Kansen morsend SIOS bijt zich stuk op Poolster

Poolster heeft op eigen terrein de topper tegen SIOS, die normaliter in Sauwerd gespeeld zou worden, met 1-2 weten te winnen. In Spijk trad een oude voetbalwet in werking. Als je zelf niet scoort doet de tegenstander dat wel. In dit geval kon SIOS het zichzelf verwijten dat ze met lege handen van het sportpark Oldencate waren gestapt. De mogelijkheden om een einde te maken aan een lange reeks ongeslagen wedstrijden van Poolster waren er wel degelijk, maar de Sauwerders deden er te weinig mee. En dus was Poolster na negentig minuten de meest gelukkige van de twee ploegen.

In de aanloop naar het treffen met het team van trainer Henk Alssema kende oefenmeester Jeroen de Groot nogal wat problemen. Een achttal spelers bleek allesbehalve fit te zijn. Desondanks bleef de ziekenboeg praktisch leeg, omdat de getroffen spelers toch aan de start wilden verschijnen. De eerste fase van het duel was wel te zien dat de Spijksters lucht te kort kwamen. De scherpte was er niet en SIOS kreeg via Menno Dijkstra en Stefan Bultena voldoende mogelijkheden om de geelzwarten al in een vroeg stadium voor grote problemen te plaatsen. Doelman Simon Dijkman kreeg alle gelegenheid om zich te onderscheiden en hield zijn team vooralsnog op de benen.

De voorsprong die SIOS in het eerste kwartier had moeten nemen, bleef uit. Poolster krabbelde wat op en de toeschouwers, die op het slechte en lastig te bespelen veld een nog altijd beter spelend SIOS zagen, dachten in Jesse Smit en Marco Dijkstra hun helden te krijgen. Ook zij kwamen echter niet aan scoren toe. Het duel was daarna wel wat meer in evenwicht, terwijl Poolster blij mocht zijn dat het de rust in ieder geval had gehaald zonder dat er een tegentreffer was geïncasseerd.

Na de doelwisseling bleek maar weer eens dat Poolster in de omschakeling vrij dodelijk kan zijn. Er zijn al meerdere wedstrijden geweest waarin de tegenstander een overwicht had, maar vervolgens van een koude kermis thuis kwam. In de 55e minuut slingerde Robbert Kok een vrije bal voor het doel van Hidde Boer, die het antwoord schuldig moest blijven op de kopbal van Tom Dijkman: 0-1. Een bittere pil voor de Sauwerders, die ook op het hobbelige veld lieten zien dat ze een aardig partijtje kunnen voetballen. Voorzetten en lastig te verdedigen ballen zorgden wel voor een toename van de druk op het doel van Poolster.

De uit spelende gastheren kregen het knap lastig en moesten alles uit de kast halen om zich SIOS van het lijf te houden.  De aandringende Sauwerders lieten vervolgens achterin de ruimte vallen waar Poolster in wist te duiken. Tom Dijkman veroverde in de 73e minuut de bal op het middenveld en stuurde Johan de Groot de diepte in. Hij besloot de bal over de uit zijn kooi gekomen Hidde Boer te lepelen. Een week eerder raakte hij tegen Middelstum nog de lat, maar nu was het wel raak: 0-2.

Poolster verloor daarna wat aan scherpte. De geelzwarten zakten wat terug en SIOS probeerde nog een keer aan te zetten. Met nog een minuut of acht op de klok was daar dan ook de meer dan verdiende aansluitingstreffer. Een voorzet werd door Stefan Bultena langs de kansloze doelman Simon Dijkman gekopt: 1-2. SIOS verscheen daarna met steeds meer mensen in het strafschopgebied van Poolster, omdat het niet in Spijk hoefde te verliezen. Het was alle hens aan dek bij het elftal van Jeroen de Groot.

Terwijl de seconden SIOS langzaam maar zeker door de vingers dreigden te glippen, werd Simon Dijkman in de 90e minuut onder vuur genomen. Hij wist de bal niet klem te pakken, waarna de rebound van Stefan Bultena tegen het nylon werd gemikt. De treffer (zie onderstaand fragment) werd na overleg tussen assistent-scheidsrechter Koerts van Poolster en fluitist Leenknegt echter vanwege buitenspel geannuleerd. Er ontstond daarna nogal wat commotie, maar de fluitist kwam niet op zijn beslissing terug.

Poolster moest nog een keer flink doorademen toen een strafschop de uitgelezen mogelijkheid voor SIOS was om alsnog langszij te komen. Marco Dijkstra stapte uit en raakte daarbij Gijs Huinder. De bal kwam op de stip te liggen, maar de inzet van Sander Bultena werd door Simon Dijkman gekeerd. Het sportpark Oldencate explodeerde vervolgens bijna door de uitbarsting van vreugde. Poolster was er echter nog niet. Er zouden nog vijf lange minuten volgen. Happend naar lucht kwamen de Spijksters de resterende seconden ongeschonden door en voegden weer een driepunter aan het totaal toe.

‘We hebben hier kansen genoeg gehad om het duel naar ons toe te trekken. Maar ja, als het vanaf elf meter ook al niet lukt. Overigens ben ik van mening dat die goal van Bultena nooit afgekeurd had mogen worden. Dat was zeker geen buitenspel’, sprak Henk Alssema na afloop. Om er meteen aan toe te voegen dat het in 4C met de week spannender wordt.

‘Dit was eigenlijk de eerste wedstrijd in weken dat we tegenover een ploeg stonden die in staat is gebleken om echt kansen te creëren en ons in moeilijkheden te brengen. Je kunt rustig stellen dat we geluk hebben gehad tegen deze goed voetballende ploeg. Maar misschien dwingen we dat geluk ook wel een beetje af. We mogen dan ook wel een keer de gelukkigste zijn. Ik wil daarbij nog wel even de wedstrijd in Sauwerd in herinnering roepen waar zij de punten op een gelukkige manier wisten te pakken. Over twee duels uitgesmeerd is dit dan misschien wel de juiste verdeling. We hebben heel hard gewerkt met een niet geheel fit elftal. Als je in staat bent om SIOS de tweede nederlaag van het seizoen toe te dienen, dan is dat superknap. Qua ranglijst is het spannend genoeg in deze klasse. Alles wat we nu meepakken is een bonus’, aldus Jeroen de Groot.

In het seizoen 2018/2019 presteerde Poolster het om tien wedstrijden op rij ongeslagen te blijven. SV De Heracliden maakte toen een einde aan die reeks door in Spijk met 0-2 te winnen. Saillant detail is dat er nu weer een zelfde aantal wedstrijden niet is verloren en dat de Meisters de volgende tegenstander zijn die De Groot met zijn ploeg moet bestrijden, maar dan in Uithuizermeeden.

* SIOS – Poolster 1-2 (0-0). Tom Dijkman 0-1; Johan de Groot 0-2; Stefan Bultena 1-2 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Kansen morsend SIOS bijt zich stuk op Poolster"