren kreeg. Rudy Akpinar mocht voor de vervolmaking van het kwintet treffers zorgen tegen de Usquerders, die van geluk mogen spreken dat Oldambtster Boys er ook dit seizoen niks van bakt en vrij ‘stevig’ op de laatste plaats staat. Usquert wist eind november voor het laatst een punt te pakken. Daarna ging het snel bergafwaarts. In de zeven verloren wedstrijden die daarna werden gespeeld kreeg men vijfendertig treffers tegen en scoorden de Usquerders zelf slechts zes keer.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"