Omlandia en Noordwolde tonen twee gezichten tijdens derby

Tegen Holwierde speelde Omlandia een van de slechtste wedstrijden van dit seizoen. In de eerste helft van het thuisduel tegen Noordwolde was er niet veel verbetering in het spel van de witblauwen zichtbaar. De wisselvallig spelende gasten waren in het eerste bedrijf de bovenliggende partij op het Ten Boerster gras, maar zakten na de doelwisseling ver weg. Het toen beter spelende Omlandia wist het duel in een tijdsbestek van tien minuten naar zich toe te trekken.

Met Noordwolde, de voormalige werkgever van Schuil, ontmoette Omlandia een ploeg die de laatste duels nogal wat tegengoals te verwerken had gekregen. De Ten Boersters durfden enkele weken geleden nog wel aan een periodetitel te denken, maar verspeelden die mogelijkheid door tegen Be Quick en Holwierde punten te verspelen. En dus stonden er twee ploegen tegenover elk aar de nog wat goed te maken hadden.

De start was veelbelovend. Namens Noordwolde was het Jurriaan van Kampen die als eerste een schot op doel waagde. Goalie Devon Harmsma zag de bal naast zijn domen verdwijnen. Aan de andere kant sloeg Noordwolde in defensief opzicht aan het knoeien. Van Kampen wist niet wat hij met de bal moest doen en liet Omlandia Brian Drevel met het leer vertrekken. Het leer werd breed gelegd op Robbert Veldman, die de pass vervolgens verlengde richting Jeremy van Coevorden. Hij maakte geen fout en wist Omlandia na negen minuten spelen al aan de leiding te brengen: 1-0.

Twee minuten later was de voorsprong alweer teniet gedaan. Een ingooi van Ewoud Boersema op links werd door aanvoerder Marco Vos bij Boersema terugbezorgd, die het leer op zijn beurt in het strafschopgebied van Omlandia deponeerde. Daar kreeg Bil Baar alle ruimte om de bal goed te leggen en voor 1-1 te zorgen.

De aan de hamstring geblesseerd geraakte Jurriaan Kampen moest zich al snel laten vervangen door Jesse Hijlkema. Een tegenvaller voor de geelzwarten, maar aan het spelbeeld veranderde aanvankelijk nog niets. De gasten bleven het betere van het spel houden, waarbij vooral opviel dat Noordwolde gemakkelijker combineerde en een stuk rustiger aan de bal was. Omlandia speelde veel te gehaast, zocht veel te snel de diepte in de hoop dat de snelheid van Robbert Veldman en de behendige Jeremy van Coevorden voldoende was om de defensie van Noordwolde in verlegenheid te brengen. Omdat de aansluiting vaak miste, waren alle afvallende ballen voor Noordwolde, dat veel energie in de duels stak.

Over en weer werden goede kansen genoteerd. Brian Drevel stuurde vanaf de linkerkant Jeremy van Coevorden op pad. Die liep zich echter vast op de alert reagerende doelman Jorik Smienk. Niet veel later dacht Van Coevorden zijn tweede te hebben gemaakt, maar hij werd wegens buitenspel teruggefloten. Aan de andere kant moest goalie Devon Harmsma tot twee keer toe met de voet redding brengen na inzetten van Marco Vos. Nadat Jeremy van Coevorden nog een keer op Jorik Smienk was gestuit, brak de rust aan na een eerste helft waarin het ook zomaar 3-3 had kunnen staan.

Na de thee zag het spelbeeld er ineens heel anders uit. Nu wist Omlandia wel de rust te bewaren, lukte het de gastheren zelfs om in een combinatie twee spelers te vinden met een zelfde kleur shirt en was Noordwolde de draad volledig kwijt. In de 52e minuut mocht Robbert Veldman ongehinderd aanleggen en passeerde doelman Jorik Smienk aan de rechterklant: 2-1. Nog geen vier minuten later was het opnieuw raak. Een goedkoop gegeven vrije trap werd door Omlandia heel snel genomen. Cees van der Wolde ging er op links vandoor, omzeilde op de achterlijn twee verdedigers, lepelde het leer achter doelman Jorik Smienk langs en vond het hoofd van Robbert Veldman: 3-1.

In de 63e minuut wist Jeremy van Coevorden zijn tweede treffer te maken. Een breed opgezette aanval die min of meer bij hem was begonnen, bracht op links Brian Drevel in balbezit. Van Coevorden was inmiddels ook overgestoken, kreeg de bal aangespeeld en zette Theo Maats met een simpele schijnbeweging aan de kant. Het droge schot van de Ten Boerster leek houdbaar, maar Jorik Smienk stond als aan de grond genageld: 4-1.

Omlandia had het duel in een tijdsbestek van iets meer dan toen minuten weten te beslissen. Noordwolde wist daar weinig tot niets meer tegenover te zetten. Quinten Luider dacht Jorik Smienk na een prima steekpass nog een keer te verrassen, maar slaagde niet in zijn opzet en was daar zelf nogal verbolgen over. Aan de overzijde van het veld probeerde Dannick Meima het nog een keer, maar ook nu stak doelman Devon Harmsma daar een stokje voor.  De onmacht die Noordwolde met name in de tweede helft liet zien, kon niet treffender in beeld worden gebracht dan de poging die Yoni van der Velde ondernam. Hij speelde zich in het centrum nog knap vrij, maar schoot de bal vervolgens over het dak van de kleedruimtes.

Het was de laatste keer dat Noordwolde het doel van Omlandia van dichtbij had gezien. Niet veel later kwam er een einde aan de derby die twee totaal verschillende gezichten had. Voor de pauze had Noordwolde veel meer balbezit, maar deed te weinig met de mogelijkheden. Na de thee was het team van trainer Roy Kamps geen schim meer van het elftal dat de gastheer voor de thee behoorlijk in verlegenheid wist te brengen.

‘Ik snap er helemaal niks meer van. We laten het betere spel zien, belonen onszelf niet en geven de doelpunten vervolgens wel erg gemakkelijk weg. We kunnen er allerlei zaken voor aanwijzen, maar het begint met een stuk beleving en oplettendheid. We krijgen de laatste tijd teveel doelpunten tegen die ook voorkomen hadden kunnen worden. Dat baart mij zorgen’, aldus de zwaar teleurgestelde coach.

Simon Schuil was na het laatste fluitsignaal uiteraard in een veel betere stemming. ‘We hadden in de eerste helft heel veel moeite met de agressie van Noordwolde en speelden te gehaast. Daar heb ik tijdens de thee iets van gezegd en in de tweede helft heb je het resultaat kunnen zien. Toen waren de combinaties er wel en konden we ook de rust opbrengen om een bal desnoods terug te leggen zodat er opnieuw opgebouwd kon worden. Ja, ik ben hier zeer content mee.’

* Omlandia – Noordwolde 4-1 (1-1). Jeremy van Coevorden 1-0; Bill Baar 1-1; Robbert Veldman 2-1; Robbert Veldman; Jeremy van Coevorden 4-1.

No Replies to "Omlandia en Noordwolde tonen twee gezichten tijdens derby"